Dragi rămurici viitoare

ale arborelui meu genealogic. M-a îngrijorat un articol publicat azi în Contributors ( aici). Excepțional articol. Știu bine că sunteți altfel, știu și că lumea o ia razna. Acum mă înteresează doar cum mă veți judeca pe mine în varianta în care WP-ul gratis va rezista, iar voi veți citi .
Și da. Mărturisesc. Nu prea mai citesc bloguri din motive de parolă la adresa de mail a acestui blog. Nu prea mă uit pe podcasturile apărute ca ciupercile și nici tik-tok nu am.
Ce vreau să vă spun? Nici cărți despre de căcat nu citesc. Înțeleg că se nasc și cresc tot mai mulți neajutorați, dar…
Poate vouă vi se vor părea normale.Vreți poze?

Vă plac? Mie nu. Mă sperie.

Să știți despre mine ( 😀 ) că eu încă cumpăr cărți. Cărți ale bloggerilor pe care îi urmăresc sau cărți recomandate în postări pe FB.
Să știți despre mine ( 😛 ) că eu încă citesc. E pasiunea care mi-a rămas. O găsiți detaliată în categorii. Nu dau link.

Mi-am schimbat puțin preferințele și citesc intens fantezii comice ori SF. Serios. Vreau să vă recomand ultimele cărți favorite.
Și cum nu aș vrea să dau citate subiective, nu-i așa, o să transcriu frazele de început ale cărților. Dacă vă vor prinde, veți citi și restul. Eu așa fac. 😦

  1. Ghidul autostopistului galactic. – Douglas Adams.

Casa se înălţa pe o mică ridicătură, chiar la marginea satului. Stătea izolată şi privea peste o întindere vastă de teren agricol din West Country. Nu era o casă remarcabilă din niciun punct de vedere – era veche de treizeci de ani, pătrăţoasă şi joasă, era construită din cărămidă şi avea patru ferestre în faţă, de o formă şi cu nişte dimensiuni taman potrivite cât să nu placă nimănui.
Singura persoană pentru care acea casă reprezenta ceva special era Arthur Dent, iar asta se întâmpla pentru că, accidental, el era cel care locuia în ea. Stătea acolo de circa trei ani, de când plecase din Londra din pricină că oraşul îl irita şi îl făcea nervos. Avea cam treizeci de ani, era înalt, brunet şi nu se simţea niciodată în largul lui. Cel mai mult îl îngrijora faptul că oamenii obişnuiau să-l întrebe de ce părea aşa de îngrijorat mereu. Lucra la staţia locală de radio, despre care le spunea întotdeauna prietenilor că era un loc mult mai interesant decât credeau ei. Aşa şi era, de fapt – căci majoritatea prietenilor lui lucrau în publicitate.
În cursul nopţii de miercuri plouase intens, astfel că terenul se înmuiase şi devenise noroios, dar joi dimineaţă soarele strălucea limpede pe cer deasupra casei lui Arthur Dent, pentru ultima dată.
Lui Arthur încă nu-i intrase în cap că oamenii din consiliul local vor să-i dărâme casa şi să facă în locul ei un drum de scurtătură.

Părerea mea: Atenție că sfârșitul pământului se află la 12 minute distanță. Pregătiți-vă pentru aventurile formidabile de după.

2. Asteptau pe cineva mai înalt – Tom Holt.

După o întrevedere cam nesatisfăcătoare cu iubita lui, Malcolm conducea spre casă pe un drum de ţară întortocheat şi întunecat, când călcă un bursuc. Opri maşina şi coborî să inspecteze stricăciunile aduse vopselii şi (din pură curiozitate) cele aduse bursucului. Decise că asta era tot ce-i mai lipsea, întrucât în aripă apăruse o adâncitură mică, dar vizibilă, iar el spera să vândă maşina.
— La naiba! Exclamă el.
— Dar eu cum crezi că mă simt? Îi răspunse bursucul.
Malcolm se întoarse încetişor. Avusese o zi proastă, dar nu într-atât de proastă încât să poată accepta cu calm bursuci vorbitori, bursuci vorbitori şi morţi. Animalul zăcea întins pe o parte, complet nemişcat. Malcolm se linişti; probabil că i se păruse sau poate că şocul pornise accidental radioul maşinii. Orice conexiune era posibilă în amalgamul de fire de sub bord.
— Nu pe tine te-a lovit maşina, rosti bursucul cu amărăciune.

Părerea mea: O poveste teribil de amuzantă despre inelul nibelungilor cu Wagner inclus.

3. Mielul: Evanghelia dupa Biff, tovarasul de joaca al lui Iisus. – Christopher Moore

Îngerul îşi făcea curat în dulapuri când sosi chemarea. Aureole şi raze de lună erau aranjate în grămezi după strălucire, punguţe cu urgie şi fulgere în teci atârnau în cârlige, aşteptând să fie şterse de praf. O ploscă plină cu slavă cursese în colţ şi îngerul o ştergea cu o cârpă. De fiecare dată când răsucea cârpa, din dulap răsuna în surdină un cor, ca şi cum ar fi înşurubat la loc capacul unui borcan de murături plin cu coruri bisericeşti.
— Pentru numele Domnului, Raziel, ce faci?
Arhanghelul Ştefan stătea înclinat spre el, agitând
un pergament aşa cum ameninţi cu o revistă strânsă sul un căţeluş care face pipi.
— Poruncă? întrebă îngerul.
— Ai treabă cu glodul.
— Abia am fost acolo.
— Acum două milenii.
— Zău? Raziel se uită la ceas, apoi ciocăni în cristal.
Eşti sigur?

Părerea mea: scandalos de originală.

Nu am încheiere. Am doar regretul că ne prostim pe zi ce trece. Atât.

Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Dragi rămurici viitoare

  1. Drugwash zice:

    Sincer, şi eu am regretul ăla din încheierea neîncheiată. Mai ales cînd văd ce citeşti acum. Dacă prima e chiar traducerea originalului The hitchhiker’s guide to the galaxy atunci să ştii că am văzut filmele – ambele variante – şi au fost o-ri-bi-le! O mizerie cruntă, mai ales a doua variantă, la care de fapt nici nu am rezistat pînă la final, iar asta mi se întîmplă extrem de rar. Nu ştiu cum e cartea dar în aste condiţii nici nu aş vrea să aflu. Sigur, e doar o părere personală şi nimic mai mult, că doar de gustibus non est disputandum.

    Am încercat (serios!) să citesc articolul la care faci referire, dar cel puţin acum, la ora asta cînd abia m-am trezit din somn şi cafeaua e abia începută iar ochii foarte înceţoşaţi, mi se pare bine intenţionat dar extrem de departe de a pune întrebarea corectă. Asta poate (şi) fiindcă autorul ştie că nu se poate răspunde la ea. N-am să spun care e întrebarea, las pe fiecare să caute în propria minte.

    Trebuie să menţionez că n-am citit tot articolul, ci doar pînă la paragraful începînd cu SĂ COMPARĂM SAU NU (MAI) COMPARĂM? Acolo am obosit şi m-amdus jos la comentarii să văd cine ce spune, unde am reîntîlnit pseudonime cunoscute de prin alte locuri (precum neamtu tiganu, Lucifer). Ăştia se pare că sînt postacii de serviciu cam la toate articolele mai mult sau mai puţin serioase. Mă abţin cu teoria conspiraţiei, nu mai are rost.

    Închei şi eu fără încheiere, că mai am vreo 134 de mail-uri şi 4 RSS-uri de citit înainte să mă apuc iar de lucru la programul menţionat undeva la mine. Sănătate şi o duminică plăcută!

    • vax-albina zice:

      A tunat și ne-a adunat. Tu nu citești, iar eu nu mă uit la filme despre cărti. Filmul e o reprezentare vizuală a imaginatiei unui regizor care a citit o carte. Nimic mai mult. Ideile sunt/rămân în carte.
      Spor la citit mailuri. O zi plăccută.

      • Drugwash zice:

        Cred că poate fi benefic un schimb de experienţă în cazul ăsta. 🙂
        Eu nu mai citesc de cînd nu mai simt că timpul meu liber, dacă mai există, merită cheltuit în acumularea greoaie de informaţii dedicate exclusiv plăcerii intelectuale. Adică fără o utilitate practică imediată. Dar dincolo de asta, ştii: ochii. Mi-e din ce în ce mai greu şi pe ecran, darămite cu cartea la 10-20 cm distanţă; nici n-am ochelari pentru distanţă aşa de mică.

        Cu filmele ai absolută dreptate: e o viziune unică şi personală, dacă se poate numi personală în condiţiile în care întruneşte condiţii din partea scenaristului, regizorului, editorului etc. Dar într-adevăr e o viziune fixă care nu lasă loc imaginaţiei privitorului, comparativ cu cartea. Rolul imaginaţiei este – sau ar trebui să fie – extrem de important în dezvoltarea societăţii şi am senzaţia că se vrea suprimată, pentru o a putea înlocui cu obedienţa oarbă. Sigur, şi asta poate fi considerată o teorie a conspiraţiei. Timpul va spune.

        Am citit de mutl mail-urile respective, acum vin altele, mai puţine. Lucrez la program, cu greutate, din varii motive. Îmi pun totuşi imaginaţia la lucru chiar şi în felul ăsta. Cred că am prea multă şi sare supapa dacă n-o folosesc la timp. 😆

        Toate cele bune! 🙂

  2. Mugur zice:

    Răspund pe scurt, căci greu mai scriu uneori. Poate pentru că vârsta este a unei generații trecute deja în categoria prăfuiților.
    Mi-a plăcut analiza din articol, plăcut în sensul în care o consider corectă, la obiect. Cumva scris pentru elite, căci puțini vor avea răbdarea de a parcurge întreg textul.

    În ce privește lista de lectură, am să-mi recunosc lipsa de aptitudini pentru citit, în perioada actuală. Însă, într-o vreme în care devoram, am încercat „Ghidul autostopistului galactic” și, spre rușinea mea, nu am reușit să ajung la final. Sigur, probabil că tiparul meu nu este potrivit cu tiparul autorului, sau poate am încercat să o citesc într-un moment nepotrivit.

    În rest nu spun nimic, în afara urărilor de sănătate!
    Toate cele bune îți doresc!

  3. Florin zice:

    Modelele și vedetele promovate de marketingul media, menite a crește audiența cu „masa” de jos. După mine, aveau deja audiența „masei”, dar au alunecat în politica populistă și … asistăm la circul de astăzi. Posturi bine plătite fără vreo școală, … Plus legătura care s-a stabilit între educație și lovele – nimeni nu mai învață de plăcere, doar pentru avantaje. Și mai urmează afacerea diplomelor, bănoasă.
    Și dvs. vă doriți să se transforme din privitori la poze în cititori de cărți.🙃 Ar trebui minim două generații cu presiune pe o educație reală, dar nimeni nu-și asumă riscul politic.

    • vax-albina zice:

      Nu am TV (de fapt am unul nou nouț care nu a fost scos din cutie). Refuz orice talk show și îmi construiesc părerile pe baza a ce citesc cu ochii mei. Aflu despre vedete doar din titlurile ziarelor și mă minunez.

      • Florin zice:

        Și eu mă minunez, dar astea sunt „modelele”.
        Ei interpretează totul pecuniar. Nu înțeleg că cititul poate genera o emoție.
        Ex, „n-am citit cartea, dar am văzut filmul”.

        • Florin zice:

          P.S. De câți ani n-ați mai văzut un film bun?

          • vax-albina zice:

            Din studentie (poate tinerețe) pe când eram mai sensibilă. Și când existau filme de artă complet incorecte politic. 😀 M-am cam înrăit din motive reale. Acum folosesc filmele pentru a adormi mai ușor. Nici siropoase, dar nici horror.
            PS Pe Tom Holt l-am descoperit privind filmul Ușa portabilă. M-a amuzat.

          • Florin zice:

            😀 Filme pe care le uiți imediat. Filmele de astăzi sunt slabe, false (siropoase sau horror). Nu generează o emoție reală. Alea cu bătăi n-au nicio pretenție.
            Diferența dintre carte și film este că filmul nu prea îți lasă imaginația să zburde.

  4. condeiblog zice:

    Mi-a plăcut articolul și l-am reprodus integral pe pagina mea de Facebook. Da, mai nou (și totuși nu chiar așa de curând, dar noi n-am mai vorbit de mult 🙂 ), mi-am făcut cont. Părea să-mi fie necesar și acum chiar spun că îmi este. Dacă rătăcești pe la mine, vei vedea de ce fac afirmația asta.

    M-am bucurat de semnul tău, de la mine multe urări de bine!

    • vax-albina zice:

      Bine ati revenit. Noroc cu comentariul că am reușit să ajung pe blogul dvs. FB-ul meu nu are prieteni, dar urmăresc câteva persoane care-mi plac. Mă duc să mai citesc.Să fiti bine.

  5. Aldus zice:

    Multă sănătate și succes la lectură (sau în toate, ca să rimeze). N-am înțeles chestia cu parola: ți-ai uitat-o?

    • vax-albina zice:

      Salut. Să știi că pe tine te citesc. Nu prea am ce comenta și nici nu mă văd să sustin AUR. E ca și cum mi-aș dori să merg cu caleașca și să scriu iar cu tocul cu cerneală (brr). Frumos, dar prea târziu. Succes.
      PS am o tastatura bulită și alta care nu vrea întotdeauna sa se conecteze ca să bag parola de mail. Renunț prea ușor.

      • Aldus zice:

        Să știi că nici eu nu sunt chiar mare fan AUR. Dar uneori scriu și ca să-i mai „enervez” pe cititori. 😀 Adică, ideea e că, dacă ar fi să votez pe cineva, dintre opțiunile pe care le am acum la dispoziție, mai degrabă aș vota AUR decât PSD, PNL sau USR.

  6. Dan zice:

    Să nu judecăm o carte după copertă. Și Dali a scris Arta pârțului. 😜

  7. Suzana zice:

    Este delicios ceea ce ai scris si recomandat. Intru destul de des prin librarii, de vazut insa doar ‘ghidul’, stiu sigur ca l-am ochit, asa, razant.
    Imi pare bine ca te-am auzit, ca intrasem la idei neraspunzand la mail.
    Sa fii bine, sanatoasa si sa citesti tot ceea ce iti place.
    „Am doar regretul că ne prostim pe zi ce trece”…
    Ma intreb cum ar fi daca nu ne-am lasa… 🙂
    Cand mai discutam una, alta, intre prieteni, familie si ne gandim ca sunt multe decizii
    ilogice si distructive pe termen imediat, mediu si lung. Zilnic auzim de ele.
    Parerea mea continua sa fie ca deciziile se iau asa, pur si simplu pentru ca asa decid unii premeditat. Cand totul este abramburit, nu pot crede altfel. Asta apropo si de articol.
    Numai bine la tine! ❤️😘

    • vax-albina zice:

      Ghidul are peste 900 de pagini. L-am citit pe bucăți. Celelalte sunt mai scurte și mi-a părut rău că s-au terminat. 😦 Dacă te interesează vreuna (sau alta) ți-aș putea trimite pdf-ul. Voi insista să intru în mail ca să citesc mesajul. Sper că totul e bine. Ținem legătura, da?
      PS Degeaba avem oameni deștepți (articol) când deciziile sunt luate de politic (ca sa nu zic altă vorbă care începe tot cu P). Mă opresc.

      • Suzana zice:

        Chiar il poti trimite, cand ai timp. Macar sa-l frunzaresc, ca vreau sa fac atatea ca si eu ma mir cum le strecor, impletesc, zapacesc. 😀
        Nu era cine stie ce mail. Doar trecusem pentru un semn, ca prea taceai! 🙂
        Politicul isi face de cap, pentru oamenii destepti sunt mai rezervati in batalii. Pe mine ma surprinde altceva. Cum nu functioneaza instinctul de conservare al parintilor cand e vorba despre prunci. Ma gandesc la scoala pe care am facut-o. Ce profesori aveam. De multe ori invatam si din respect pentru munca lor. Nu se termina ora pana cand la mate, de ex., nu erau convinsi ca noi chiar am inteles.
        Acum nu se doreste asta. Totul a devenit o mare mizerie premeditata. Este o mare nevoie de neganditori…
        M-am lungit, scuze.
        Toate cele bune, inca o data! ❤️😘

  8. Diana zice:

    Cred ca aceste cărți mi-ar placea. Mulțumesc pentru că le-ai prezentat.🌹Îmi place genul SF, dar nu chiar toate romanele – nu mă dau în vânt după cele cu prea multă tehnologie, sa zic așa. 🙂

    Multumesc și pentru vizita la mine. Sunt „beteaga tehnologic”: scriu de pe tableta eventuale postări pe blog și pot comenta (unde pot) 🙁 de pe telefon – distracție la max!!! 😢

    Zile senine îți doresc! ❤️

Lasă un comentariu