Coada câinelui

Coada câinelui sau de ce câinele dă din coadă și nu invers.
Răspunsul? Pentru că câinele e mai deștept decât coada lui.
Dacă o coadă dă din câine avem o problemă. Politic, asta înseamnă că un fapt minor derutează atenția de la eveniment major.
Explic brusc ce am înțeles. Ajutați-mă, vă rog, dacă știți mai multe.
Termenul sub care e cunoscută problema e ”Wag the dog”.
Există un roman satiric scris în 1993 (American Hero) și rescris în 2004 (Wag the dog: a novel). Autorul e Larry Beinhart, un as al ficțiunii politico satirice sau viceversa. Am aflat că este vorba de păcăleala creată de Bush cu Războiul din Golf (?). Încă citesc.
Există filmul ”Wag the dog” realizat în 1997 în care un președinte în prag de alegeri, acuzat de hărțuire sexuală, provoacă un fals război în Albania pentru a deruta atenția. Culmea culmilor, Bill Clinton și Donald Trump s-au folosit de concept pentru a iniția diversiuni. În loc de Albania a fost Afganistan, respectiv Siria. Doar eu rămân fraieră?
Pun un mic fragment din film:


Am văzut parțial filmul. Am citit puțin din carte. Nu știu la ce concluzii se ajunge. Mi se pare totuși important să vă atrag ACUM atenția.
În lumea asta plină de probleme aș vrea să nu ne păcălim mergând după coadă. Să distingem între ce e important și ce e diversiune.
La ei: Criza energetică? Pandemie? Rusia? Ucraina? China?
La noi: Prețuri energie/gaze? Suspendarea președintelui? plagiat Ciucă? greva STB? AUR? PNL-PSD? Altceva?
Nu pot să mă uit la TV. Cred că mi-aș da seama mai ușor ce se urmărește. Spuneți-mi și mie ce ați aflat. Aștept.
Aveți grijă. Atât.

Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Coada câinelui

  1. ACUM sunt la fel de confuză ca și tine. Văd doar că e o perioadă foarte frământată. Dacă e ceva în subsidiar, n-o să aflăm prea curând. De obicei, marile frământări au legătură, într-un fel sau altul, cu banii.

  2. Drugwash zice:

    Fără să caut nimic am aflat esenţialul: nu trebuie să aflăm adevărul decît după ce ne este fabricat şi aplicat, complet şi ireversibil. Sau chiar la mulţi ani după asta. Mă rog, cine mai trăieşte să apuce vremurile respective.

    Motivul pentru care apar atîtea diversiuni pe subiecte diferite e că mai e încă mult de implementat iar oamenii încep să dea dovadă de nerăbdare şi nervozitate, aşa că trebuie „traşi de mînecă” toţi, fiecare pe profilul său psihologic specific, în direcţia opusă – precum fac prestidigitatorii.

    Cine caută un unic motiv pentru ceea ce se întîmplă e naiv şi superficial; motivaţiile sînt multiple şi întreţesute. Putem afla – sau deduce – doar parţial, destul de limitat, din cauza oceanului de dezinformare în care ne zbatem să nu ne înecăm. Dar nu ne va folosi la nimic, decît poate la a lua decizia supremă.

  3. Diana zice:

    Wag the Dog e un film care nu-mi mai iese din minte. Datorita acestui film am aflat despre „ecranul verde”, despre „ceea ce vezi nu e ceea ce este” si multe altele.
    Ce acopera azi perdeaua de fum?! N-o sa aflam de la TV sau… aflam o „bucatica” doar daca „luam” informatiile de acolo si le „conexam” la alte informatii, care nu prea pot fi gasite online.
    Cum spunea @adolescentrebel: orice ar fi este despre bani (asta insemnand si „punerea batistei pe tambal”).
    Uneori, aflam ce e dincolo de perdeaua de fum cautand informatii despre noi descoperiri de diverse zacaminte (ca exemplu)… Cum a fost inainte de „primavara araba”, in Egipt si nu numai (cu un an sau doi ani in urma se descoperise petrol in Sahara. Sigur, coincidenta. In Ucraina, „gurile rele” spun ca ar fi multe depozite cu armament nuclear – acolo erau cele mai multe pe vremea URSS, cica. Mai e si chestiunea gazelor de la rusi – samanta de cearta intre unele state europene.
    Desigur, doar am speculat.
    La noi?! E doar lupta pentru ciolan si incercarea de a abate atentia de la faptul ca va urma o „zi a scadentei” pentru toate datoriile financiare la nivel de stat: nimeni nu e vinovat! Criza aia sau aia sau aia au facut sa…
    Si la ei si la noi: pandemia e doar fondul pe care se deseneaza – la cate razboaie erau in desfasurare inca din anul 2020… I-a mai pasat cuiva de incercarile de expansiune ale Chinei, de exemplu?! Nu. Nu, in sensul ca populatiilor nu le-a mai pasat, iar daca le-a pasat… n-au putut face decat sa observe (in cel mai bun caz). Desigur, speculez. 🙂
    Concluzie: nu vom reusi sa aflam, iar ceea ce, eventual, aflam, va fi trecut in contul „teoriilor conspiratiei”. 😀

  4. Diana zice:

    Concluzia filmului/cartii te las sa le descoperi.
    In „V for Vendetta” poti afla „completari”. Cand simteau ca pierd puterea politica, acei conducatori bombardau populatia cu stiri despre razboaie, boli, atacuri, crize de tot felul, sa-si justifice violentele, neputintele, sa-i tina pe oameni „ocupati” cu frica pentru viata/sanatatea lor, pentru ziua de maine si sa nu se mai gandeasca la faptul ca nu pot calatori unde sau citi ce sau iubi ce vor. 🙂

  5. Jo zice:

    Praful în ochi e o tactică veche de când lumea… sau de când s-a inventat cuvântul politician. Spui că nu poți să te uiți la TV. Eu refuz să mă uit la TV. Deviza mea: dacă se întâmplă ceva cu adevărat important aflu eu până la urmă. 🙂

  6. Recunosc că eu mă uit la TV cam opt ore pe zi. Sunt peste 200 de canale, din care se pot alege multe în care să nu fie vorba de politică și dezinformare. Cum sunt cele de filme, divertisment, muzică, documentare… Telecomanda e la noi, depinde cum o folosim. Dacă televiziunea ne poate dezinforma, îți dai seama cum o poate face internetul, unde oricine poate să publice orice, fără a fi cenzurat sau tras la răspundere, cum o face CNA-ul.

  7. Aldus zice:

    Well, nici eu nu le știu pe toate, dar așa, ca indiciu, cred că cel mai sănătos ar fi să pornești de la premiza că orice ți-ar spune un politician cu privire la orice subiect major în care vrea să te convingă de ceva, în realitate lucrurile stau exact pe dos decât ți le spune el! 😀 Și atunci o să ai cele mai mici riscuri să fii dezinformată și cele mai mari șanse să ai opinii corecte despre subiectele de pe tapet. 🙂

    • vax-albina zice:

      Bun sfat. Din fericire nu am politicieni printre cunoștințe. Și sunt suficient de paranoică încât să mă îndoiesc și de umbra mea.
      Trebuie să termin cartea și filmul ca să văd concluziile.

      • Aldus zice:

        Mă refeream la cei care ies în fața camerelor de luat vederi și ne spun diverse. Nici eu nu mă uit la tembelizor, dar mai dau de ei pe Facebook, pe câte-un blog, pe ici pe colo…

  8. Suzana zice:

    Nu am vazut filmul sau citit cartea de care spui, insa recunosc ca tocmai azi dimineata ma intrebam, evident retoric, ce evenimente s-ar putea desfasura in planul secund, cand in prim plan in oras nu merg masini si tramvaie, continua sa fie frig, se vantura plagiaturi si ineptii, etc… 😦
    Am descoperit un post de radio Gold FM Romania (96.9) unde am auzit ca presedintele (nostru) a multumit ‘calduros’ frantei pentru trupele nato ce urmeaza sa ajunga pe meleagurile noastre.
    Dupa cum observi calduros inseamna in limba lor. (Am copiat textul din stiri).

    Je salue chaleureusement l’annonce du Président @EmmanuelMacron sur la disponibilité de la France de participer à la présence militaire avancée de l’OTAN en Roumanie. Le partenariat stratégique ROU🇷🇴– FR🇨🇵 sera ainsi renforcé sur le flanc oriental, dans la région de la Mer Noire.
    8:53 a.m. · 20 ian. 2022
    Ma gandeam daca s-a discutat undeva ideea, macar de info. Cred ca trebuie sa ma ‘updatez’ cu niscaiva reguli…

    Sunt mai mult decat convinsa ca 90% sunt fumigene pentru protectia celor ramase, mult mai importante… Dumnezeu ne mai apara, ca in rest…

    Weekend placut sa ai!

    • vax-albina zice:

      Gând la gând. Mi-am pus cam aceleași întrebări și de asta am făcut postarea. Cam grăbit și superficial că nici răbdare să explic nu mai am. 😦 Noroc că cei care citesc sunt oameni inteligenți și pot dezvolta singuri frânturile de idei lansate. 😦
      Cică președintele are cont de Twitter și a comunicat pe-acolo mai nou. Pe Fb s-a săturat să fie înjurat. 😀
      Duminică plăcută și ție.

  9. Ecoarta zice:

    Pārerea mea: suntem mult prea mici sā stim (nu sā întelegem!) ce se pregāteste în spatele unor usi închise curiosilor (ca noi!). Pārerea mea, din nou, lumea este condusā de altcineva decât cei pe care îi vedem si-i blamām pe bunā dreptate. Proof? The last US election. All the best to you!

    • vax-albina zice:

      Cică ”Inteligența unui individ se măsoară în cantitatea de incertitudini pe care e capabil să le suporte.” a zis Kant. Oare noi, ăștia mici. suntem inteligenți și nu ne folosește la nimic? Că incertitudinile curg. 😦

  10. Ecoarta zice:

    Evident cā nu inteligenta ne lipseste, ci faptul cā nestiind unde sunt „usile” nu ne putea uita nici mācar prin gaura cheii. Tu esti inteligentā, clar, ai mai putine incertitudini sau ai mai multe rāspunsuri decât altii!? Adevār adevārat ce zis-a nenea Kant!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s