25 mai. Ziua Prosopului.

Orele 0:00 trecute fix în EEST (Eastern European Summer Time). Mă grăbesc.
Spus sec, astăzi e Ziua Prosopului. Spus mai complet, astăzi e ziua în care îl serbăm pe Douglas Adams, prozator și dramaturg, (https://ro.wikipedia.org/wiki/Douglas_Adams) și ideile lui sclipitoare. Nu vă spune nimic numele? Dar Doctor Who ori Monty Python vă sună cunoscut? Douglas Adams și-a adus contribuția.
Dar de ”Ghidul autostopistului galactic” ați auzit? El l-a scris și rescris.
Rămânem la ultima întrebare și o lămurim puțin, căci de acolo se trage Ziua Prosopului.
Citez din Ghid:

Un prosop, scrie acolo, este cel mai util lucru pe care un autostopist interstelar îl poate duce cu el. În parte, prosopul are o mare valoare practică – te poţi înveli cu el ca să-ţi fie cald în vreme ce traversezi Lunile răcoroase din Jaglan Beta; te poţi întinde pe el pe plajele cu nisip strălucitor de pe Santraginus V, inhalând vaporii de apă plini de arome; te poţi acoperi cu el, sub stelele care strălucesc roşu-aprins pe planeta Kakrafoon; îl poţi folosi ca pe o velă, navigând de-a lungul marelui fluviu leneş Moth; îl poţi uda ca să-l utilizezi în lupte corp la corp; ţi-l poţi înfăşură în jurul capului ca să te păzeşti de gazele toxice sau ca să eviţi privirea Bestiei flămânde mâncătoare de gândaci de pe Traal (un animal extrem de idiot, care presupune că dacă tu nu poţi să-l vezi, atunci nici el nu te poate vedea – prost ca noaptea, dar foarte, foarte flămând); îl poţi flutura în caz de urgenţă ca pe un S.O.S. şi, bineînţeles, te poţi şterge cu el de apă, dacă după toate astea pare să se fi păstrat suficient de curat.”

Iar titlul de mai sus a denumit inițial un serial radio, apoi o carte, apoi 5 cărți (1979-1992), apoi un joc interactiv, un serial TV și un film (2005). Citesc cartea și nu mă mai satur. De multă vreme nu am mai reușit să fiu complet sub farmecul unei cărți. De mult prea multă vreme. Nici nu credeam că mai sunt în stare. 😦
Cartea este despre ghidul autostopistului galactic. Culmea, nu? ”Ghidul este definitiv. Realitatea este frecvent incorectă.”
Cartea este despre galaxii și planete, inclusiv despre planeta care construiește planete.
Cartea este despre umanoizi, reptiloizi, ihtioizi, copacoizi umblători şi nuanţe superinteligente ale culorii albastru și chiar despre forme de viaţă de tip pix cu bilă.
Cartea este despre nava pornita în Curs cu Improbabilitate Infinită (”o metodă nouă şi minunată de a traversa distanţe interstelare mari în ceva mai mult de o nimicime de secundă, fără toată tevatura aia de trecere prin hiperspaţiu”). Și despre multe alte tipuri de nave. Inclusiv sinucigașe.
Cartea este despre roboți super inteligenți, dar depresivi, despre uși fericite atunci când sunt deschise, despre lifturi vorbărețe și despre tot felul de aparate ciudate, dar sofisticate.
Cartea este și despre computere imense ce pot descrie traiectoria fiecărui fir de praf într-o furtună de nisip ori vectorii atomilor din Big Bang. Plus despre marele computer Gândire Profundă, al doilea ca mărime în Univers.
Și aici mă opresc puțin ca să vă spun povestea. Mă lăsați sau mă lăsați 😀
Povestea se împletește cu zeci de alte povești, care mai de care mai năucitor de interesantă, doar că am extras-o pentru voi.
Computerului Gândire Profundă i s-a cerut a calcula o dată pentru totdeauna ”Răspunsul la întrebarea Supremă a Vieţii, Universului şi tot Restului”
Timp de şapte milioane de ani şi jumătate, Gândire Profundă a calculat şi a procesat, iar la sfârşit a anunţat că răspunsul era ”42” – aşa că a fost nevoie să se construiască un alt computer şi mai mare, pentru a se descoperi care era, de fapt, întrebarea. Iar acest computer, botezat Pământ, era atât de mare, încât adesea a fost socotit din greşeală o planetă – mai ales de ciudatele fiinţe asemănătoare maimuţelor care se agitau pe suprafaţa lui, ignorând complet faptul că făceau parte dintr-un program gigantic de computer.
Pare simplu, nu? Nu. Căci Pământul a fost distrus de vogoni după nu știu câte miloane de ani, dar cu 5 minute înainte de a formula întrebarea al cărei răspuns e ”42”. Așa că planeta care construiește planete s-a apucat să refacă Pământul.Scena2.

Care e întrebarea? Suspans. Habar nu am. Am citit doar cartea inițială din cele 5. M-am oprit doar ca să vă povestesc.

E felul meu de a-mi dovedi admirația și de a vă anunța Ziua Prosopului, serbată azi de fanii lui Douglas Adams prin purtarea unui prosop peste tot. Că ei sunt mulți, o poate demonstra și videoclipul care urmează.

Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la 25 mai. Ziua Prosopului.

 1. Dan zice:

  Superb. Trebuie să mi le împrumuți. N-am văzut decât filmul, dar presupun că ce ai tu acolo e mult mai măreț decât ce a încăput pe ecran. Sunt în engleză sau în română? Dacă sunt în română, cine semnează traducerea? Dacă sunt în engleză… wow. 🙂

 2. Mugur zice:

  Mulțumesc pentru acest îndemn spre lectură!
  După cum ai scris despre, în mod sigur cartea merită a fi citită.

  • vax-albina zice:

   Mulțumesc că ai citit cele scrise. Cartea e genul Comic -SF. O să caut să adaug un citat pentru tine. 🙂

   • Mugur zice:

    Mi-am dat seama și cred că este exact ce mi-ar trebui în momentul acesta.

    • vax-albina zice:

     Ghidul zice:
     Istoria oricărei Civilizaţii Galactice majore tinde să treacă prin trei faze distincte şi recognoscibile, anume cea de Supravieţuire, cea de Interogare şi cea de Sofisticare, altfel cunoscute sub numele de fazele Cum, De ce şi Unde.
     De exemplu, prima fază este caracterizată de întrebarea Cum putem mânca?, a doua de întrebarea: De ce mâncăm? şi a treia de întrebarea: Unde luăm prânzul?

 3. Issabela zice:

  „Pentru a se descoperi care era, de fapt, întrebarea”… aici e ceva genial, nu stiu dacă al tău sau al autorului respectiv, dar mi-a plăcut enorm!
  Nu știam de Ghidul… decît de la mare distanță, o să-i acord altă atenție dacă ne mai întîlnim.
  Dar de Ziua Prosopului știam de anul trecut, cînd am descoperit-o pur întîmplător (probabil atunci am citit cîte ceva despre originea ei) și, cu siguranță, am rîs de ea.
  O s-avem cîndva și… Ziua Măștii și Ziua Săpunului…? Sau or fi și ele și habar n-am eu 🙂

  • vax-albina zice:

   Meritul e al autorului. Eu doar am redat.
   Să-ți pun un poem vogon? Seamănă cu limba spargă a Ninei Cassian. Poate îți vin idei.

  • vax-albina zice:

   Poem vogon:
   Oh, pătăcios gândagemurât…
   Micturaţiile tale sunt pentru mine / Ca autoripătacleveteala scuivărsată pe o muscă beată.
   Multcica vă implor turlingdromurile mele funtinare.
   Şi înzăstriţi-mă cu cocozbutirci strâmboase / Sau vă voi scuijacula în bubomizericame cu zdrobivoma mea, o să vedeţi voi!

   • Issabela zice:

    :))) lol… e un cîmp nestudiat de mine deloc, nu mi-au prea plăcut, aveam altă factură, de :))
    Dar acum, că le zici, abia acum încep să mi se pară interesante; și un stil „cumva” 🙂

   • Am citit Nina Cassian,dar se vede ca nu destul. E o lume noua pentru mine. Cunosc pe cineva care scrie ,nu identic , dar asemanator. Doamna Florica Bud , de la Baia Mare.

 4. Aldus zice:

  S-au creat seriale (două: primul în 2010 și al doilea în 2016) și după romanele lui cu Dirk Gently. Un fel de detectiv holistic. Ultimul serial cică-ar fi mai bun decât cartea, zice Eftimie:

  https://eftimie.net/douglas-adams-dirk-gently-agentia-de-investigatii-holistice/

  (În articol e și link spre recenzia lui la serial.)

  • vax-albina zice:

   Mulțumesc. Am citit. Încă nu am ajuns la filme. Sunt doar la Ghidul de 942 de pagini. Plus că prefer cuvintele imaginilor, știi asta.
   Cum am selectat tot felul de citate care nu se potriveau în postare, le-am pus în comentarii. Profit să-ți pun și ție.

  • vax-albina zice:

   Doar ca idee de dialog:
   — Ştii, începu Arthur, în astfel de momente, atunci când sunt prins într-un sas vogon, cu un individ de pe Betelgeuse şi pe punctul de a muri asfixiat în vidul cosmic, îmi doresc cu adevărat să fi ascultat ce-mi spunea mama când eram mic.
   — De ce, ce îţi spunea?
   — Nu ştiu, că n-o ascultam
   .”

 5. o femeie zice:

  acum tre sa ma apuc de citit. Musai.

 6. Ana May zice:

  Abia anul acesta am aflat de „ziua prosopului”…ușor de reținut pentru că suntem împreună sărbătoriții zilei😄 ( eu și prosopul!). Cartea este o provocare. Recunosc însă că întâi voi viziona filmul.

  • vax-albina zice:

   La mulți ani, deci. Să aveți parte de povești frumoase în realitate, nu pe ecran.
   O carte descrie, un film arată. E mai complicat. Mă bucur că v-am trezit interesul pentru Douglas Adams. E tot ce îmi doresc.
   La mulți ani, din nou.

 7. Ana May zice:

  Mulțumesc ! Și da, mulțumesc, mai vreau !😊

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s