Se prăbușește cerul

Vreau să vă spun o veche poveste americană despre care am citit recent. O să vă spun și unde.
Încep, nu o mai lungesc. Scuzați lipsa de talent de povestitor. Alta e ideea pe care o urmăresc.

Un puișor de fermă ( 😛 , râd singură), cunoscut ca Chicken Little, se pomeni că îi căzu o ghindă în cap. Neștiind mai nimic despre stejari, i se păru că l-a lovit o bucățică de cer. Speriat, începu să alege spre a-i spune regelui că cerul se prăbușește. Alergă ce alergă și se întâlni cu Henny Penny. ”Se prăbușește cerul”, spuse. Și plecară amândoi să-l anunțe pe rege. Merseră ce merseră până îl întâlniră pe Ducky Lucky și îi spuseră vestea luîndu-l apoi cu ei. Și iar merseră și merseră până o întâlniră pe Goosey Loosey care îi urmă îngrijorată. Au dat și peste Turkey Lurkey în drumul lor grăbit spre rege și acesta i-a însoțit.
Mai aveți răbdare?
Deci Chicken Little și Henny Penny și Ducky Lucky și Goosey Loosey și Turkey Lurkey se grăbeau să anunțe că cerul se prăbușește când…
Știu că ați ghicit deja.
Când se întâlniră cu, da, cu Foxi Loxi. Vulpea.
Aceasta realiză oportunitatea ( 😀 ) și le propuse să le arate o scurtătură. Vă dați seama că drumul cel scurt trecea prin bârlogul vulpii și că familia vulpii a avut o cină bogată, nu?

Eu nu cunoșteam povestea. Există variante, există finaluri diferite, există video-uri ori joc pe computer. Voi știați?

Continui cu întrebările mele.
Suntem găini, rațe, gâște, curcani și ne luăm după zvonurile provocate de stejari cu ajutorul unor puișori needucați, chiar imbecili?
Vulpile sunt printre noi?
Cine sunt stejarii?
Nu vreau (nu știu) să dezvolt. Sunteți prea inteligenți pentru a nu pricepe.
Așa încep isteriile. Dintr-o prostie rostogolită.
Internetul e plin de ghinde căzătoare.
Și vreau doar să amintesc problema virusului, a vaccinului, a cipurilor,a incălzirii climatice (aici ori aici: https://www.contributors.ro/sindromul-chicken-little/). Asta ca să nu mai spun de criza politică internă în care fiecare parte susține că se prăbușește cerul.

Totuși. Ca să rămâneți cu ceva util, vă pun o poză. Sindromul Chicken Little nu e nou. A fost folosit de Disney în 1942 cu referire la al doilea război mondial.

https://cartoonresearch.com/wp-content/uploads/2016/06/Chicken-little-board.jpg


Vă urez să reușiți să detectați și să evitați isteriile. Sunt periculoase. Sănătate nouă.

Acest articol a fost publicat în Aiureli, Literatură, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Se prăbușește cerul

 1. Suzana zice:

  Nici eu nu stiam povestea iar articolul este chiar interesant.
  Iti las si eu un video al lui Gregg Braden: https://www.youtube.com/watch?v=GxERTlbAo7g
  Sunt cateva idei interesante despre ciclurile de evolutie, inclusiv cele cu incalziri, dar nu numai. Mi se par interesante ideile, insa trebuie sa le mai reiau. Ti-l las daca ai chef sa te uiti.
  Cuvantul isterie cred ca e potrivit iar prostia este rostogolita cu simt de raspundere. Dar pe cuvant daca imi imaginam proportiile ei colosale. Si iar ma obsedeaza premeditarile si mereu le dau inceputurile mai inapoi… 😦 Parca ‘vulpile’ sunt peste tot…

  Multumesc pentru postare! Noapte buna si un final de saptamana linistit si
  fara vreo ghinda noua in fata ochilor! 🙂

  • vax-albina zice:

   Articolul a fost scânteia. Am gugălit, am citit pdf-uri, am văzut poze și mi-am dat seama că subiectul ar putea fi interesant pe blog. În speranța că și alții vor gugăli și vor citi.
   Sindromul Chicken Little trebuie cunoscut pentru a ne putea feri.
   Mulțumesc pentru link. Sper că nu dai cu ghinde 😀 Mă uit putin mai târziu ca să mă pot concentra.

 2. Aldus zice:

  Folclorul ascunde (sau revelează, în funcție de cum îl citești) tâlcuri și adevăruri profunde. Iar ăsta cu prostia umană e mai actual ca oricând.

  Un motiv că este de actualitate îl constituie tocmai gregaritatea și prostia majorității oamenilor. Să nu îi manipulezi ar fi o risipă de oameni proști. 🙂

  O interpretare: vulpile sunt cei care, clamând că-ți vor binele, te mănâncă de viu. Stejarii și vântul care suflă zvonuri false prin frunzele lor sunt mass-media. Iar găinile suntem noi.

  Dar eu nu mă uit prin ochii acestei povești către ceea ce unii numesc teorii conspirative; poate acestea nu sunt decât strigăte de alarmă de la niște oameni lucizi. Eu mă uit la ceea ce ni se prezintă la scară mare ca fiind adevărat.

  De exemplu, la pandemie. Care, deși este în esență o formă de gripă (coronaviruși au mai fost o mulțime), deși are o mortalitate foarte redusă (1%-3%, și asta mai ales în rândul clor cu sistemul imunitar slăbit de vârstă sau comorbidități), ne este prezentată de către mass-media (stejari) drept apocaliptică. Adică, este preschimbată din țânțar în armăsar. De cine ar trebui să-ți fie frică sau față de cine ar trebui să fii extrem de prudent în această ecuație? Cine-i vulpea? Cine îți promite salvarea, venită în sticluțe sigilate și ținute la rece, cu serul cărora trebuie să te injectezi deocamdată de două ori? Sticluțe care, în numele salvării tale, le îmbogățesc pe producătorii lor?

  Ca teorie generală, atunci când ți se prezintă o opinie la televizor, opinie care e unanim acceptată de către toate partidele politice, de către toți așa-zișii oameni de știință, de către toate „organismele independente” etc, probabil că cea mai sănătoasă atitudine ar fi să pornești de la premiza că în realitate lucrurile stau taman pe dos.

  Foarte bun Constantin Crânganu.

 3. vax-albina zice:

  Mulțumesc, Aldus.
  Avem interpretări asemănătoare. Și totuși cine-i de vină? Eu zic că dacă nu ar exista găini ar dispărea și vulpile. Transferând la umani, eu cred că educația ar putea minimiza reacțiile anxioșilor și istericilor. Inclusiv ale celor din presă. Ghinda ar fi ronțăită doar de porci iar politicienii ar deveni vegetarieni cu grijă pentru mediu, mass-media și viitor. Sau cam așa. 😀

  • panatiberiu zice:

   Cred că dacă n-ar mai exista… „găini” etc., „vulpile” s-ar reprofila! Nu cred că ar sucomba de inaniție! Această faună contemporană pare să fie… infinită! Și încă nu am văzut tot răul.
   Pilduitoare postarea. Felicitări!

  • Aldus zice:

   Ai dreptate. Manipularea nu s-ar putea realiza dacă oamenii ar fi suficient de treji și nu s-ar mai lăsat manipulați. Soluția nu e să omori vulpea (că va veni alta), ci să te deștepți astfel încât să nu mai poți fi manipulat. O carte citită (sau recomandată altora) este o armă mai puternică decât o ștampilă la cabina de vot. O rugăciune (dacă crezi în Dumnezeu), o faptă sau o vorbă bună, o atitudine corectă sau morală într-o anumită situație, toate aceste lucruri, chiar dacă par mărunte sau neînsemnate, pot constitui, prin cumul la nivel de societate, buturuga mică care la un moment dat va răsturna carul mare. Pentru că nu trebuie să pierdem din vedere că oricât de bogați, puternici și vicleni ar fi cei care ne conduc din umbră, ei sunt totuși o mână mică de oameni, adică sunt puțini, în timp ce majoritatea oamenilor au aspirații și dorințe de bun simț: să fie fericiți, să nu ducă grija zilei de mâine, să aibă pe cineva care să-i iubească, să fie sănătoși, să trăiască în armonie cu ceilalți. Din păcate însă, datorită ignoranței, indolenței și credulității în care sunt ținuți intenționat oamenii – tocmai pentru a putea fi manipulați și conduși, situația este cea care este. Dar treptat începem și noi să ne deșteptăm.

 4. Aeriana Liana zice:

  Cât va fi lumea – lume, vor exista vulpi și găini, lupi și oi, lei și zebre….și ajunge, că deja am făcut grădină zoologică 😀 😀 Referitor la pandemie :
  – se folosește un porgram cu fonduri guvernamentale, dar despre care orice guvern are posibilitatea de ”negare plauzibilă” sau, mai pe românește, ”nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”
  – se ia una bucată virus și se pune în niște plăci Petri. Se incubează timp de 24-48 de ore
  – se angajează niște de cercetători care fac un vaccin de neutralizare
  – se testează acel vaccin pe cobai și maimuțe. Dacă graba de a câștiga miliarde de dolari nu e prea mare, se testează și pe opameni. Dacă nu….”ghinion” ca să parafrazez pe cineva 😀
  – se răspândește virusul in lumea largă, de preferat într-o țară care nu prea dă detalii
  – se face lobby în media și în mediile de afaceri din țările foarte dezvoltate pentru acest vaccin ”miraculos” care este în curs de cercetare – chipurile
  Și uite-așa te-ai făcut c-o pandemie și cu niște biliarde de dolari, plus c-ai pus pe butuci economia mapamondului și sistemele sanitare din țările mai slab dezvoltate.
  Hai că-mi place blogul tău, m-am abonat 😀 Zi-i așa, că le zici bine 😀 😀

  • vax-albina zice:

   Bine ați venit în lumea blogurilor. Era cândva o lume cu oameni frumoși, inteligenți și plini de povești interesante ori amuzante. Acum a devenit o metodă de promovare a viitorilor scriitori. Nimic rău în asta. Doar că atunci când apare interesul personal se pierde din valoarea unor texte. Părerea mea. Mult succes.

 5. o femeie zice:

  Nici eu nu stiam povestea, merci de mentionare, cat traim invatam si tot nu e ajunge timpul.
  Altfel frica se leaga de nestiinta. Dupa ce vecinul din copilarie a facut tuberculoza si m-am panicat (e o boala cu rata de deces de 10% in pofida tratamentului) am inceput sa citesc si sa inteleg. Apoi in 2003 au fost peste 100 de mii de cazuri de rubeola in romania (si eu lucram in magazin la Unirii cu clienti…). in 2004 gripa aviara. Si tot asa. Am avut noroc de medic ce m-a sustinut sa imi intaresc imunitatea, alimentatia, somn, miscare, moral. Gratis. Si functioneaza.

  • vax-albina zice:

   Bine ai revenit. Eu admir felul în care reușești să planifici bugetul și toate celelalte. La mine nu funcționează niciun plan și nu am nici măcar tăria de a incerca. Bravo ție.

   • o femeie zice:

    Te pup. De cand a venit cocutza in viata noastra m-am organizat mai bine. Regret ca nu am incercat mai devreme. In rest, nu uita, ce e bun pt tine nu schimba, suntem unici, pe mine ma intereseaza sa fiu sanatoasa cu tot efortul.
    Sa videm cum va fi viatza cand pleaca la facultate. Ca deja din cocutza aia mica si dulce e ditamai capra cat mine si ma ia peste picior si isi da ochii peste cap 🙂 . Voi supravietui si la astea, zic eu 🙂

 6. Diana zice:

  Stiu povestea si stiu despre sindrom (si uitasem total!!! ce toanta sunt!). Am citit cele doua articole. Toata stima pentru profesor! Stii ce ar spune unii? Eu stiu, pentru ca i-am auzit. 😀 Ar spune: „Articolele sunt scrise pentru a ne induce in eroare, pentru ca situatia chiar e grava, dar unii nu vor sa ne alarmam si sa le stricam planurile”. Si stii care-i culmea?! Dupa ce holbez ochii si dau marunt din buze ma intreb – mai mult sau mai putin serios: daca-i asa?! :))) Si da-i, iar, si cerceteaza.
  Imi place sa cred ca sunt intre cei care nu se panicheaza din orice si nu crede chiar orice. Uneori, scepticismul e bun. 🙂 Daca nici pandaliile nu-i panicheaza pe cei mai multi – la nivel mondial – ce-or mai inventa?! Le-a trecut cu terorismul, au continuat cu „pericolul musulman”, acum au dat-o-n boli; Ba suntem prea multi pe Terra (si in cativa ani se termina resursele daca nu se gaseste o solutie), ba ne plangem ca ne imputinam… Cine sa ne mai inteleaga?! Of-of.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s