Manipulare

Manipulare? Voi hotărâți.

Vă pun niște versuri.

”Mai lasă-mă un minut.
 Mai lasă-mă o secundă.
 Mai lasă-mă o frunză, un fir de nisip.
 Mai lasă-mă o briză, o undă.
 Mai lasă-mă un anotimp, un an, un timp.”

Frumoase versuri, nu? Pare că inspiratul poet roagă Universul să-l mai rabde pe pământ. E potrivit acum și toți vrem asta, nu?
NU. Interpretarea e greșită. Poetul e Nichita Stănescu, iar poezia e Aici. O poezie de dragoste cu nimic mistic în conținut.  Putem să exagerăm și  să ne adresăm bolii precum unei iubite, dar nu cred că e cazul. Vă voi pune și cântecul asociat.

Era să vă manipulez punând informația trunchiat? Cred că da.

Aveți grijă ce citiți. Mai ales acum. Aveți grjă ce credeți. Mai ales acum.

Iar ca exemplu nefericit vreau să amintesc vorbele Christinei Lagarde, vorbe ce circulă pe unele bloguri pe care le citesc. Am verificat atunci când a zis-o, o repet acum. Cuvintele ei au fost că pensionarii trăiesc MAI mult, nu că trăiesc PREA mult. Așa-i că sună altfel? Chestie de traducere? Poate. Și nu cu bătrânii avea probleme ci cu sistemele de pensii ce vor deveni ineficiente. Nu vă mai lăsați păcăliți. Nu mai răspândiți neadevăruri.

Permiteți-mi să închei într-o notă optimistă. Cu cântecul ce cuprinde versurile de mai sus.

Cu versuri frumoase, cu cântec și cu speranța că ați înțeles mesajul direct, nu ascuns, nu manipulator. 🙂
Să fiți bine.

Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Manipulare

  1. Issabela zice:

    Chiar nu e cazul, deși mulți confundă iubirea sau fac din iubire o boală.
    Nichita e un vis, Nicu Alifantis – o materializare a lui 🙂

  2. Suzana zice:

    Este o placere sa-l citesc pe Nichita si sa-l ascult pe Alifantis…!
    Cat priveste manipularile, subiectul este destul de delicat. Cred ca oamenii rezoneaza cu tot ce se armonizeaza cu propriile credinte. Unele sau multe dintre ele pot fi sau chiar sunt eronate. Ideea pe care am observat-o este ca ideile cu impact negativ sunt mai crezute. Sunt multe cauze si unii de specialitate pot da vreun raspuns cumva plauzibil. Eu am senzatia ca orice ascult la tv si radio are tente manipulatorii, asa ca cel putin in perioada asta am renuntat sa mai ascult ceva. Sunt tone de maculatura privind manipularea. Am citit ca studiile costa enorm, pentru ca oricum aduc profit unora si altora. Oamenii sunt din pacate speriati. In astfel de momente gandirea pare sa fie stopata.
    Adica manipularea castiga teren. Nu sunt surprinsa de acest fapt si nici de concluzia ta.
    Doar ca in mod cert sunt putini cei care pot si vor sa verifice ceva, orice ar fi acel ceva. Mi se pare inspaimantator ca o credinta de genul cineva ne doreste raul este mai puternica decat reversul.
    Si totusi asa pare.
    Scuze ca am scris prea mult si poate aiurea. Dar tare mult as vrea sa vad un persoanj in spatiul public care sa-mi trezeasca increderea total…!

    Multumesc pentru intalnirea placuta cu poezia si muzica! Numai bine sa fie la tine!

  3. Florina zice:

    Cand la un curs ne-a spus un profesor ca e mai usor sa manipulezi un orasean cu scoala decat un taran ce a dat cu sapa o viata, am crezut ca glumeste. In timp am vazut cat de usor poti fi manipulat chiar studii postuniversitare de ai avea… Deci, da, multa precautie in tot ce citim.

    • vax-albina zice:

      Cred că avea dreptate profesorul. Doar că țăranul de azi (cu tot respectul pentru cei adevărați) stă azi pe Fb și se molipsește de scenarită.
      Altfel, există oameni, chiar categorii de oameni, care obișnuiesc să asculte/respecte știrile ori indicațiile ”profesioniștilor”. Așa au fost educați, Tv-urile profită.

  4. Florina zice:

    Asta cu FB-ul țăranilor merita cărți întregi, că e groasă treaba… Foarte trist, nu mai zic nimic. Ăia adevărați, aia sunt prea ocupați de stat pe rețelele sociale.

  5. Anti-manipulare:

    soluţia:

  6. Ana May zice:

    Cred că unora chiar le place să-și lase neuronii în vacanță și să ia totul drept adevăr și bună intenție.
    Mulțumesc pentru versuri, pentru melodie, pentru starea creată.
    Și da, mulțumesc, „multumesc, mai vreau” … funcționează perfect!
    Zile frumoase, trăite în frumusețe!
    😘🌞🍀🌺

  7. Ana May zice:

    Nuuuu, cum să fie degeaba, e folosit și mai mult decât binevenit!
    Și învățătura merge mai departe, ca tot ce e bun și folositor. 🙏🙏🙏

  8. albescu zice:

    Haide să vă spun un alt mod de a privi manipularea. Esențială nu este numai intenția autorului mesajului ci și așteptările receptorului. Sau poate că eficacitatea manipulării se bazează în primul rând pe așteptările receptorului.
    Ca să vă explic mai bine vă spun un banc. Probabil știți binecunoscuta povestire a lui Mihail Sadoveanu, Venea o moară pe Siret. Ei bine titlul acestei povestiri a fost dat spre analiză unui polițist. Se cerea să se identifice subiectul, predicatul etc. etc. Iată cea răspuns polițistul: Subiectul este Venea, predicatul este omoară, pe cine omoară suspectul Venea, pe cetățeanul Siret. Cred cu tărie că nici Sadoveanu nu a bănuit această interpretare. Deci un mesaj este preluat și înțeles și prin prisma bagajului cultural și profesional al receptorului. Cu alte cuvinte lucrurile sunt mai complicate.

Lasă un comentariu