Vești bune

De fapt predicții. Încerc să extrag pentru cei fără FB.

 

”Explicare model de estimare:

”Intre variabilele mele, majoritatea sunt valori destul de universal valabile, si testate deja in china si alte tari, si deci aproape de realitatea de la noi.

Ce avem noi particular?

2 variabile.

1. Compliance rate al distantarii. Eu am ales 67%. Care este general acceptat ca fiind destul de realist. Adica 2 din 3 oameni respecta destul de serios distantarea sociala. Dar nu am date sa stiu daca chiar asa e. Dar cred ca asa e.
2. Numarul de infectati care au intrat in tara. Aici mi-a fost super greu sa fac o estimare. Am verificat cu politia de frontiera cam cati aomeni au intrat in tara si din ce tari au venit. Am verificat la acea data cati oameni erau deja confirmati in acele tari. Am facut o extrapolare si am zis ca probabil, un procent similar cu populatia din zona de unde vin, sunt bolnavi si ai nostrii romani. Momentan am ales 2000 de bolnavi initiali in ziua zero. Asta inseamna cati am estimat eu ca sunt infectati intrati in Romania. Ziua zero aleasa de mine este 8 martie.

Cum se citeste estimarea:

1. Peak? Toata lumea ma intreaba cand atingem Peakul. In primul rand sunt mai multe Peakuri. Peakul de infectati. Peakul de spitalizati. Peakul de decese. Dar un Peak NU inseamna o zi in cazul de fata. Inseamna – asa cum se vedem din grafic- o perioada lunga de aproape 45 zile.
2. Culoarea galbena inseamna numarul de persoane expuse virusului.
3. Culoarea rosie inseamna numarul de persoane infectate (incl asimptomaticii)
4. Culoarea albastru deschis inseamna numarul de persoane spitalizate. (Din asta se aplica un procent pentru a vedea numarul de persoane in Terapie Intensiva)
5. Culoarea albastru inchis – numarul de decese.

Graficul este pe zile. Si practic se poate citi in fiecare zi cati oameni vor fi in spitale. In Terapie intensiva. Decese. Vindecati. Etc.
Just pick a date – and u have it.

Cum am verificat ca e corect?

Cea mai buna metoda de verificare pana acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Si, cu o marja de eroare cam de 10-20% a prezis corect evolutia. De pilda cand in tara erau 1814 confirmati si 70 decese eu vedeam 1870 confirmati si 90 decese.

Ma astept ca modelul sa inceapa sa aiba diferente tot mai mari fata de realitate. Asta este pentru ca, desi ma lupt de ceva vreme sa am acces la informatii oficiale ca sa pot antrena modelul pe date cat mai reale, ma lovesc de o frica de transparentizare pe care nu o inteleg. Chiar daca sunt angajat guvernamental.
Oricum si asa, modelul ne da o idee asupra duratei si magnitudinii. E pura matematica.

Acum doua zile am prezentat acest model domnului Ministru Tataru. Si apoi si domnului Prim Ministru.

Au fost foarte receptivi la ce au vazut.

Am zis ca de fapt, modelul asta este doar o unealta pe care trebuie sa o folosim ca sa prezicem in mod AUTOMAT necesarul de echipamente in spitale in avans, rata de acoperire a paturilor cu ventilatoare, rata de imbolnavire a medicilor, distributia automata si trasparentizarea distributiei de echipamente etc etc.”

Datele rezultate pe scenariul probabil:

1. Incepand cu approx 8 aprilie vom trece de 5000 de comfirmati. In modelul meu comfirmatii si spitalizatii sunt pusi impreuna. Dar o parte sunt in carantina de fapt.
2. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1000 de decese.
3. Peakul (cazuri in spital si carantina cu simptome grave) va incepe cam pe 7-9 aprilie si va dura pana in 15 mai. Dupa 15 mai vom scadea sub 5000 de oameni in spitale si carantina.
4. Ziua cu cei mai mult oameni in spitale va fi aproximativ intre 17-25 aprilie. Cu approximativ 8535 oameni in spitale si carantina dar cu simptome grave.
5. In perioada de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi.
6. La 1 iulie ma astept sa fi declarat deja epidemia invinsa. Cu cateva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.
7. La 1 iulie cand vom fi invins, vom avea aprox 2657 decese.

Zile să avem și vom verifica pe propria piele. Să fiți sănătoși.

LE. Postarea mea a fost anterioară promovării prin presă a omului cu graficul lui. Dar, na. Am mai pățit de  astea.  O las să fie.

Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Vești bune

 1. Dan zice:

  Vestea și mai bună vine de la Google. S-ar putea să avem o rată de conformare voluntară chiar mai bună decât crede autorul postării.

  https://www.google.com/covid19/mobility/

 2. A thorne in your side zice:

  Cine dracu’ e neromânul care a scris tîmpenia aia?! „Compliance rate al distantarii”?! „ai nostrii romani”?! „Peakul de infectati”?! „comfirmatii”?! Ca să nu mai zic că datele alea nu au nici o bază reală: „Eu am ales 67%”, „Momentan am ales 2000 de bolnavi”…
  Că datele „oficiale” sînt şi alea mînărite la greu asta deja ar trebui să fie la mintea cocoşului. Dar să crezi balivernele unui asemenea „angajat guvernamental”… Pe bune, eu nu l-aş lăsa nici să spele latrinele la sediul guvernului, darămite să facă statistici şi predicţii. Unde naiba-i găseşti…?!

  • vax-albina zice:

   Eram sigură că așa vei reacționa. Judeci forma că despre fond nu ai habar.

   • A thorne in your side zice:

    Spune-mi de unde are habar individul. Sursele exacte. Valorile alese de el (sau ea) din burtă, după propriile-i declaraţii?! Iar forma, într-un asemenea caz critic, chiar are importanţă. Amestecul de romgleză arată că ori nu are reşedinţa în ţară şi vorbeşte după cum e plătit, ori e vreun spion tînăr care n-a apucat să înveţe corect limba, ori e un tembel care vrea să-şi dea importanţă. În orice caz, unul care nu e capabil să scrie corect „ai noştri”, „confirmaţii” ş.a.m.d. nu trebuie crezut sub nici o formă cînd vine cu supoziţii care privesc existenţa unui întreg popor. Punct!
    Adică „Ziua cu cei mai mult oameni”… Pe bune?!? Adică, dacă punea o virgulă undeva mai înainte sau după era în regulă, nu? Chiar aş vrea să ştiu numele cretinului, poate se autosesizează şi guvernul (deşi ăia-s la fel de cretini).

    • vax-albina zice:

     Exagerezi. Știu că ești mândru că ești autodidact, dar unii, poate, au școală.
     Numele e sus, în imagine. Nu ești obligat să crezi.

     • A thorne in your side zice:

      Mîndria n-are loc aici. Iar dacă ăla are şcoală, atunci să-mi bag […] în profesorii lui de limba română.

      Nu văd nici o imagine, probabil fiindcă ai pus link direct către febeu în loc să copiezi imaginea în depozitul blogului şi să dai link local spre ea. Ai început cu „pentru cei fără FB”, pînă la urmă, nu? Eu blochez din principiu tot ce vine din fb şi guglă în browserul meu.

     • vax-albina zice:

      Omul e antreprenor și scrie greșit. Asta e. Sper că știe să aplice și să interpreteze modelele matematice.
      Deblochează-te de vrei să afli. De nu, nu.

     • A thorn in your side zice:

      Speri că…? Mulţumesc, nu mai vreau să ştiu nimic de la/despre asemenea individ. Mi-a ajuns.
      Distracţie plăcută în continuare!

     • A thorn in your side zice:

      Mnu, estimările trebuie făcute de către cei care au date reale la îndemînă.

 3. ioansperling zice:

  Un singur lucru nu a luat in calcul: boala nu e logica!

  • vax-albina zice:

   Există modele. Așa cum prezicem timpul probabil, așa există și modele matematice pentru epidemii și alte catastrofe. Modele perfectibile pe baza realității ce ne va lovi.

   • A thorne in your side zice:

    Şi desigur că avem voie la o marjă de eroare de vreo… 99% în modelele noastre, nu-i aşa…? Că doar totul e perfectibil în timp… cine-l mai are de trăit.

   • ioansperling zice:

    Albinuto eu am o pregatire medicala.Boala nu e logica si nu se tine de modelul nimanui! Oricum datele sunt false; morti de corona si cu corona sunt categorii distincte de care nu se tine seama!

    • vax-albina zice:

     Există teoria matematică a haosului care studiază sisteme complexe, aparent dezordonate. Selecția variabilelor mă depășește, dar sper să fie oameni deștepți care să ne lămurească și pe noi.

 4. stela9 zice:

  Eu doar mă rog să trecem cu bine si sa ne citim sănătoși.

  • vax-albina zice:

   am mai găsit o estimare.
   ”Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a făcut joi o estimare, la Digi24, legată de data la care oamenii vor putea ieşi din casă: ,,Eu cred că după data de 15 mai”.
   Rezist mai ușor dacă mi se dă o dată limită. Așa funcționez eu. 😦

   • ioansperling zice:

    Nimeni nu poate da o estimare parerea mea! Nici cei care au pornit circul asta.Probabil se asteapta reactia noastra…Cum ai putea spune ca a trecut criza.Dupa 2 saptamani fara nici un bolnav in spital? Dupa 3? O luna?
    Ea va inceta cum a pornit „prin decret” fara suport, fara logica, fara sens!

 5. albescu zice:

  Disraeli, un mare om politic englez spune că există trei tipuri de minciună: minciuna simplă, minciuna gogonată și … statisitica matematică! Eu nu vreau să arunc nici o umbră de îndoială asupra buneicredințe legate de acest demers. Mai mult chiar, aș avansa ideea că el, dacă nu pot sî fiu sigur de acuratețea sa științifică, reprezintă în mod sigur un avantaj psihologic: ne întărește convingerea într-un mod pseudoștiințific că penitența noastră care e din ce în ce mai dificilă va avea și un sfârșit. De aceea înclin să-l accept chiar dacă am multe rezerve de ordin rațional.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s