Eu sunt gulia

Fac salată de boeuf. Nu e Crăciun, nu e Revelion. Și?
Fac salată de boeuf cu pui, ca să precizez 😀 . Cu tot ce trebuie.
Și, în mica mea lume, îmi dau seama: suntem toți în castronul cu salată de boeuf.
Unii ca morcovii, alții ca_cartofii. Unii sunt precum castraveții, acri, dar necesari. Iar carnea? Unde e carnea care să dea gust?
Ne amestecăm, dar suntem diferiți. Ar trebui ca muștarul să ne agite. Ar trebui ca maioneza să ne adune. Suntem doar legume fierte. Așteptăm să fim înghițiți, oricare ne-ar fi calitățile. Suntem legume fierte la foc mic. Nici nu ne-am dat seama de ce  ni se întâmplă.
PS oare știți care muștar ne va iuți? Oare știți ce maioneză ne va lega?
PPS întotdeauna pun gulie în salată. Nu e în rețetă. Nu îmi pasă. Eu sunt gulia. O să le stau în gât. Unora.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

37 de răspunsuri la Eu sunt gulia

  1. panatiberiu zice:

    Apropo! Câtă GULIE pui!? Oricum, o povestire superbă, plină de… tâlcuri! Care ar trebui să fie un prilej de meditație pentru mulți! Cum sper să se și întâmple.

    • vax-albina zice:

      Nu am reguli. Gulia e dulceagă și schimbă puțin gustul fad+acru al legumelor. Pe încercate.
      Mulțumesc mult pentru apreciere. Aveți un excepțional blog de informație.

  2. Mugur zice:

    Am adus și eu modificări rețetei. Am adăugat niște sfeclă coaptă. A schimbat, ce-i drept, culoarea, dar când e vorba de mâncăruri mie îmi place și culoarea roșie. Rămâne să mă mai gândesc la muștar și maioneză.

    • vax-albina zice:

      Tocmai am băgat blendărul în funcție. Un ou întreg, ulei, puțin muștar, sare și, eventual, suc de lămâie- pe care nu l-am avut. Maioneza se face în 30 secunde, nu cum se făcea odinioară picurând uleiul. Și nu are chimicale ca cea din comerț.
      Rămâne ca și eu să mă gândesc la sfeclă. Eu o știu doar fiartă/coaptă cu hrean ori chimen. Dar, na. Unii sunt roșii precum sfecla și sper s-o sfeclească. 😀 dacă e s-o dau pe aluzii politice. ( Nu ai nicio vină. Așa îmi merge mie mintea)

      • Mugur zice:

        Cu blenderul nu mi-a ieșit, așa că am rămas tradiționalist în ceea ce privește maioneza. Însă am avut norocul să nu mi se „taie” decât de vreo trei ori în întreaga mea viață, însă am remediat-o.

        Mi-a placut treba cu… sfeclitul! Iar în ce privește aluziile, dacă nu le simțeam și la tine, nu aș fi îndrăznit.

  3. panatiberiu zice:

    Aprecierea făcută la adresa blogului meu este flatantă! Mai ales când vine din partea unei cunoscătoare. Mulțumesc frumos! Nimic altceva decât (dez)avantajele naturii umane a unui… perfecționist!

    • vax-albina zice:

      Nu vreau să vă păcălesc. Sunt doar cârtitoare, nu cunoscătoare. Dar cele prezentate de dvs sunt clare și cu date complete. Succes în demascarea imposturii la înalt nivel.

  4. ioansperling zice:

    Cred ca e tipic pentru romani sa „lucreze” retetele clasice a altora! Cu unele dau lovitura (micii de exemplu) ce altele probabil nu! Salata de vita o facem si noi cu pui ca economisim antibioticele iar gulia o mananca sotia din capul locului!

  5. mie nu-mi stati in gat, imi plac guliile si mi-e ciuda ca nu sunt mai apreciate.

  6. Și eu am folosit gulia în salata de boeuf, de când mă știu. Așadar, mi-ai fost mereu aproape. 🙂

  7. Drugwash zice:

    Ai încurcat-o! La noi în casă se făcea dintotdeauna salată de gulii, cu oţet din mere şi miere (s-o mai găsi acum?) Aşa că să nu te miri dacă te dau pe răzătoare din cînd în cînd. 😀

  8. Bunicu’ punea pește în fasole, mânca numai el, și pisica tușea la farfurie!

    • vax-albina zice:

      Am înțeles râzând ideea. Suntem unici, nu? Fie cu boeuf, fie cu pește. Fiecare cum poate.
      PS păcat că nu știm să fim uniți.
      Later edit: Ai un stil absolut formidabil. Recomand oricui trece pe-aici să te viziteze și să te citească. Nu că ai avea nevoie de susținerea mea. O ai, însă.

  9. Cudi zice:

    Vinerea trecută am fost la magazin, ne-am aprovizionat cu una alta, să ne ajungă câteva zile. Am luat și carne, lapte, ouă, chestii de origine animală, firește, pe lângă verdețuri. Pentru ca sâmbătă dimineața să ne hotărâm brusc – habar n-am de unde a început – să ținem și noi postul. Bun, am ratat startul postului cu câteva zile, dar noi nu suntem motivați religios – pur și simplu în ideea că ne-ar prinde bine un regim de genul. Încă din prima oră am căutat și păreri „contra” pe net, gen „beneficii ale postului alimentar”. Spre seară simțeam amândoi (pe pitica nu o târâm în nebunia asta, ea mănâncă și „de dulce”) că am postit de-o veșnicie, deja ne simțeam mai slabi, burtica părea mai trasă, eram eroi.
    E abia luni și am mâncat fasole, cartofi, salate de ne-a ajuns. Chiar acum fierb niște cartofi în coajă pentru rețeta Laurei Laurențiu de cartofi prăjiți – impropriu spus prăjiți – cartofii se fierb în coajă, se curăță, se taie cuburi, se pun la călit cu ceapă și se condimentează cu boia, piper și sare.
    Și mie îmi place gulia, o mănânc ca salată, o pun și în ciorbe, supe. Iar salata de boeuf, cu sau fără carne, e lux, e un fel de mâncare care aduce sărbătoarea în casă, indiferent ce zice calendarul. Semn că putem face să ne fie bine și fără să așteptăm permisiunea/ocazia, să ni se dea voie.

    • vax-albina zice:

      Să-ți spun o variantă de cartofi cu ceapă. Poate încerci. Cartofi fierti, tăiați felii. Ceapa se rumenește și se stinge cu un pahar de apă, oțet și zahăr. Când clocotește se toarnă peste cartofi.
      Tot de prin Ardeal ca și rețeta despre care ai scris.

  10. Q zice:

    Eu am fixu’ ăsta – numesc salata de boeuf cu pui „salată de pui” și salata de boeuf fără carne „salată de cartofi”. Nu că ar fi mai corect, ci că sunt dezamăgit de absența prezenței sugerate a cărnii…

  11. Katherine zice:

    Iubesc salata de boeuf, si nu cred ca este necesar sa fie sarbatoare sa fie necesar sa gatesti acest tip de reteta.
    Cat despre gulie, de ce nu? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s