Vânarea lupilor

Voi fi dură și directă. Aștept răspunsuri și contraziceri argumentate.
A fi sau a nu fi?
Sunt revoltată. Chiar nu vrem să ne facem bine? Chiar nu înțelegem că nu este vorba doar despre noi, despre buzunarul ori burta noastră, ci și despre supraviețuirea copiilor și nepoților pe acest pământ românesc?
Chiar stăm pasivi când luju, antena3, rtv, evz, cațavencii, dcnews, presa cumpărată, bloguri vândute ori inconștiente, conturi de Facebook și alții asemenea, inventează vinovății și laudă infractori? Chiar vă mai arde de poezii, de poze și de idei ușurele?
Chiar nu înțelegem cât de toxic e acest guvern cu exponentul lui – Tudorel Toader și oug-urile parșive, cu Abramburica, cu miniștrii incompetenți, cu Vâlcov – hoțul dovedit și cu manipulatorul infractor Dragnea?
Chiar acceptăm ca parlamentul să fie plătit ca să ne ducă în noroiul vremurilor trecute?
Înțeleg tinerii. Am fost ca ei (înainte de 1989). Citeam ca să uit și nu știam cum să reacționez la mizeriile zilnice. Acum e altfel. Informația nu mai poate fi ascunsă, nici dreptul la informare. Dacă lăsăm ca lucrurile să se întâmple, vom regreta sau vom deveni slugi. Putem (încă) alege.
Și ca să vă demonstrez celor foarte tineri că nici rușii nu sunt toți la fel v-aș da să citiți din Tolstoi, Dostoievski, Cehov ori Soljenitin. Știu că nu aveți timp de citit. Vă cred.
Nu rușii sunt de vină pentru ceea ce ni se întâmplă. Poate evreii plătiți? Nu. Sigur. Noi suntem singurii vinovați că am lăsat 30 de ani ca lucrurile să ajungă în acest hal.
Sper, totuși, să puteți asculta melodia rusului Vladimir Vîsotsky (1938 – 1980). Omul care, în plină dictatură comunistă, a ales să se revolte. Cântecul (din care, recunosc, înțeleg parțial cuvinte în rusă și parțial în engleză) îmi place teribil. Îi adaug ideile mele și urletul meu de neputință. Cântecul e pentru cei care nu acceptă dictatura. E pentru cei care vor libertatea de a alege. Sper să fiți printre aceștia.
Atât.

PS Vânătoarea împotriva lupilor liberi  continuă. Depinde de voi dacă vreți să fiți de partea puștii sau în fața ei.
Azi nu mai e ca ieri ”.

Acest articol a fost publicat în Politică de baltă, Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Vânarea lupilor

 1. kornnn13 zice:

  Revoltator … insa cu parere de rau tin sa mentionez faptul ca poporul asta de „lasa ba ca merge asa” isi merita din plin soarta. Discutia pe marginea acestui subiect este ampla si cred ca nu ne-ar ajunge nici tot spatiul si nici tot timpul din lume. Pot spune doar … Revoltator, insa …

  • vax-albina zice:

   Am răbufnit și eu. Mai ales când unii tineri vor să creadă că ei au inventat revolta. Sper ca ei să prindă alte vremuri. Doar că astea nu vin singure. E nevoie de mobilizare.
   PS nu am fost niciodată membru al vreunui partid.

 2. Pai daca stam numai cu ochii pe ei, noi ce viata mai avem? Ca ar trebui sa stam non stop cu ochii pe ei…

 3. 9 zice:

  Suntem dezbinați tocmai de bunăstarea la care fiecare visează. Adică ne pasă din ce în ce mai puțin de ceilalți, suntem învățați să fim individualiști, încă de mici. Munca în echipă nu contează atât de mult, contează mai mult performanța individuală, așa că de ce să ne mai mirăm că lumea pleacă, renunță să rămână aici, preferă să plece acolo unde are mai multe șanse s-o ducă mai bine. Asta e părerea mea.

 4. Pingback: Vânarea lupilor – CRONICA [R]

 5. ioansperling zice:

  Acum 30 de ani cand am vazut ca tot comuniștii sunt la putere am fost revoltat ca si tine. Nu aveam blog internet si il întrebam pe fiecare daca e normal ce se întâmplă?Toti TOȚI ridicau din umeri! Am plecat pentru ca ma saturasem odată de minciunile lor!

  • vax-albina zice:

   Bina ai făcut.
   De la ridicatul din umeri ni se trage. Timpurile ne vor cocoșa.

   • ioansperling zice:

    Nu stiu! Daca nu plecam eram mort de mult (aici am avut o mare șansă să mă vindec de o grămadă de boli) dar am plătit cu zeci de ani de școală aruncati! Cand am plecat tocmai fusesem numit președinte local la frontul unității (fara sa o cer si fara sa fiu membru!) Și mă gândesc că poate trebuia sa raman si sa franez putin avântul asta ticalos! Am fost egoist si m-am gandit numai la mine si ai mei! Viata in diaspora nu-i simplă decat material.Pentru localnici esti mereu un străin intre romani ai aceleași probleme ca si in Romania…..

 6. Aldus zice:

  Singura modalitate de a lupta împotriva corupției și mizeriei aleșilor noștri este prin elevarea propriei noastre ființe. E greu, dar e singura cale, pentru că aleșii noștri sunt de-ai noștri. Adică, aleși tot din rândurile noastre. Adică, reflectă nivelul societății noastre. Îi avem pentru că îi merităm. Dacă tu crezi că merităm altceva, te înșeli. Așa că revin la unica soluție: autodepășirea noastră, ca indivizi.

  Altfel, în cazul particular al guvernului pesedist de azi, nu-mi dau seama 1) cu cine să-l înlocuim, că nu văd decât variante la fel de precare, și 2) poate sunt unul dintre cei care „chiar nu înțeleg cât de toxic e Tudorel Toader”, de vreme ce eu am o părere relativ bună despre el.

  Și o părere proastă despre justiția condusă de Kovesi. Foarte proastă chiar. Și sunt mai inteligent și mai informat decât majoritatea tinerilor care ies astăzi în stradă.

  • vax-albina zice:

   @Aldus,
   Asta cu elevarea sună bine. Mai ales dacă ești undeva, într-un mic oraș, pe un mic job, cu câțiva prieteni, cu un film, cu o bere.
   Iar dacă îți place elevarea lui TT de la liceul industrial la avocat suspendat, notar suspendat, rector suspendat și ministru plin de sine, îți spun că asta se cheamă ”carierism”, nu ”elevare”. Iar dacă profiți de funcție ca să-ți plasezi fii – se cheamă ”lipsa minimei morale profesionale”. TT nici măcar nu e original. Ideile îi vin de la avocații luju. Dar, na. De gustibus.

  • vax-albina zice:

   Fiindcă zici că vrei să ai informații corecte. Pentru tine și pentru cei care vor citi cândva și nu vor înțelege ce s-a întîmplat de m-am enervat.
   https://www.g4media.ro/cartea-neagra-a-guvernarii-lui-tudorel-toader-cu-ce-s-a-remarcat-ministrul-justitiei-in-doi-ani-de-mandat.html

   • Aldus zice:

    N-am zis că vreau informații corecte: consider că deja le am în mare parte. Cât despre articolul respectiv, citez primele lui două fraze:

    S-au împlinit doi ani de când Tudorel Toader conduce ministerul justiției. Toader a reușit în acest scurt interval să genereze numeroase proteste și reacții adverse în rândul magistraților din cauza acțiunilor sale la șefia ministerului justiției.

    Pentru mine ăsta e un semn pozitiv, eu am o părere proastă despre procurorii conduși de LCK. Notează te rog, de asemenea, mixarea termenilor: proteste în rândul magistraților sunt de fapt proteste ale procuratorilor. Mă îndoiesc că judecătorii protestează, cred chiar că mulți dintre ei răsuflă ușurați.

    Ar trebui să citesc mai departe?…

    PS: Sper că acum l-am indentat corect, șterge-l te rog pe cel de deasupra.

    • vax-albina zice:

     L-am șters.
     Las-o așa. Nu te mai chinui. Fiecare cu opinia lui.

     • Aldus zice:

      Da, dar tu îți pui întrebarea: dacă am dreptate? Dacă, în loc ca lucrurile să se tranșeze simplu în „ăia buni” și „ăia răi”, ca în basme și filme, sau în „hoții și vardiștii”, ca în jocurile mele din copilărie, nu sunt de fapt decât nuanțe diferite de rău? Dacă procurorii au și ei interesele lor meschine, având în mână pistolul și cătușele? Tu știi cum vorbesc – nu toți, dar o parte dintre ei? Ai măcar idee cu ce dispreț se uită de sus la tine, înainte de a-și încheia prohabul și de a trage apa? Ăștia sunt oameni ai legii? Ajunși pe posturile părinților lor, procurori pe vremea ceaușistă, nomenclaturiști. Cam ce oameni crezi că erau atrași de jobul ăsta? I-ai auzit cum vorbeau prin înregistrări? Ai avut ocazia sau cunoști pe cineva care a fost în situația de a-i fi nenorocită viața de un astfel de individ, care știe că este invulnerabil și că legea e la degetul lui mic? Sau serviciile, care dețin o bună parte din presă și televiziune, care inventează partide (USR), care organizează proteste și care influențează președinți? Cum adică, tu-i crezi pe unii murdar și pe ceilalți sfinți?

      Nu există sfinți. Dar măcar, cu noile directive ale lui Toader, balanța se echilibrează puțin. Pentru asta nu poate decât să-mi pară bine.

 7. ecoarta zice:

  In sfarsit, am gasit pe cineva care scrie, negru pe alb, ca nu e bine. Sigur, multi o spun. Slab de tot, dar se aud si voci care spun ca e foarte grav! Cum s-a ajuns aici!? Nu e prea dificil de „ghicit”! Saracia! Cea materiala si cea informationala!
  5 lei la pensie si un litru de ulei au deschis drumul unor nenorociti mincinosi spre varf. Ca si paduchelui ii place in frunte!
  Tac! Sunt prea multe de spus!

  • vax-albina zice:

   Nu numai sărăcia.
   Și bogăția crează monștri. Magistrații au fost plătiți cu bani mulți și pensii generoase pentru a aplica legile corect. Nu pentru a tergiversa dosare până la prescriere. Nu pentru a lăsa liberi corupți, ucigași ori violatori. Nu pentru a accepta modificarea legilor care să le ușureze deciziile dubioase. Respectam cândva această meserie. 😦
   PS Bine ați venit.

 8. Tony zice:

  @Aldus mi-as fi dorit sa il cunosti pe Tudorica acum 10 ani … un firav prof de penal special pierdut intr-o facutate desfiintata ce tanjea dupa atentie si impunere. Eu consider ca este fortat sa faca ce face pentru ca asa i se impune, insa pentru un judecator la CCR mi se pare ca o cam da in bara sau face acum ce a facut si in trecut… filozofia practica ii este staina pentru ca un profesor ce a trait in carti scoate azi capul in strada si nimic nu ii convine. Vezi pregatirea asta juridica parca intotdeauna trebuie completata cu ceva… tarie de caracter, intelepciune, etcica si putina stiinta politica daca tot e in faza asta, ori el e doar pe juridic (din topor ca nici macar nu a practicat avocatura) si cam atat.
  @zorele, eu nu ma bag, e mai usor sa lesi pe altul si sa vezi ce se intampla. Din iesirea mea pe strada doar cainele meu castiga ceva miscare calorii arse si un mic rest 🙂 La sectia de vot e problema, pentru ca psd are o masinarie de votat imbatabila pana acum, insa vreau sa vad si eu cat de mult rau poate sa faca partidului presedintele pesedist 🙂 si uneori ma bucur ca nu se mai opreste sa vad si eu pana unde poate merge un partid …. sper ca pana pe minus 🙂

  • vax-albina zice:

   Dorința vi se va împlini. Vom asista la degradarea tuturor instituțiilor. S-a început cu școala pe bani, nu pe valoare și toți cei cu false cunoștințe și cu diplome la fel de false vor deveni șefi obedienți. 😦
   PS Bine ați venit.

 9. Și eu mă revolt așa când simt că mi s-a umplut paharul răbdării. Atunci mă mai descarc cu câte un articol sau măcar o epigramă, pe care le trimit și ziarului Graiul Maramureșului. Mi-au publicat câteva, dar, de la o vreme, redactorul șef mi-a atras atenția să nu mai critic guvernul actual. El este un PSD-ist convins și, pe vremea lui Ceaușescu, a fost un comunist ce ridica în slăvi regimul de atunci. Tot în paginile ziarului, care se numea atunci ”Pentru Socialism”. Un jurnalist adevărat ar trebui să fie imparțial și să permită tuturor să-și susțină punctul de vedere. Mai rar se întâmplă astăzi pe la noi.

 10. Trebuie să învăț, să-mi iubesc țara fără cei care nu se pricep la politică niciodată dar o amestecă zilnic cu o speranță confuză să se vadă ca o preocupare în toate.
  Trebuie să învăț să-mi iubesc țara de la distanță și să cred mai mult în copacii rămași în picioare.

  • vax-albina zice:

   Un mesaj tulburător de frumos și poetic. Doar că unii suntem prozaici și reacționăm altfel. Cred că singurul lucru important ACUM este să nu mai tăcem. Să nu mai acceptăm orice, în ideea că nu ne afectează direct.

 11. Mugur zice:

  Unul dintre comentariile tale mi-a amintit poezia de pe vremuri, din care îmi amintesc doar câteva cuvinte, căci integral nu cred că am ascultat-o vreodată.
  „Partidul e-n toate, e-n cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare”.
  Nu știu cum erau versificate, nu știu continuarea, căci pentru mine acesta era semnalul că este momentul de a închide aparatul de radio sau de a schimba frecvența.
  Astăzi regăsesc în jur semnele de odinioară, dar nu știu dacă tinerii vor reuși să înțeleagă semnalele care pentru noi, cei cu o anumită vârstă, reprezintă un puternic semnal de alarmă.
  Nu știu dacă vocalitatea va avea vreun efect, așa cum nu a avut nici în ’90. Și nu știu dacă prezența la vot… Îmi amintesc de anii ’70, când locuiam într-un mic orășel de provincie, unde toată lumea se cunoștea cu toată lumea. Știam că la vot se prezentau circa 65 de procente din votanți, dar în statisticile oficiale apărea ca prezență la vot în proporție de 99%. Nu cumva astăzi ne aflăm în aceeași situație? Doar mă întreb și sper să mă înșel.

  • vax-albina zice:

   Știu cum era votul atunci. Ne-au încolonat la căminul studențesc și nu am putut reveni până nu am votat. Am vrut să anulez votul, dar creionul atârnat în cabina de vot nu mai avea vârf. Apoi, mi-am luat un creion în buzunar ca să pot șterge. Apoi, am aflat de la o colegă, membru într-o secție de votare, că era plină urna de injurături și flegme. Apoi, am aflat că nici nu se mai oboseau să citească opțiunile de vot ci se înlocuia urna cu totul. Oare asta vrem?

 12. Vladen zice:

  Nici sa vreau nu pot sa ma bag. Nu mai stiu deloc peisajul politic romanesc (in afara de cate o glumita de pe FB) si n-am cum sa am vreo opinie (decat legat de chestiile mai filozofice, cu care-s mai mult decat de acord). Pe contul de FB pe care-l am pentru interactia cu romanii nu discuta nimeni politica.
  Complet fara legatura: ma bucur ca e blogul activ, eu retinusem ca l-ai inchis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s