Thrasymachos

în dialog cu Socrate.
Citate. Copiate multe, selectate puține, doar ca idee.

„Oare nu ştii că, dintre cetăţi, unele sînt conduse de către tirani, altele sînt democraţii şi altele aristocratii?”

”Şi atît de avansat eşti în a şti ceea ce înseamnă drept, dreptate, ca şi nedrept şi nedreptate, încît ignori faptul că dreptatea şi dreptul sînt, în fapt, bunul altuia – anume folosul celui mai tare şi al cîrmuitorului, şi că doar paguba este proprie supusului şi celui ce slujeşte! Iar nedreptatea, invers: ea îi subjugă pe cei cu adevărat naivi şi pe drepţi, iar supuşii împlinesc folosul aceluia care este mai tare şi îl fac fericit, slujindu-l pe el, dar cîtuşi de puţin pe ei. Lucrurile trebuie astfel privite, naiv de peste poate ce eşti, Socrate, anume că omul drept, pretutindeni, e dezavantajat faţă de cel nedrept.”
”Mai întîi, în cazul contractelor oamenilor unii cu ceilalţi, nicăieri nu l-ai afla pe omul drept avînd, la sfîrşit, mai mult decît cel nedrept, ci, dimpotrivă, mai puţin.”
”Apoi, în chestiunile obşteşti, cînd e vorba de impozite, omul drept plăteşte mai mult decît cel nedrept, chiar dacă au averi egale. Cînd este vorba de venituri, primul nu profită deloc, al doilea – o groază.”
”Iar cînd şi unul şi altul ar deţine vreo magistratură, omului drept, chiar dacă nu are altă pagubă, îi merg mai rău treburile casei din pricina neglijării lor; iar de la obşte n-are nici un cîştig, fiindcă e om drept. De asemenea, ajunge nesuferit rudelor şi cunoştinţelor, nevoind ca, ocolind dreptatea, să-i servească.”

Ce vreau să zic? Degeaba îi înjurăm pe cei mici din justiție, pe cei cu nedreptatea în mână și îi apreciem pe cei cu ”nedreptatea desăvârșită”, care își permit orice, care își permit să facă legi în favoarea lor și așteaptă să fie lăudați. Nu doar de la noi. Îi știți ca și mine.
Ce vreau să zic? Ce soluție am găsit? Tot în Platon, bineînțeles (notele A. Cornea):

În cazul proceselor ateniene, cel găsit vinovat avea dreptul să-şi propună pedeapsa, propunere ce putea fi acceptată ori respinsă de către tribunal.”

Terminăm zarva. Cel care încalcă legea se va condamna singur. Sunt chiar sigură că unii vor avea bun simț și se vor pedepsi. Așa cum credincioșii care păcătuiesc, fie și cu gândul, își impun propriile restricții.
Nu mă aștept ca cei puternici să aibă vreo jenă. Altfel nu ajungeau unde au ajuns.

Prevăd întrebarea: sunt oare normală?

Daaa. Cam pe lângă… 🙂

 

Acest articol a fost publicat în Aiureli, Politică de baltă, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Thrasymachos

 1. Oare de la atenienii din acele vremuri au preluat politicienii noștri ideea prin care își propun ei pedepsele (arest la domiciliu, închisoare cu suspendare)? Parcă nu s-a schimbat nimic din mentalitatea oamenilor, de pe vremea lui Socrate.

  • vax-albina zice:

   Nu-i acuz de prea multă cultură pe politicieni. Mă îndoiesc că l-au citit pe Platon.
   Și da. Nu ne-am schimbat. Doar tehnologia a avansat.

   • ioansperling zice:

    Nu ne-am schimbat toti ca mica corectura.😊Unii au furat de exemplu cu caruta cu remorca la cea mai mica posibilitate de nevoie dar si „sa fie ca nu se stie”….și nu o mai fac!

    • vax-albina zice:

     Sunt foarte curioasă ce e în mintea hoților. Se mint și pe ei, găsind argumente, sau doar pe noi? Cei votați în diferite funcții s-au înscris în politică doar pentru a fura pentru ei și neamurile lor? Mister.

     • albescu zice:

      Eu sunt convins că politicienii cred că sunt nevinovaţi, sau că sunt pedepsiţi pe nedrept. Dacă studiezi mai atent discursul lor vei vedea de unde provine derapajul. În aşa zisul program de guvernare şi în discursurile lor televizate se repetă obsesiv termenul „am dat”, respectiv, am dat pensii mărite, am dat majorări de salarii, etc. Această expresie provine de la faptul că aceşti politicieni consideră avutul naţional ca propriul lor avut, din care cu generozitate au dat. În consecinţă li se pare normal ca să-şi dea şi lor ceva, astfel ca efortul să merite. Unele lucruri sunt la vedere, şi-au dat pensii nesimţite, avantaje aberante (posibilitatea de a face în paralel afaceri, posibilitatea anulată de CCR) au încercat să mituiască instituţiile de forţă (şefii jandarmilor sunt în majoritate la pensie dar şi în funcţie, ceea ce e absurd) justiţia (avocatului poporului i s’-a ridicat pensia la cer) etc. Pe alte căi şi-au însuşit sume colosale, pitite prin diverse metode gândindu-se că ar putea fi foarte legal dacă vor schimba legea. Chiar dacă schimbă legea pentru a fura legal, nu o pot aplica retroactiv. Şi ca totul să fie legal, atât pentru trecut cât şi pentru viitor se străduiesc să dea amnistia.Adică ceea ce au furat să intre în legalitate. Despre cum o să fure în viitor, legal, e o problemă de timp!

     • vax-albina zice:

      Citesc acum discursul dement al lui Dragnea. (Ieri nu am avut cum să-l urmăresc că a căzut curentul 😦 ). Parcă suntem în Toamna Patriarhului. Inadmisibilă e, mai ales, tăcerea celorlalți. Și susținerea aberațiilor lui de o șleahtă de bugetari îmbogățiți prin abuz și furt.

 2. Aldus zice:

  Nimeni (în particular niciun politician) nu îți poate afecta viața mai mult decât ți-o poți afecta tu. Prin urmare, ideea că politicienii sunt principalii responsabili pentru eventualele lipsuri proprii izvorăște din ignoranță și pasivitate. Da, trăim într-o lume și epocă în care niciun politician nu s-ar auto-pedepsi, deoarece majoritatea nici măcar nu se mai raportează la un set de repere morale, considerându-ne pe noi, cei care o facem, niște oameni slabi, proști și neadecvați veacului nostru, care nu înțelegem realitățile lumii în care trăim – poate așa cum îl considera Thrasymachos pe Socrate, la cum reiese din citatele de mai sus. Dar ideea că cineva din afară e responsabil pentru ceva ce-ți merge ție prost e fundamental greșită. Așa că soluția constă în auto-depășire, nu în pedepsirea altora. Sigur, e bine să votezi în cunoștință de cauză, dar nu te crampona prea mult în politicieni și guvern. Ei au fost și vor fi principal în interesul lor.

  • vax-albina zice:

   Nu e vorba de lipsuri materiale. E vorba că îmi este rușine să fiu condusă de indvizi cu mari lipsuri morale. Dar poate eu sunt cea defectă. De aceea am adăugat gluma din final.

 3. vax-albina zice:

  Hei. Nu sunt singură 🙂
  Spartakus – azi. ”Ceea ce Dragnea nu știe este că, de fapt, tocmai librăriile alea pe care le urăște atât, ne-au dat bărbăție. Acolo am găsit cărți în care am citit despre libertate, despre democrație, despre tirani mai răi ca el, care tot au căzut, până la urmă
  http://www.reportervirtual.ro/dragneo-barbatia-nu-s-o-cumpara-de-la-librarie-dar-sa-vezi-ce-feminitate-capeti-tu-la-brutarie/

 4. A thorn in your side zice:

  Uite, vezi, cum merge lumea de cînd hău’? De Thrasymachos n-am auzit în veci, în schimb de Socrate mi-e plină mintea (ca să zic aşa). Quod erat demonstrandum.

  Japonezii, cîndva, cînd îşi pierdeau onoarea, îşi făceau seppuku. Numeşte-mi un politician, de oriunde din lume, care ar face asta acum, în caz că i s-ar da de ales pedeapsa. Petru are dreptate, şi-au ales pedepse „la mişto”, în caz că. Ei, să se-aleagă prafu’ şi pulberea de toată politica din toată lumea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s