Varză.

De ce acest titlu? Încercați să ghiciți?
Vreau să vă spun despre școli sau despre învățământ? Sunt varză, știu.
Vreau să scriu despre instituții împănate de incompetenți piloși? Sunt varză, știți.
Vreau să atrag atenția asupra verzei din politica indiferentă, inconsecventă, incapabilă de a relansa România? Varză de Bruxelles sau varză à la Cluj? Varză albă sau varză roșie? Nu. Altădată. Aștept să se mureze. Aștept să miroasă precum o știți. Poate atunci o vom arunca la canal. Nu varza, politica băloșită precum varza prost aerisită.
Stop acum.

Dragilor,
Iubesc varza varză. Are de toate. Vitamine, minerale, gust, etc. Sunt fană. Am pus recent varză la murat. Întreagă, tăiată și tocată. Fac și salată din varză crudă, acum, cât mai este. Nu vreau să vă dau rețete. Doar să vă amintesc că există sarmale de post sau cu carne, varză ca la Cluj, tăieței lați cu varză, vărzări, plăcinte, ciorbe cu afumătură și multe altele.
Voi pune câteva poze ca să nu credeți că vă păcălesc. Later 🙂
Iarna trecută nu am răcit niciodată. Cum nu am medic de familie și cardul e virgin, cum nu iau medicamente, cred că probioticele din varză m-au ajutat. Nu faceți ca mine. Eu sunt excepția 😀
Hai, nu fiți dezamăgiți că nu m-am lansat în comentarii politice. O fac acum, în felul meu. Doar pentru noii vizitatori. Apelând la o postare veche și personală, cu o imagine a unei poezii de Ana Blandiana din Almanahul copiilor  – https://zorele.wordpress.com/2011/12/18/ala-bala-alandala/

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Aiureli, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Varză.

  1. Aldus zice:

    Eu n-am răcit de câțiva ani și nu consum în mod special varză. Nu-mi displace, dar nu-i nici alimentul meu preferat. În plus, consider că murăturile duc la pierderea unor calități ale alimentelor murate precum și la îmbâcsirea lor, că evident că procesul de stricare nu poate fi stopat, ci doar încetinit într-o anumită măsură. Însă la anumite nivele alimentul respectiv continuă să se deterioreze, așa că a mânca murături vechi de câteva luni sau un an echivalează pentru mine cu a mânca alimente intrate oarecum în putrefacție. Nici mirosul respectiv nu-mi place. Proaspătă însă o mănânc – în mâncare, dar, cum ziceam, nu-i zarzavatul meu favorit.

    • vax-albina zice:

      Nu crezi că s-ar putea ca varza pe care ai mâncat-o să fie prost preparată? Sfatul meu: schimbă furnizorul, că doar nu te pot pune să schimbi mămica ori alte neamuri ”gospodine” 😀
      Chiar cred că murăturile tale au fost stricate. Îmi pare rău.

      • Aldus zice:

        Albinuțo, murăturile sunt, prin natura lor, încercări de a conserva un aliment ce în mod normal nu rezistă decât un timp scurt. Deci, ele sunt inerent „stricate” într-o anumită măsură, indiferent cât de bine ai încerca tu să ascunzi lucrul ăsta printr-o artă culinară desăvârșită. Că unora le plac asta e problema lor, dar eu îți reliefez o chestie care nu ține numai de preferințele mele, ci și de modul în care funcționează viața. Nu poți conserva nimic la infinit. Ar fi frumos să poți, dar nu poți. De aceea nici conservele nu intră pe lista mea de preferințe. 🙂

        În schimb, dacă sunt proaspete, le mănânc (murăturile). Cel mai mult îmi plac murate conopida, castraveții, fasolea. Știi că se pot face murături cu păstăi de fasole? 🙂 Dar să fie proaspete, am menționat. Altfel nu le mănânc.

        Uite, la fel cum ție îți place varza, mie îmi place conopida. În orice formă și combinație. Același bucătar ca la varză. 🙂

  2. Cudi zice:

    Și noi apreciem varza. Lui Mihai îi place cel mai mult la cuptor (scăzută, dacă e și cu rață, e lux). Mie-mi plac ciorbele groase cu varză, groase în sensul că au multă, multă varză. Pe locul doi, vine salata de varză. Cu puțin morcov ras și o linguriță de maioneză, o mănânc goală, e răsfăț. Apoi vine varza cu tăiței, i se mai zice lașcă pe la noi. Varză călită, tăiței fierți și mult, foarte mult piper.

    • vax-albina zice:

      Iartă-mă. Îți voi răspunde mai târziu.

    • vax-albina zice:

      Laște, știu, cum nu? Pe la voi ca pe la noi. Sunt din Sibiu și mi-e dor să mă întorc. Am amânat răspunsul că tocmai făceam niște vărzări la tigaie și voiam să pun poze. Nu au ieșit cum am vrut. Nici, nici. Gustoase, dar prea puțin aspectoase. Îmi asum.

      • Cudi zice:

        Of, de când n-am mai mâncat plăcinte din astea… De pe vremea când trăia bunica. Of!
        Arată foarte bine, Vax-Albina! Arată atât de bine încât cel puțin unui om de la mii de km depărtare, de peste munți, țări și un ocean mare i s-a lipit sufletul de plăcinta ce ai pozat-o.

  3. Varza călită în untură proaspătă e foarte apreciată și în părțile Maramureșului, mai ales la pomana porcului. Amestecată cu multă carne și costițe din grăsunul sacrificat și stropită periodic cu câte un pahar de voie bună.

  4. Daniela zice:

    Cred ca varza ar putea fi declarata simbol national. Pentru ca nu doar invatamantul, sanatatea sau cultura sunt varza. la noi TOTUL este varza 😀 😀
    Te saluta Daniela – blogerita cu cafeneaua de la coltul internetului 😀 te-astept la o barfa si-o cafea amara cand ai chef 🙂

  5. Daniela zice:

    Mai rau de-atat….ar trebui sa ne intoarcem in comunism ! Really ?? 😀 😀 😀

  6. o femeie zice:

    o varza de bruxelles se pune? :))

    Nici la noi in casa nu a racit nimeni de 8 ani. Muraturi numai eu mananc, lasa ca ii pup eu cu drag sa le dau niste biotice din astea :). Mai nou am descoperit varza murata in stil corean (kimchi) – o varza murata cu de toate, musai ghimbir si ardei iute, moama ce arome 🙂 .
    Altfel sanatatea se leaga de echilibru. Nu e doar de la ce bagam in noi, dar si de la ce NU bagam, si mai ales, ce scoatem. Daca deschid gura si scot o varza… nu facui nicio branza, mai bine sa stau ca mamaliga in banca mea :))))

    • vax-albina zice:

      Cunosc o persoană, alergică la lactate, care și-a reparat flora intestinală cu murături. Nu din comerț, nu în oțet.
      Echilibrul e fragil. Dacă eu aleg să spun adevărul meu, ca să nu fac hipertensiune, e foarte posibil să deranjez echilibrul celuilalt.

    • o femeie zice:

      dupa cat timp? sa stiu cat sa perseverez.
      Si eu cu alergie la laptele de vaca, si mananc muraturi de casa….de multi ani de zile (am si alte alergii asa ca nu pot servi chimicioase)

      Altfel, azi am deranjat hipertensiunea sefului lui seful, ca seful l-a durut fix in pix. Ca eu tot cu hipotensiune am ramas. De la varza murata, crezi?

  7. A thorn in your side zice:

    Io-s varză de la o vreme. În toate sensurile figurate.
    De mîncat n-am mai mîncat varză de ani de zile, indiferent de formă (salată, gătită, murată). Nici nu mă omor după ea, de fapt mai am foarte puţine preferinţe culinare.
    Îmi aduc aminte cum făcea bunică-mea varza fiartă, cu straturi de roşii tăiate fin printre straturi de varză şi alte straturi de slană, în oală. Ieşea o minune. Taică-meu nu suporta varza cu multă zeamă, lui îi plăcea scăzută şi dată la cuptor – mie nu, o preferam cu zeamă şi era foarte complicat pentru maică-mea să ne mulţumească pe amîndoi, avînd în vedere că ea nu a moştenit niciunul dlntre talentele maică-sii (adică bunică-mea maternă).
    Nu îmi place însă ciorba acrită cu zeamă de varză; aici prefer de departe borşul de casă, iar în lipsă oţetul. Sarea de lămîie e soluţia de urgenţă însă de obicei nu ajungeam la ea, pe cînd încă mai găteam.
    Nici după o băută zdravănă nu-mi place zeama de varză, mai degrabă castraveţi acri (fie în saramură, fie în oţet – nu contează).

    Dar, după cum spuneam, mi-s varză, de gătit n-am mai gătit (serios) de vreo doi ani, nu-mi mai pasă ce bag în mine (că toate-s otrăvuri, oricum) şi cu atît mai puţin îmi pasă de javrele „de sus”.
    Bine că mai am ţuică! Hai, noroc şi sănătate!

    • vax-albina zice:

      E bună ideea ta cu varza în straturi cu celelalte, deci nu amestcate toate. O s-o încerc la cuptor.
      Chestia cu otrăvurile am văzut-o ieri, când lumea se bulucea la niște cozonaci cu preț redus (de la 20 lei la 10). Cozonaci (rotunzi, Panettone) care aveau termen de valabilitate până în iunie 2019. Desert din chimicale, nu alta. E trist când prețul primează. 😦 Prefer să-mi fac un chec cu banii aceia.
      Noroc să fie!

      • Mnoh, ideea era a bunicii, poate şi ea a moştenit reţeta de la altcineva – cine poate şti, e prea tîrziu s-o întreb deşi ne vedem în vise destul de des de la o vreme. În orice caz, o singură dată am gătit şi eu aşa ceva şi pot spune c-a ieşit foarte bună. Doar fiartă, fără cuptor, că n-am.

        În ce priveşte preţurile, mai ales în preajma sărbătorilor e ţeapă grosolană, cînd „reducerile” sînt, de fapt, „umflări” masive. Coctailul ăla de chimicale de care zici probabil că nu costa mai mult de 5-6 lei în realitate. Dar deh! dacă-i „ofertă”… Fie-i ţărîna uşoară lu’ Brucan, cînd a zis „stupid people” a ştiut el ce-a zis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s