Distopie sau previziune?

Cartea despre care vreau să vă scriu se numește ”Zeul Apatiei” și îl are ca autor pe Voicu Bugariu, scriitor extrem de inteligent, dar și de ciudat în peisajul românesc. Există google pentru cei care nu au auzit de el. Jurnalul lui, descoperit recent, m-a impresionat până la starea de rău fizic, dar nu despre asta vreau să vă spun.
Încerc o relatare modestă despre o distopie (sau nu), scrisă sub pseudonim și publicată în 1998. M-a șocat atunci, mă îngrozește acum, după 20 de ani, când încerc s-o recitesc. Nu prea e de glumit.
Poveste pe scurt:
1. Bukry, Rominia, Palatul imperial Joi, 20.06.2058
Personaje, în ordinea apariției:
Majestatea Sa, Împăratul Baxt al doilea. Rânjet cu dinți de aur roșu.
Radu Darado – ministru de interne cu studii la Oxford.
Șeful Chezașilor- marele predicator Opruno (Elvis). Text ”organizația chezașilor este tot ce am dat mai bun lumii…Fără ea, am fi rătăcit și astăzi. Oi fără păstor. Domnul nostru ne-a strâns pe toți laolaltă, spre uimirea neamurilor. Și cu venerație. Cu uluire. Cu stupefacție.”.
Prim ministrul – Pardalian Gavuno,
Ministrul culturii și sănătății – Iulian Strafil.
Menționare a baronului Dan Berecheto, din Cravy, individ cu idei de preluare a puterii și de mutare a capitalei.
2. Houston, Texas Santoy Residence Friday, 21.06.2058
Personaje:
Gorile: John, Dave, Babe și Tanaka.
Șeful – Santoy- ”țicneală” cu – Colt, veșminte de cowboy, saloon animat de actori în roluri de epocă. 61 de ani, venit din Rominia de 40 ani.
Fuga Doamnei Santoy – Renata, în Cravy, Rominia.
Pigmentarea corpurilor și învățarea limbii pentru a o găsi și a o aduce înapoi. Limba? – Un amestec de romani, română și engleză.
Jane – fiica șefului, cu nickname Nasty.
3. Hong Kong, China, Hotel Hilton, 666, Saturday, 22.06.2058
Personaje:
Eden, aka Adrian (fost Popescu), 33 ani, cetățean american, emigrat din Rominia în anul 2050, copreședintele organizației ”White Group”, orientare rasistă, cercetare sociologică a raselor.
Herb, Anne, toți albi, complotiști.
Trei asiatici ca furnizori ai unei unei comenzi plătite de INTREPID, cu rol de a contracara acțiunile chezașilor. ”Cu o substanță care creează o senzație acută de disconfort psihic. La nivel de masă. Cu timpul se vor decide să plece”
4. Cravy, Rominia, Palatul Ducal, Duminică, 23.06.2058
Personaje:
Bango – acel baron Dan Berecheto, aspirant la rolul de împărat.
Renata – ”Eu, Renata Santoy, încep să-mi scriu jurnalul. Voi strânge documente, articole, mărturii.”
Aici este altă lume. Nu regret că am rămas.”

Gata cu povestea. V-am prezentat personajele principale, nu și ceea ce vor face. Nu sunt în stare. Nu mai pot și nici nu era în intenția mea o relatare detaliată a cărții. O veți putea citi singuri, dacă vă interesează. (Chiar dacă se găsește greu și niciun anticariat online n-o are. Chiar dacă autorului (după spusele din jurnal) i se refuză retipărirea și i se cer bani !)
Are idee, conflict, are forță și are mesaj veridic.
Are descrieri de comportament specific romilor cu practici oculte, înjurături, prostie și fudulie.
Are un fir clar al evenimentelor și îmi pare rău că nu am talentul și răbdarea de a-l desfășura. Are suișuri și coborâșuri ca orice roman, dar deasupra a orice rămân idei posibile și o lume bolnavă.

Continui doar cu unele texte care transformă o scriere în distopie. Câteva. E mai mult decât atât?

Numele țării a fost România, apoi Romînia, din 2025 – Rominia.
Bukry, Cravy ori Herestry – nume date de romi unor vechi locuri românești. Sper să le ghiciți.

Scrie Renata:
..Vreau să mă documentez despre Rominia. …Mă interesează ultimii cincizeci de ani. De ce au emigrat românii? Ce i-a împins? Lipsa forței de muncă în Vest. Corect…Dar Romii? Cum de au venit din alte țări în Rominia?. I-a adus religia, dar și alte avantaje materiale.”
”Rominia nu are probleme alimentare. Sunt trimise ajutoare de către fundații anonime. ”Trimit sistematic alimente, îmbrăcăminte, medicamente” . Interesul este ca romii să rămână pe loc, nu să le strice altor țări atmosfera.
”Românii rămași sunt o minoritate harnică. Cei mai mulți dintre ei locuiesc la țară. Cu mici excepții pământul aparține romilor. Țăranii români îl lucrează în sistemul numit cândva dijmă.
Există români și în orașe. Ei, de regulă, au acces doar la poziții sociale modeste. Servitori, mici meseriași. Domeniul serviciilor publice”
Învățământul nu există, practic. Cine vrea are acces la emisiuni prin satelit sau își angajează profesori. Copiii oamenilor avuți studiază în occident”
Există câțiva oameni foarte puternici. Ei stăpânesc anumite regiuni, au armate proprii și se supun împăratului mai mult simbolic. Fiecare dintre ei percepe impozite în nume propriu și varsă o cotă la visteria statului”
Spun ”Chezașii trezirii”:
Mecanismele sociale din Rominia ar fi de neconceput fără Chezașii Trezirii, o organizație religioasă cu o remarcabilă forță centripetă. CT a preluat, practic, numeroase funcțiile statului. Situația amintește de Evul Mediu
La începutul acestui mileniu, Biserica Ortodoxă deținea încă o poziție de prim ordin, în ciuda unor eșecuri parțiale. A urmat împuținarea natalității și a emigrărilor. Romii au devenit etnie majoritară. CT a înregistrat o ascensiune spectaculoasă. In anul 2015 a fost recunoscută oficial, iar în 2020 membrii ei erau mai numeroși decât ortodocșii. In 2035 doctrina CT a devenit religie de stat. BO n-a fost interzisă, dar a pierdut tot mai mult teren. Cele mai multe biserici ortodoxe s-au prăbușit sau au fost avariate la marele cutremur din 2019. Unele au fost deteriorate în timpul invaziei din 2021 și în perioada dictaturii albe (2023-2024)”. Ei? Cum sună?

Sunt muulte alte amănunte ciudate ale acelor timpuri viitoare, dar sunt prinse în dialoguri și sunt greu de extras fără explicații. Poate voi face un Update, doar dacă vă interesează.

Ce ziceți? Distopie sau previziune?

Reclame
Acest articol a fost publicat în distopii și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Distopie sau previziune?

 1. Dan zice:

  Distopie. Țiganii au plecat primii in Vest și nu dau semne a vrea să se întoarcă.

 2. Mugur zice:

  Distopie previzibilă, căci semnele se văd de mulți ani. Atâta doar că nu credeam să se ajungă aici. Speram să se schimbe drumul, însă se pare că am greșit macazul, lăsându-ne păcăliți de indicatoare false așezate în drumul nostru. Și chiar dacă unii dintre noi au/am văzut clar destinația către care ne îndreptăm, nu am avut puterea de a schimba macazul în timp util. Poate încă nu-i târziu, dar având în vedere de unde se coordonează mersul trenurilor, nu știu dacă am fi avut sau dacă avem șanse reale.

 3. Cudi zice:

  Distopie, previziune, nu mă pot hotărî, acum mă gândesc cât de mult greșesc socotind cam rasist/xenofob autorul.

  • vax-albina zice:

   Acțiunea se petrece în 2058. Veți putea verifica (pe viu) dacă e previziune.
   Scriitorul e un fin observator și un sefist recunoscut. Dacă spui adevărul despre o comunitate, nu înseamnă că ești rasist.

 4. A thorn in your side zice:

  Ce distopie? Ce previziune? E o aproape-realitate! Deja îmi caut strămoşi rromi ca să mă încadrez cît mai bine în decor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s