23 august se întoarce?

E un titlu, furat azi, de la emisiunea de pe facebook-ul lui Sabin Gherman. Urmăriți-l zilnic, seara la 20, dacă, cumva, sunteți împotriva a ceea ce se întâmplă în aceste zile. Dacă nu, nici nu mai trebuie să citiți continuarea. Protejați-vă și plecați de aici ca să nu explodez precum o grenadă prost țintită. Dacă rămâneți e pe riscul dumneavoastră. Și nu. Nu vă voi intoxica cu mesaje mincinoase.
Îmi revin.
A fost odată, ca niciodată, 23 august 1944. Știm acum mult mai multe decât am învățat în școală. Știm și că evenimentele cunoscute au fost deturnate de puținii comuniști de atunci și de mulții de după.

Dar iată o poezie scrisă după 15 ani, în 1959, de o poetă care-mi plăcea cumva, o poetă a copiilor: Otilia Cazimir. Până și copiii erau prostiți cu tendință.  Mă număr printre ei, dar m-am deșteptat, cred.
Acesta este și rostul postării. De a vă informa. Imaginea am găsit-o aici. 

Dacă veți da click pe imagine o veți putea citi mai ușor.

Să completez că azi, 23 august 2018, la puțin timp după 10 august 2018, după înscenarea nereușită a forțelor de ordine de a provoca haos, am impresia că ne bântuie fantomele trecutului? Că nu reușim să ne desprindem de vechile mentalități și că puțin a lipsit ca să fim reduși la tăcerea de dinainte? Că nu reușim să avem conducători competenți, cinstiți și responsabili? Mi-e o greață imensă și ideea că am pierdut 30 de ani din viață, mă lasă fără cuvinte. Și chiar – fără speranță. Voi mai rezistați ori vă place?

PS.

Pentru cei care nu au răbdare să citească poezia din poză, vă transcriu o strofă:

Dar într-o zi de douăzeci
Și trei de august, vara,
Un soare roșu cum e para
A răsărit din Răsărit
Și ne-a-ncălzit și inima, și țara…”

Ei? Știți că nu vreau să-mi impun ideile, alea care sunt. Le spun doar pe jumătate și mă bazez pe inteligența voastră. Aș vrea să gândiți, aș vrea să reacționați ca să ne fie bine tuturor. Atât.

Acest articol a fost publicat în Politică de baltă, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la 23 august se întoarce?

 1. Aldus zice:

  Poezia e foarte frumoasă și de impact, dar are un mic defect: nu e poezie. Nu poți face artă din imnuri cu iz patriotic.

  Altfel, la întrebarea dacă ai pierdut sau nu 30 de ani din viață, eu zic că viața noastră profundă se desfășoară pe alte coordonate decât cele politico-economice. Și că politica nu te poate afecta decât până la un anumit nivel (destul de superficial).

 2. albescu zice:

  N-am cunoscut-o pe Otilia Cazimir. L-am cunoscut pe Vladimir Colin, cunoscut scriitor de povești și de literatură SF. L-am admirat pentru dăruirea de a-și sacrifica timpul în care ar fi putut să scrie povești minunate pentru a citi bazaconiile scrise de tineri cu veleități în domeniu SF. După dispariția Colecției de povestiri SF omul ăsta organiza pe cont propriu un concurs în care acorda celor mai reușite povestiri SF premii simbolice. Circula în mediu SF de atunci, distincția onorifică numită Colinul de aur, de argint și de bronz! Adică premiile conferite de Vladimir Colin celor mai bune povestiri. Am fost foarte impresionat de acest demers caracterizat exclusiv prin generozitate. Am făcut tot ceea ce a depins de mine ca această activitate să devină oficială, sub patronajul revistei Știință și Tehnică cu premii substanțiale, și cu subvenționarea tuturor activităților. În timp m-am apropiat de acest om extraordinar, extrem de modest și foarte talentat. Nu mai era membru de partid, ceea ce făcea ca orice relație cu el să fie foarte riscantă. Știam că fusese căsătorit cu Nina Casian, că fusese membru PCR înainte de 45. La un moment dat mi-am luat inima în dinți și l-am întrebat de ce a intrat în partid înainte de 45. Mi-a răspuns foarte simplu, și cred foarte sincer: am crezut în ceea ce mi s-a promis!!! Nu pot să uit nici acum! Și atunci când mă uit la oameni care s-au strâns în fata Parchetului General pentru a-si arata sustinerea fata de Jandarmerie, chiar dacă eu știu, că am fost la fața locului cât de violenți au fost și cât de cinici s-au purtat cu oamenii nevinovați, stau și mă întreb dacă nu cumva chiar cred sincer de vreme ce un om cu capacitatea intelectuală a lui Vladimir Colin a fost în stare să fie păcălit.
  O să mă întrebi care este morala. Poate că nu este nici o morală. Ceea ce știu este că fac eforturi uriașe să nu urăsc!! Nu pot să accept faptul că pot exista semeni ai mei pe care să-i urăsc! Nu cred că poate exista nici un motiv ca să-i urăsc. Am toate motivele în schimb să-i admir sau chiar să-i iubesc! Chiar dacă greșesc sunt semenii mei și sper că la un moment dat se vor deștepta, așa cum s-a deșteptat Vladimir Colin. Vei spune că nu au inteligența sau capacitatea unui geniu ca el. Poate că ai dreptate. Dar nimeni nu mă poate face să abandonez speranța de a spera!

  • vax-albina zice:

   Nu prea știu cum să reacționez.
   Să te apreciez pentru susținerea lui Vladimir Colin?
   Să râd despre frica ta de a discuta cu un ne-membru de partid?
   Să mă mir că îți imaginezi că oamenii se vor deștepta de la sine?
   Alege.

   • albescu zice:

    Frica/teama a fost generată de faptul că mi s-a transmis discret că Vladimir Colin era nepotul celebrei Ana Pauker! (mama lui, Ella Pauker, era sora Anei) Pe vremea aia funcționau o serie de tabuuri. N-am avut curiozitatea de a-mi studia dosarul de la Securitate după 89 ca să văd dacă m-am expus sau nu. Dar nu din cauza acestui episod.
    Oamenii se vor deștepta pentru că gândesc. Ei acum sunt hipnotizați de vorbe, dar când nu-și vor mai primi pensia se vor convinge prin fapte. Acum au aflat că se vor lua bani de la servicii și de la președenție. Spre toamnă de unde se vor lua banii!???
    PS Nu sunt capabil să intru în acest război între români caracterizat prin ură. Am preluat de la un fost colaborator, profesor la Matematici, dl Adrian Atanasiu un decalog al lui Chomsky
    Decalogul lui Chomsky (lingvist american, unul din fondatorii teoriei limbajelor formale).
    1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.
    Pentru aceasta: Să distragi permanent atenția de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoțional.
    2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai națiunii.
    Pentru aceasta: Inventează false amenințări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real opinia publica, iar apoi oferă soluțiile.
    3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
    Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumata de guvern), “gri” (parțial asumată) și “negre” (niciodată asumata) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamență preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porții anuale, conform unui program anunțat.
    4. Poporul trebuie să creadă ca și ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele său
    Pentru aceasta: Să obții acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obișnuiește cu ideea îi înghite tot, dacă e prevenit îi amânat.
    5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu îi permită sesizarea legăturii dintre cauze și efecte
    Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca și cum ar avea cu toții o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepti mulțimile spre un tip de gândire superficială, naivă și cu predispoziție la intoxicări informaționale.
    6. Poporul trebuie dezobișnuit să problematizeze realitatea și să acționeze sub impulsul emoțiilor
    Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente și la reacții glandulare, nu la rațiune. Să încurajezi reacțiile emoționale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
    7. Poporul trebuie obișnuit cu satisfacții ieftine, care să îi ocupe timpul și să îl demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
    Pentru aceasta: Un sistem de învățământ corupt și nefuncțional este instrumentul ideal de a ține cetățenii în ignoranță și a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    8. Poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă și obiectivă
    Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul și îl țin legat de emisiuni și seriale vulgare, ce trag inteligența în jos.
    9. Poporului trebuie să îi fie indus spiritul turmei
    Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputință. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turma și sunt ușor de controlat.
    10. Poporul nu trebuie să creadă în existența strategiilor și mijloacelor oficiale de manipulare
    Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle științelor pentru a cunoaște punctele slabe din psihologia individului și a mulțimilor. În același timp, să discreditezi aceste cunostințe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele și strategiile statale de manipulare.

    • vax-albina zice:

     Chomsky nu a recunoscut decalogul (apărut în 2002 și teribil de promovat online) ca fiind al lui, nici teoria conspirației. În schimb ar fi spus: „cetăţenii din societățile democratice ar trebui să urmeze cursuri de auto-apărare intelectuală pentru a se proteja de manipulare şi control, şi pentru a pune bazele unei democraţii coerente” Cine mai poate ști care-i adevărul?

     • albescu zice:

      M-ai cam descumpănit!! Aveam încredere în profesorul Adrian Atanasiu! Errare humanum est, dar cine errare? Când ești autorul de necontestat al lucrărilor: Iluzii necesare: Controlul gândului în societăţile democratice (Necessary Illusions: Thought Control in Democratic Societies), Limbaj şi Politică (Language and Politics), Controlul mass media (Media Control), Ordinea mondială: veche şi nouă (World Orders: Old and New) probabilitatea de a fi autorul decalogului este cam mare! Nu m-ar mira ca la un moment dat, ca orice intelectual autentic, Chomski să adopte celebra zicere: am o idee cu care nu sunt de acord!!!!

 3. A thorn in your side zice:

  Am o arhivă de vreo 9MB cu scrieri atribuite lui Chomsky, în engleză, încă de prin 2006. Maşina respectivă încă nu a fost repusă în funcţiune (vechiul meu 98SE de încredere). Poate cîndva…

  • vax-albina zice:

   Lasă Win 98. ”progresează” sau nu, căci nimănui nu-i pasă, oricât te-ai crede ca fiind important pentru EI.
   PS. mi-a adus fiul un convertor de harduri vechi (SATA 6Gb/s, IDE 40 pin, IDE 44pin) de am recuperat oarece poze și progrămele. Încearcă și nu/vei regreta. 😀

   • A thorn in your side zice:

    Eu nu mă raportez niciodată la „alţii” atunci cînd fac (sau nu) ceva, decît dacă e în indisolubillă legătură cu ei. În ce priveşte Win98, e alegerea mea, e maşina mea şi după ce-i înlocuiesc sursa va redeveni parte a vieţii mele zilnice. Nu VREAU să renunţ la ea. Nu e nevoie de nici un „convertor” (sau mai bine zis adaptor), am deja asemenea unelte dar nu am nevoie de „progres” aşa cum îl văd unii. Dacă am nevoie de datele de acolo, le iau prin reţeaua locală (LAN) odată ce maşina e funcţională.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s