Nu pot să tac. Așa ceva nu se poate. Ne-am întors în 1924?

Astăzi am aflat două lucruri importante și nu cred în coincidențe.

1. De pe site-ul președinției:  02 Iulie 2018
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 2 iulie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului.

2. Tot azi (pe cuvânt de onoare), am citit despre Paulescu pe un blog cultural. Îl știam doar ca inventator nerecunoscut al insulinei, nu cunoșteam alte atitudini și scrieri ale lui. Am găsit, azi, texte și pdf-uri pe care abia aștept să le citesc.
Citez, iar  îngroșările îmi aparțin:

la 23 martie 1924 începe la Curtea cu Juraţi din Bucureşti judecarea aşa-zisului complot al Studenţimii împotriva propriului guvern (;), are loc celebra depoziţie de martori din partea Istoriei şi din partea Divinităţii a prof. dr. Nicolae Paulescu (;):
„Onorată Curte!
Onoraţi juraţi!
Cauza ajunsă în judecata domniilor d-voastră nu este tentativa decisă sau intenţia neconcretizată a unor tineri studenţi de a întrebuinţa violenţa în raporturile dintre guvernaţi şi guvernanţi. Cauza ajunsă în judecarea domniilor d-voastră nu este vreo ostilitate mai mult sau mai puţin antisocială împotriva populaţiei evreieşti paşnice, muncitoare şi până la proba contrară prezumată a fi loială cu statul care o găzduieşte şi în care trăieşte.
Naţiunea Română a creat Statul Român. Naţiunea Română este singura răspunzătoare în Istorie. Dacă piere România, nu alţii, ci singuri noi, românii, vom fi vinovaţi. Responsabilitatea aduce dreptul de a conduce şi, înainte de aceasta, dreptul la apărare. Românii sunt un popor paşnic şi o naţiune conştientă. Suntem toleranţi cu străinii pentru că avem legitimitate pe pământul strămoşesc şi pentru că nu ne lipseşte capacitatea de a asimila de bună voie.
Onorată Curte!
Onoraţi juraţi!
Cauza ajunsă în judecata domniilor d-voastră este cea mai mare primejdie naţională şi socială din istoria de două milenii a poporului nostru. Cauza ajunsă înaintea domniilor d-voastră este conspiraţia Forţelor Oculte mondiale de a ni se lua dreptul la suveranitate şi de a fonda aici în spaţiul carpato-pontodunărean Israelul european. Israelul european: stat bi-naţional cu evreii clasă conducătoare şi exploatatoare în calitate de naţiune învingătoare şi cu noi, românii, clasă subordonată şi exploatată în calitate de naţiune învinsă. În România nu există antisemitism nativ scop în sine din ură de rasă sau ură de religie. În România există numai un antisemitism reactiv de legitimă apărare împotriva unei agresiuni din exterior în complicitate cu trădare din interior.
Onorată Curte!
Onoraţi juraţi!Înainte de a vă retrage în camera de deliberare şi înainte de a lua o decizie, vă adresez o rugăminte. Vă adresez rugămintea să vă gândiţi că sunteţi exponenţii unei naţiuni căreia Dumnezeu îi interzice a se sinucide. Rugămintea că n-aveţi chiar dreptul să uitaţi cele 34 generaţii premergătoare de români care vă privesc din cer şi din pământ. Rugămintea să vă gândiţi că nu aveţi chiar întreg dreptul de a nu ţine seama de ce aşteaptă şi de ce nădăjduiesc de la dvoastră următoarele generaţii de români.
Onorată Curte!
Onoraţi juraţi!
Sunteţi îndreptăţiţi să judecaţi după legile în vigoare şi după propria d-voastră conştiinţă. Umila mea rugăminte şi mare rugăminte a istoriei sunt ca la criteriul legii şi la criteriul conştiinţei să adăugaţi criteriul Naţiunii care nu vrea să moară şi care nu trebuie să moară.”
Textul e luat copy/paste de pe un site. Mi-e frică să dau linkul ca să nu fac rău autorilor. Le mulțumesc.

PS. Nu mai am prieteni evrei. Mulți au plecat, cei mai mulți au murit. Nu pot întreba și cealaltă parte, dar ceva nu e cusher. Nici la români, nici la cei care cer asemenea legi discriminatorii.
PPS. Nu am fost niciodată ceea ce voi deveni atunci când sunt călcată pe rădăcini.

Acest articol a fost publicat în Politică de baltă, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Nu pot să tac. Așa ceva nu se poate. Ne-am întors în 1924?

 1. Dan zice:

  Treaba e că între 1924 și acum a fost Holocaustul. O fi fost antisemitismul nostru blând și reactiv, dar evreii au fost exterminați și de români.

  • vax-albina zice:

   Oare de ce? Cred că răspunsul îl găsești în textul de mai sus.
   PS Nenea Muck, dr Weiss pentru ceilalți, a spus că din Sibiu au plecat 9 și s-au întors 8. Unul era bolnav psihic și nu se știa ce s-a întâmplat cu el. Nu vreau să exagerăm de niciun fel.

   • Dan zice:

    Eu vorbesc de Iași, de Basarabia. Altfel, nu poți face statistică pe 9 oameni. Și apoi, oricât de drag mi-ar fi fost nenea Muck, spusele lui ar trebui verificate.

  • vax-albina zice:

   Și mai am o întrebare: 1934, 1940-44. Sincer regret cele petrecute Dar care e justificarea legii antisemitism acum, în 2018? Să fie de la prietenia șefului PSD cu sfătuitorii lui interesați și bine plătiți ori cu înalții funcționari care dau mâna prin He-he?

  • arakelian zice:

   Si daca ar fi numai holocaustul, dar au fost si cateva pogroame: chisinau 1903, Dorohoi, Iasi, etc.

 2. Mugur zice:

  Oare există la noi în țară un antisemitism care să ceară o lege cu măsuri de prevenire și combatere a sa? Ce văd eu în jurul meu nu conduce la o asemenea idee.

  Aș fi interesat și eu să citesc mai multe despre Paulescu. Mă poți ajuta cu sursa pe e-mail?
  Mulțumesc!

 3. Aldus zice:

  Sunt curios de-o statistică privind naționalitatea și rădăcinile celor care ne conduc. Ah, poate că asta deja mă face antisemit.

  • arakelian zice:

   Exista insa o statistica prin care arata ca exista putine popoare ce citesc si analizeaza documente de mii de ani. Exista alte analize psihologice ce indica un popor care aufonctionat cu o unitate comunitara incredibila si fara precedent in nici o alta comunitate. Exista si statistici cu ce rata de educatie este, pe tzari. De fondurile de la guvern pentru inventii si cercetare….Exista si statistici cu cati bani dau pe tigari si beutura, pe tzari – si asta iar indica gradul de evolutie.
   Daca pana acum au fost haituiti si urati din motive religioase, acum au ramas haituiti din motive de invidie. Pe buna dreptate isi au locul lor in conducere, zic: prin ce au trecut in ultimii mii de ani, ai mai prosti au cazut in fata selectiei naturale, iar mare parte din supravietuori sunt cu un iq peste medie sau un noroc chior 😀 .
   P.S. lucrez cu unu. Iar. In ultimii 30 ani aproape continuu avui pe ici, pe colo, cate unu in coasta. Niciunul genial dar fiecare a fost dedicat si disciplinat si perseverent si punctual.

   • Aldus zice:

    Ai cumva o statistică și despre cât de bine merge în România? Că dacă ei sunt geniali dar sub conducerea lor țara mea e în agonie, atunci mai bine îmi încerc norocul cu ai mei, dacă mă înțelegi.

    În general, teoria conspirației nu de prostie le acuză pe elite, ci de rea intenție.

    • arakelian zice:

     Pai sa vedem cat de bine merge in romania:
     -25% din copiii de 6 ani nu s-au inscris la scoala.
     -uite, Zorele scrie ca mai sunt 3000 de evrei. 400 mii erau in 1945
     – inflatia e pe site la INS
     -rata bancara e iar pe site, a bnr

     Altfel, teoria conspiratiei nu de prostie le acuza ci de prostie ca nu intelege. Tot ce nu inteleg am impresia ca au ganduri meschine, ca doar eu proasta nu pricep si sigur e ceva necurat :))).
     Ma duc sa iau micul dejun cu colegul evreu. Cafeaua si-o aduce de acasa. Nu inteleg de ce dar sigur e o conspiratie 😀 😀

     • vax-albina zice:

      Eu sunt genul ăla prost ce nu înțelege. Am oarece întrebări.
      1. De ce consilierii PSD sunt israelieni, din cei criticați propria țară?
      2. de ce șeful Camerei din Parlament e prieten cu șeful guvernului din Israel (amândoi având dosare de corupție)?
      3. de ce vrem să mutăm ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim prin memorandum secret neavizat de CSAT?
      4. de ce a fost pregătită (apoi amânată) o venire a întregului guvern din Israel pentru o ședință comună cu guvernul român?
      De unde atâta prietenie cu acest stat, și cu niciun altul?
      Astea au fost motivele pentru care am subliniat textul lui Paulescu, descoperit recent.

     • Aldus zice:

      Păi nu duce lucrurile în derizoriu. N-a zis nimeni să nu iei masa cu colegii tăi care-și aduc cafeaua de acasă. 😀

 4. Aldus zice:

  PS: bine-ai revenit, gen.

 5. arakelian zice:

  Din pacate antisemitismul a reaparut in Europa, si in romania. De fapt parerea mea e ca nu a disparut niciodata, am tinut capul la cutie de rusine . In bruxelles a fost un atac la adresa muzeului evreiesc, apoi amenintari la o scoala evreiasca si in timp de luni majoritatea copiiilor au fost transferati, rand pe rand, sub anonimat in alte scoli. In frantza/germania au fost atacate sinagogi si magazine, pe rand…
  De 10 ani Israel raporteaza o crestere a cererilor de mutat de tot, si majoritatea vin din Europa. Insecuritate

  • vax-albina zice:

   E trist ce se întâmplă în lume. Nu știam. Mulțumesc. Dar…
   Am citit că în România sunt puțin peste 3000 de evrei.
   Vrei un răspuns sincer? Nu știu altfel. Așa cum negrii sar în sus dacă le spun ”negri” și nu ”afro-americans”, așa și cu evreii. Complexele lor milenare (vezi IIsus) și istoria lor îi face să reacționeze exagerat la cea mai mică, chiar nevinovată, vorbă împotrivă. E felul lor de a rezista și dorința lor de a fi băgați în seamă.

  • vax-albina zice:

   Sunt bucuroasă că, revenind eu, am descoperit unde au dispărut câțiva foști prieteni virtuali. Frumos noul blog. Cu siguranță voi comenta la plantele de balcon ca să mă laud 🙂

  • arakelian zice:

   multumesc de compliment. Am mai citit dar nu am stiut ce sa raspund…la alea politice nu ma pricep 🙂

   Altfel, in romania mai erau 8000 de evrei acum 10 ani. Unul era in birou cu mine :), inca a ramas in Romania. Si cand ma gandesc ca in perioada interbelica in Dorohoi erau aproape 10 mii …daca Dorohoiul a inflorit candva, e si datorita lor.

   Despre reactie exagerata, confirm. Dar tocmai noi, romanii, ii intelegem, ca avem comportamente asemanatoare de dramatizare/victimizare. Diferenta e ca evreii dupa jalanie mai actioneaza 🙂 si cand actioneaza ca comunitate, evolutia se vede imediat. Sunt niste povesti din copilaria mea (habar nu am daca sunt adevarate sau folclor urban) unde unu, zicea ca el e lenes si daca magazinul nu i-a dat faliment e pt ca ceilalti evrei au cumparat de la el suficient sa ii mearga cat de cat treaba. Si alt caz unde comunitatea toata evreiasca au strans bani sa trimita pe un copil la studii in germania (familia saraca) si sa revina avocat ca sigur ii va ajuta pe ei evreii. Si ca orice ar fi o situatie intre invatator si parinte, unde in loc sa certe copilul evreu parintele a certat invatatorul pe motiv ca copilul lui e destept si bun, nu e cel mai deshtept si cel mai bun dar e sigur valoros.
   (nu stiu daca sunt adevarate, dar astea descriu motorul functionarii comunitatii si evolutiei evreiesti; si zau ca in atatia ani de viata nu am vazut nicio farama din astea la comunitatea romaneasca dar tare bine ne-ar fi prins)

 6. A thorn in your side zice:

  Eu ştiu un singur lucru: nu iese fum fără foc.
  De fapt ştiu mai multe, dar e treaba mea.
  Mi se pare în regulă şi de bun-simţ dacă cineva vine şi-mi zice: „am o idee care ar putea fi benefică ţie, mie, oraşului, ţării etc.” – o putem analiza, discuta, vedem parametrii între care se încadrează conform situaţiei curente obiective ş.a.m.d. Am însă o problemă cînd cineva – fie dinafară fie, mai rău, din interior (ca un trădător) – vine şi-mi zice: „TREBUIE să faci asta, c-aşa a zis cutare, că altfel…”
  Reacţia mea instantanee este: „Băi, ştii ceva: ia mai du-te tu-n pizda mă-tii, cu cine te-a pus şef de trib!”

  N-am întrebat niciodată, pe nimeni, cărei naţii aparţine, ce religie are ş.a.m.d. Nu-mi pasă de căcaturile astea, importante doar pentru oamenii mici. Pentru mine oamenii sînt fie buni, fie răi, după cum i-a creat natura şi după cum i-a forjat viaţa pe fiecare în parte. De cîte ori am putut, am ajutat, ca OM şi atît. Dar nu voi accepta niciodată să vină o naţie străină să-mi impună mie legile lor cu o superioritate rînjită. Aşa că, din partea mea, poa’ să se ducă dracului şi aşa-zisa uniune europeană, şi evreii, şi americanii, şi ruşii, şi chinezii şi toţi cei care mai au pretenţia să ne sclavagească şi umilească după bunul lor plac. Unde mama dracului e demnitatea poporului român!?!

  • vax-albina zice:

   Hai că mă enervezi. Demnitatea poporului român, cum zici, a fost trădată de românii cumpărați, de cei care au condus și conduc.
   PS Sunt bucuroasă că ai revenit. Îți mai indic un articol vechi:
   https://zorele.wordpress.com/2015/07/11/atentie/

   • A thorn in your side zice:

    Păi şi io ce ziceam, nu tot aia? Trădătorii – arde-i-ar focu’, stinge-i-ar benzina!

    Am văzut destule discursuri de-ale regretatului Carlin pînă acum, am şi uitat de ele de cînd le-am văzut dar probabil că am reţinut esenţa, aşa cum din copilărie am reţinut versuri şi idei din cărţi diverse de poezie şi proză fără să fi reţinut autorii, fiindcă nu m-a interesat niciodată CINE ci doar CE a zis. Cu de-ăştia ca mine nici n-ar fi existat vreodată copyrightu’, mînca-l-ar canceru’ şi buba neagră pe ăla care l-a inventat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s