Recomandare pentru viitorii milionari, aflați acum în vacanță.

 Ce vreau să spun? Nimic deosebit. Sunteți în concedii și mă bucur pentru voi. Dacă undeva, cândva, v-am postat chestii amuzante (aici), acum vreau să fiu serioasă. Indic, deci, ce ar trebui să citim ca să devenim miliardari. Ori măcar pentru a-i înțelege. Aici: http://www.gatesnotes.com/Books  Iubesc oamenii care citesc. Îi iubesc și mai mult pe cei care au grija noastră și vor să ne povestească. Nu pe toți. Acum  – pe Bill Gates. Vă dau doar un link. Adresat cititorilor mei. Adresat tinerilor isteți. Ce e frumos? Vă puteți abona dacă vă place ideea de a citi aceleași cărți care i-au plăcut ori i-au folosit omului de succes. Am reținut pentru voi o chestie. Potrivită pentru concediul de vară. De aici.  Mai jos.

summer-books_2015
Ce să mai spun? Am lucrat cam pe aceleași computere. Am programat cam în aceleași limbaje. Și? Eu am continuat să-mi șterg copiii la… degeaba. Nu e doar vina sistemului. Bill Gates a avut scânteia care a făcut ca ideile să prindă viață. Poate îl veți cunoaște prin cele citite.  Atât.

Acest articol a fost publicat în Aiureli, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

48 de răspunsuri la Recomandare pentru viitorii milionari, aflați acum în vacanță.

 1. Drugwash zice:

  Despre Gates am citit în alte părţi. Adevărul. A trecut atîta timp de atunci că am uitat aproape tot. Motoarele de manipulare căutare nu dau link-uri de gen. Cine ar vrea să ştie că Windows şi OS/2 au de fapt acelaşi cod la bază? Sau că dacă mă-sa n-ar fi fost „mare” la IBM ca să-i obţină un contract, Gates ar fi fost doar un alt ratat al lumii? Nah, poveştile romanţate sînt mai uşor de „înghiţit”. Enjoy! 😉

  • vax-albina zice:

   Binele făcut de Gates e muuuult mai mare decât cele criticate.

   • Drugwash zice:

    Dacă vrei să-l vezi ca pe un Robin Hood al vremurilor moderne nu te pot opri. Dar dacă ai cunoaşte cu adevărat şi în amănunt seria de mizerii numită ‘sistem de operare’ pe care echipe de indieni, chinezi, români şi alte naţii de pe glob le-au construit pentru el de-a lungul timpului, îţi garantez că ţi-ai schimba părerea complet.
    Pentru moment doar ceva simplu (şi rămas incomplet): istoria Micro$oft

    A auzit cineva de aici de Paul Gardener Allen…?

    • vax-albina zice:

     Da, dragă, am auzit. Și wikipedia dă amănunte. S-a retras la un moment dat, cred că din motive de sănătate și banii lui au luat alt curs. Care-i problema. Amândoi au pornit ca programatori, apoi ca antreprenori și apoi ca investitori. Respect lor. Sper să nu zici că au fost autodidacți și că asta e o crimă. E doar scuza potrivită pentru cei care nu-și termină școala și cred că vor reuși.
     PS acum mă uit la filmuleț, cu toată rezerva de rigoare.

     • Drugwash zice:

      Şi eu sînt autodidact aşa că nu mă iau de aspectul ăsta. Doar că mie Gates îmi miroase a şarlatan speculant atunci la începuturile carierei şi nu pot avea nici un dram de respect pentru cei ce calcă pe cadavre pentru a-şi atinge scopurile materiale, indiferent de cît „bine” ar fi făcut ei după aceea.

     • vax-albina zice:

      Hai, măi Dragoș. Subiectul era despre cărți și despre importanța lor în formarea unei personalități. Nu devia.
      Aș vrea ca cei care citesc postarea să meargă pe linkuri, nu să rămână la discuțiile noastre.

     • Drugwash zice:

      Păi da, da’ tocmai despre cărţi mincinoase te-ai găsit să dai exemplu…? 🙄 Mai repede aş citi ceva de Sandra Brown decît „Viaţa romanţată a unui şarlatan”. 😉

     • vax-albina zice:

      Nu vreau să fiu răutăcioasă cu tine. Totuși. Care este ultima carte pe care ai citit-o și apreciat-o. Ca să pricep și eu

     • Drugwash zice:

      Hmmm, greu de spus. Uite, ca să nu spui că sînt rău – nu că n-aş fi da’ numai să nu spui 😛 – hai s-o citim împreună pe asta: The software conspiracy. Acolo pe pagina de unde se poate descărca e şi un mic citat din dragul de Gates:

      There are no significant bugs in our released software that any significant number of users want fixed… The reason we come up with new versions is not to fix bugs. It’s absolutely not. It’s the stupidest reason to buy a new version I ever heard… And so, in no sense, is stability a reason to move to a new version. It’s never a reason.”

     • vax-albina zice:

      M-am uitat la poze. Nimic neobișnuit. Nici nu înțeleg ce ar trebui să mă deranjeze…

    • vax-albina zice:

     Știu că ești anti Windows, dar îl folosești. Deci? Și eu spun că cel mai bun a fost Windows 2000, cel care îți lăsa controlul asupra SO. Asta e.

     • Drugwash zice:

      Atunci cînd alegerea unică e „my way or the highway”marea majoritate îşi calcă pe principii. Asta nu înseamnă că toşi actualii utilizatori de Windows ar fi ales Windows în condiţiile în care ar fi existat alternative viabile. Dar M$ au făcut în aşa fel încît acele alternative fie să nu existe, fie să fie de rîsul curcilor.

      Am mai discutat şi cu Mugur pe tema Linux şi am explicat că de-a lungul anilor am tot încercat diverse distribuţii şi toate m-au dezamăgit groaznic. Am senzaţia că „mişcarea Linux” există numai cu scopul de a dovedi lumii că se poate şi mai rău decît Windows, astfel încît „necredincioşii” să urce înapoi în barca M$.

      Alte încercări de sisteme de operare au fost înăbuşite în faşă de propaganda agresivă (şi subversivă) făcută de M$. Iar cînd îţi dai seama că producătorii de hardware sînt la mîna lor – motiv pentru care au retras de la distribuţie driverele de Win9x şi nu au creat asemenea drivere pentru hardware-ul nou – ajungi să înţelegi adevărata dimensiune pe care a avut-o şi o are corporaţia asta la ora actuală.

      Toate versiunile de Windows aflate pe platformă NT sînt periculoase şi extrem de greu de reabilitat în cazul unor „accidente”. Ultimul sistem care într-adevăr lăsa control absolut utilizatorului este Windows 98 Second Edition (Win98SE). Restul au luat controlul din mîna fraierului care a plătit o cîrcă de bani pe hardware (şi software – cine şi-a permis) şi l-au pus, de la distanţă, în mîna proprie şi a unei anume agenţii-din-trei-litere.

      Iar ca lovitură finală, Windows 10 este pe faţă un simplu sistem de spionaj. Dacă vrei cu adevărat informaţii despre asta, citeşte aici.

      Mai mult nu mai spun, că deja îmi creşte tensiunea.

     • vax-albina zice:

      Exagerezi. Doar pentru că nu te poți proteja. Pentru că nu știi cum să te aperi. Renunță și gata. Altfel e o luptă inegală în care cunoștințele tale de autodidact nu folosesc la nimic.
      Eu îmi propun să caut și să citesc cele recomandate de Bill Gates. Ca să mă documentez. Ca să aflu mai multe chiar dacă nu voi fi de acord.

     • Drugwash zice:

      Continuă să visezi. 🙂

 2. E de apreciat și modestia de care am văzut că dă dovadă Gates, neținând cu tot dinadinsul să epateze, așa cum fac mulți îmbogățiți peste noapte.

  • vax-albina zice:

   Inteligent, cu simț al afacerii și cu mult bun simț, așa mi-a părut și mie. Iar dacă-i plac și cărțile – m-a cucerit. Eu cred că poate fi un model.(în lumea asta lipsită de modele)

 3. qwykx zice:

  buna seara, cred ca e bine sa invatam din toate cu intelepciune, zic si eu dar nu va uitati la mine.:-))
  Cu toate ca Drugwash n-are deloc dreptate in ce spune, Gates nu e numai un impostor si un sarlatan care s-a folosit de mintea altora si le-a furat ideile facand bani, dar a terminat piata blocand-o prin influenta lui de alt ordin intr-un produs din ce in ce mai senil in toate variantele lui informatice si din ce in ce mai asfixiant, iar Wd 10 nu e decat o cursa de prins soarecii, ca noi, iar pe langa asta mai e si autorul moral al prezentei si viitoarei reducerii a populatiei, practic, nu poate fi acuzat decat de genocid pandemic. Cu toate astea ii dau dreptate gazdei, fiindca e bine sa stim si noi cum gandesc astia, si din ce am citit are o minte asezata exact pe sistemul sofului unui calculator, punct ochit, punct lovit. Iar dintre cartile rcomandate sunt de citit doar Business Adventures si The Rosie Project fiindca restul sunt subtile inductii in masa, de pregatire psihica pt. ce vor ei sa urmeze, sub forme diferite desigur dar fiecare urmeaza cate un proiect clar.
  Repet, este de citit nu ce recomanda el ci cum gandeste el, din pacate el nu prea a scris carti , dar tine conferinte, si daca-l urmariti o sa va dati seama si cum a ajuns miliardar, stie sa convinga, asta este cel mai teribil dar al lui

 4. qwykx zice:

  draga mea sper ca ma intelegi exact , in loc sa-l recomanzi pe el mai bine recomanda-mi din articolele tale pe care nu le-am citit si care au sufletul si gandurile tale in prim plan

  • vax-albina zice:

   Mulțumesc pentru interes. Am impresia că cele mai ”bune” sunt articolele mai vechi. Plus că în dreapta jos se poate alege categoria ce interesează. Dar dacă e să recomand ceva aș remarca expunerile TED pentru idei ori site-ul openculture.com pentru idei, cărți și cursuri gratis 😉

 5. qwykx zice:

  da, interesante recomandaarile externe, cu openculture imi face mie fii-mea capul calindar, ca-i in aria ei de suflet (pictura), dar pe-ale tale inca u le-am epuiyat, mai trec, poate mai reeditezi din cele vechi, fiindca unele chiar merita

 6. Plimbându-mă prin Leland Stanford și Palo Alto în general am constatat că garajul în care doi studenți geniali au elaborat IBM-ul nu este la dispoziția vizitatorilor.

  • vax-albina zice:

   Nu pot să spun decât că am lucrat pe amândouă calculatoarele IBM existente în București în anii 70. :). Abia apoi s-au construit calculatoarele Felix C 256 (după model CII) și producția a crescut rapid cu 400%. Știți de ce? În primul an s-a făcut un calculator iar în următorul an 4. 😉

 7. Scuze, e vorba de fapt de Hewlwtt-Packard…

  • vax-albina zice:

   M-ați făcut să fiu curioasă și tocmai ce căutam pe net informații. Așa am descoperit lucruri trecute cu vederea. Că miliarde de firme au început într-un garaj (aici). Inclusiv Google, Apple, Disney, Amazon, Microsoft, Hp . O posibilă explicație și ceva poze am găsit aici .

   • Înainte ca fiul meu să se mute în Los Angeles Largest Area am locuit în Silicon Valley, de fapt în San Jose, Elan Village, chiar vizavi de Lockheed Martin. Fabulos! Zilnic treceam pe lângă Microsoft, Cisco, Gartner(părăsit, transferat în China), Apple, Google, o locație plină de biciclete și o terasă cu umbreluțe în culorile cunoscute, prin Stanford sau Berkeley, în fastuosul Palo Alto, înecat în vegetație…Cea mai mare densitate de inteligență tehnico-științifică pe metru pătrat din lume. Halele argintii ale NASA…Ca filolog nu mi-am dat seama din primul moment în ce lume mă aflu, iar fiul meu, inginer IT nu a forțat nota. Dar acum are și el un garaj asemănător cu cel în care a apărut Hewlett-Packard. Deocamdată sunt aici proiecte, dar s-a născut între timp nepoțelul meu, în Fremont. Cred că deocamdată el este cea mai frumoasă invenție. Eu și soția facem momentan naveta (spațială?). În orice caz, acum niște ani mai multe fabrici pustii, cu imense locuri de parcare goale, pe unde umblau iepuri sălbatici erau în Silicon. Miracolul/mirajul chinez a cam început să dispară și s-au întețit vizitele lui Obama (al cărui avion l-am fotografiat pe SFO), așa că sperăm că americanii vor avea din nou o perioadă ascendentă în domeniu. Mulți vorbitori de germană sunt în zonă – urmașii celor ce au fost aduși din centrele de cercetare naziste. Mașinile germane sunt mai bine cotate decât cele japoneze. Așa, arsă de secetă și cu incendii de vegetație, California este o oază unică și oricât de prezentă ar fi pe net, doar la fața locului ne putem da seama de frumusețile și mai ales de nivelul înalt de instruire a locuitorilor. Azi, deja e ora 2,o9AM, deci e 9 sept. și LABOR DAY.

 8. Ioan Albescu zice:

  Senzațional! Câtă pasiune a stârnit acest material care nu m-a entuziasmat de loc! După mine Bill Gates este un impostor, sistemul pe care l-a promovat nici măcar nu a fost a lui ci l-a cumparat, marea lui sansa e ca a reusit sa convinga IBM sa adopte aceste sistem de operare. Majoritatea manevrelor au fost de speculație economică ,inclusiv de impunere de monopol pentru a câștiga cât mai mult. Spre sfârșit a început o serie de opere de binefacere, inclusiv prin crearea unei fundații Bill Gates. Nu mă decid să cred că din orgoliu sau din vinovăție. Nu, Bill Gattes nu este eroul meu! Dacă ar fi să propun o figură emblematică pentru gradul de creativitate in informatică acesta ar fi Steve Jobs. În anii 90 am lucrat pe niște calculatoare Apple. După ani de zile când am trecut pe Windows mi-am dat seama că întreaga construcție arhitecturală a fost copiată. Windows era o variantă pe aceleași principii cu care am lucrat pe Apple în 90. Apple se îndrepta spre faliment iar Windows l-a făcut pe Bill Gattes cel mai bogat om din lume. Nu mi s-a părut un act de dreptate. Dacă citiți biografia lui Steve Jobs și o comparați cu cea a lui Bill Gattes veți avea imaginea unei existențe pline de creații dedicate oamenilor de rând, versus existența unei cupidități fără margini.Veți compara generozitatea cu lăcomia. N-aș dori să-l incriminez prea tare pe Bill. Măcar a încercat și compenseze prin fundație aceste vulnerabilități. În schimb am pentru Steve o admirație fără margini. După ce a fost dat afară de la compania pe care a fundat-o – APPLE – în loc să se prăbușească într-o depresie castastrofală a afirmat că acest episod a fost o mare șansă a vieții lui. Nu am văzut un om cu o gândire atât de pozitivă. După cum spunea, una din șanse e că a găsit o fată care nu l-a apreciat după avere, pentru că era aproape falit, și a fost silit să abordeze un alt domeniu, al imaginii cinematografie punând bazele animației computerizate. După plecarea lui de la Apple, această companie era să dea faliment, după ce a fost adus înapoi la Apple, aceasta a devenit un brand de mare valoare. Jobs, reprezintă după mine simbolul adevărat și sănătos al capitalismului, o afacere de succes bazată pe inovare, pe creativitate. El ar trebui să fie, după opinina mea modelul de urmat pentru tineri…

  • vax-albina zice:

   Pasiune? Toată lumea vrea să-mi demonstreze că sunt o fraieră, o naivă. Ceea ce știam. Vezi titlul blogului. Doar că nu mă pot schimba. Eu chiar gândesc precum în poza de mai sus. Despre Steve Jobs nu am nicio părere. Am lucrat doar pe un Apple vechi în 82. Ca să aflu cum se face un soft de bază. Era altfel decât tot ce știam și mi-a folosit.Atât.

 9. arakelian zice:

  din punct de vedere al it-stului, Bill Gates a stiut sa vanda o idee. I-a dat o forma frumoasa, a adunat echipa buna de marketing si a vandut un rahat bine impachetat.
  Restul e marketing.
  Si-a cumparat concurenta. Si-a distrus concurenta. A cautat muncitorii cei mai ieftini (indieni/chinezi). Nu s-a uitat la calitate.

  Ca inginer, Bill Gates este slab. Ca om de afaceri este extraordinar. Ca om este sub orice critica.
  De indata ce am inteles asta, sa citim cartile recomandate de el, analizate de el (si acolo am vazut carti de educatie financiara. Ca romanca, daca aceste carti sunt cititie macar o parte, vor ridica orice familie din mizerie. Vreo 2 sunt de mai demult pe lista mea de toRead.

 10. arakelian zice:

  si inca o observatie: comentatorii nu au sarit contra ideii tale. Ci a sarit contra ideii de Bill Gates.

 11. EowynWundolf zice:

  Nu e întodeauna vorba de cine caută și aleargă,unora le cade mărul in poală.Totuși dacă lucrezi în îndustria IT…la ce salarii am auzit ca aveți,cred ca v-ați permite o bonă : )).

 12. EUR, GBP, RON sau USD, ce fel de miliardar ❤ ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s