Repetiția e mama învățăturii.

Titlul vă sună cunoscut? Și mie. Nu și unor tineri de azi care se plictisesc ușor. Care-i prețul? Vor vedea. Ori repetă azi pentru fixarea cunoștințelor, ori vor fi obligați a repeta mâine aceleași și aceleași  gesturi. Ce vor alege?
Știu ce vă întrebați. Ceva de genul – ce a apucat-o pe fraiera individa ce scrie să ne certe? Să ne atragă atenția, deși nouă nu ne pasă?
Vă spun. Sunt fană a emisiunilor de pe Discovery despre „cum se fabrică” ori „food factory”.
Și ce văd? Mașini peste mașini. Care curăță, amestecă, taie, ung, coc, încălzesc ori răcesc. Mașini ce prepară, fermentează, distilează, colorează lichide ce umplu sticle, mașini ce pun dopuri și etichete. Un spectacol extraordinar, în secvențe bine ordonate și bine legate. Mă fascinează. Apreciez efortul uman în a le crea.
Și totuși. Finalul e mereu același. Teribil de trist. Oameni lângă oameni ce verifică, sortează, ambalează, etichetează ori expediază cele produse de roboți. Cu nimic deosebiți de aceștia.
Dragilor, aveți grijă. Robotizarea și îndobitocirea se apropie și de spațiul în care viețuim. Cu ajutorul factorilor politici ce distrug  învățământul, dând tinerilor iluzia că vor rezista fără memorie, doar cu google.
Gata cu morala. Vă pun doar un filmuleț care, cel mai probabil, nu mai e la modă. Charlie Chaplin. Și nu e de glumă.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Aiureli, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Repetiția e mama învățăturii.

 1. Mare dreptate aveti,din pacate din ce in ce mai multi tineri iau scoala in deradere,iar unii n-au citit o carte in viata lor… ajung la facultate si nici sa scrie corect nu stiu.

 2. brod zice:

  cu cât mai tâmpiți, cu atât mai ușor de condus.

 3. Bun filmulețul, dar trist semnalul, care vine pe mai multe căi. Omenirea evoluează și involuează în același timp.

 4. O fata zice:

  masa e mai usor de manipulat. cu cat mai multi adepti are cu atat mai tare se confunda cu oile.

 5. Drugwash zice:

  Epic. Mi-a rămas în minte de mic copil de cînd am văzut prima oară filmul „Modern times”.
  Degeaba facem analize, drumul pe care-a apucat-o omenirea e înfundat şi nu-i rost nici de întors nici de ocolit.

 6. abisurile zice:

  Mda… Robotizarea e periculoasa tare. Sa ne razvratim din cand in cand ! Zic ca-i singurul mod de a supravietui. La naiba cu regulile !

 7. 9 zice:

  De cate ori imi aduc aminte de filmuletul ăsta! 🙂 Dar nu e usor nici de cei care refuză să fie oameni care nu gândesc şi încearcă să creeze.

  • vax-albina zice:

   Crezi că furnica știe ce i se întâmplă? Așa și cu unii oameni. Habar nu au că ar putea fi mai mult decât niște viețuitoare care muncesc, mănâncă, dorm și se reproduc.
   Corecție – plus jocuri pe mobil și youtube pentru manele.

 8. albescu zice:

  Repetiţia e mama învăţăturii va rămâne drept macanismul prin care ne exersăm de mici memoria. Munca în care există repetiţie, deci munca algoritmizabilă va fi însă înlocuită de roboţi. Problema e ce fel de roboţi!? Pe moment încă mai rentează să foloseşti roboţi biologici adică oameni care pot repeta la infinit(!!!) mişcări predefinite fără să înnebunească. China este o uriaşă uzină de roboţi biologici. Dacă te gândeşti bine, aici s-a materializat visul de aur al societăţii proletariatului. Să fie oare efectul deceniilor de educţie comunistă şi a celebrei revoluţii culturale??? Posibil! Dacă scenariul e adevărat, nu m-ar mira ca RPDCoreană să aibă acelaşi viitor. Evident, după moarte Marelui Lider! Teoretic însă şi tipul ăsta de muncă nu are viitor. Chiar ajuns în stadiul de roboţi biologici, oamenii tot mai greşesc. Când greşelile lor vor conta în balanţă, vor fi eliminaţi de roboţi, dar nişte roboţi cu probram flexibil care să fie rapid reorientaţi spre alte munci. Spaima care ne caracterizează astăzi este similară spaimei omenirii înainte de revoluţia tehnică a secolului trecut când maşinile înlocuiau oamenii… Chiar dacă multe activităţi umane vor dispărea, va fi mereu nevoie de oameni în alte sectoare de activitate. Dar nu de oamenii deveniţi roboţi biologici… Ironia soartei este că tendinţa va fi de dispariţie a clasei muncitoare – forţa conducătoare în socialism iar meseriile de mare viitor vor fi tocmai cele care au fost înjosite/desconsiderate pe vremea socialismului multilateral dezvoltat, şi sunt încă în aceaşi situaţie de astăzi. Pe prim plan învăţământul şi medicina!!! Tendinţa va fi probabil de a se ajunge la cât mai puţini elevi (probabil 3-4) pe profesor iar programul va fi proiectat/adaptat pe fiecare copil/elev/student în parte. La fel şi în medicină. Am impresia că în această perspectivă se conturează o lecţie usturătoare pentru teoria lui Marx, Engels şi Lenin. Poate chiar şi pentru Ponta… Societatea de mâine va fi a intelectualităţii creative. Problema acestei societăţi e balastul enorm de roboţi biologici ce-l va moşteni.

  • vax-albina zice:

   Hei. Bine-ai revenit. Imi place că ești optimist. Mironov ar aprecia. Din păcate Ponta și gașca lui ne vrea roboței precum chinezii. Conducătorii slabi preferă supuși dependenți și manevrabili. Adică săraci, proști și bolnavi. Ceilalți vor pleca.

 9. simf zice:

  eu ma pun de-a curmezis si descopar zi de zi ca mainile mele sunt niste unelte multifunctionale. si cum repetitia (exercitiul in cazul dat) e mama invataturii (deprinderii), perseverez in intentiile mele de a colabora decent cu doamna sapa. deocamadata n-am avut succes – inca ma ataca -, dar nu renunt! (sunt rea, stiu, dar asa-mi place sa-mi imaginez cum ar fi de-ar fi o pana majora de curent, vreo 5-7 zile…)

 10. Aliosa zice:

  Aveti dreptate stimata doamna in toate ce ati postat ! 🙂
  Dar si CVT are dreptate in poezia ce a publicat !!! 🙂 🙂 🙂
  https://racoltapetru6.wordpress.com/2015/08/29/ultima-poezie-a-lui-vadim-tudor/
  O duminca pe placul dumneavoastra ! 🙂
  Cu stima,
  Aliosa.

  • vax-albina zice:

   Părerea dumneavoastră. Eu sunt ardeleancă și am răbdare. Nu provoc pe nimeni. Președintele nu e un scamator care să vă rezolve problemele. Chit că v-a redat pensiile zis nesimțite. Să vă bucurați așa cum meritați.
   PS. Parșiv mesaj, mai ales că am postat acolo. Eu îmi asum greșelile spre deosebire de cei care cred că nu greșesc niciodată.

 11. Aliosa zice:

  ” Presedintele nu e un scamator care sa va rezolve problemele ” ?
  I-am cerut eu ceva presedintelui votat de dvs.? 😦
  Se vede treaba ca nu cunoasteti deloc legea pensiilor militare ….
  si vorbiti din cele pe la colturi spuse…………………
  Legea respectiva VOTATA de Parlamentul Romanie, NU DATA de Iohannis 🙂 😦 🙂
  se refera doar la cadrele militare active si la cele care au IESIT la PENSIE dupa anul 2011
  si NU la mine care am iesit la pensie in 2001 ! 🙂
  De unde se vede ca vorbiti cu rautate si nu-i bine ! 😦
  ” Parsiv mesaj…” ?
  -De unde pana unde ?
  Categoric, va supara tare mult ADEVARUL ! 🙂

  Va promit ca nu va voi mai accesa niciodata blogul dvs. si stiti de ce ?
  Fiindca va DOARE ADEVARUL si nu doresc sa va provoc o criza ce v-ar putea fi daunatoare sanatatii …………..

  • vax-albina zice:

   Mulțumesc pentru informații. Și pentru promisiune. Eu nu mă las intoxicată de știri aiurea. Iar Iohannis e de o calitate pe care nu o veți putea înțelege. Decât dacă renunțați la lupta stupidă. România e a tuturor și mă bucur de cele declarate de Dragnea. Eu vreau pace constructivă, nu scandal întreținut de hoți în interesul lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s