Suntem pământeni.

mesaj extraterestruInteligenţi din greu.
Cum? Credeaţi că  e uşor? Noi nu ştim să interpretăm limbajul căţeilor, cu excepţia datului din coadă, noi nu înţelegem culturi străvechi cum ar fi cea maiaşă şi mai recente ca cea japoneză, de exemplu. Ce alte pretenţii să avem ? Şi totuşi avem. Vrem să ne înţelegem cu extratereştrii. Chiar să părem deştepţi. De ce zic asta? Explic mai jos.
Ştiţi cum citesc eu o carte? Ca voi toţi. Apoi las ideile aflate să zacă. Ce rămâne, ce reţin e ceea ce mi se pare important. Doar mie. Ca să vă lămuriţi complet ar trebui să mergeţi să downloadaţi lucrarea de pe linkul de la NASA. Eu vă povestesc varianta mea. Cu fleacuri. Teoria din carte e super documentată şi interesantă.
Ştiţi cum scriu eu despre cele citite? Amestec idei pe muzică de „mezzo”. Nu iese mereu cum vreau.
Subiectul postării e e-book-ul „Archaeology, anthropology, and interstellar communication”, o culegere a rezultatelor mai multor specialişti şi pasionaţi de posibilitatea existenţei civilizaţiilor extra. Editat/ă de Douglas A. Vakoch.
Presupun că aţi aflat despre programul SETI, adică „Search for Extraterrestrial Intelligence”. Pe scurt, proiectul încearcă să descopere semnale de la alte civilizaţii. Semnale emise acum secole ori milenii cât le-ar trebui ca să ajungă la noi.
Paranteză:
Recent (august) a fost descoperit un mesaj provenit dintr-o aglomerare de galaxii. De aici: http://www.ziare.com/magazin/nasa/nasa-a-detectat-mesaje-extraterestre-care-nu-pot-fi-decodificate-1314533 Şi nu. Nu a fost descifrat.
Închid paranteza.
Problema SETI este aceea că, din cauza distanţelor şi a timpului scurs, nu va putea exista dialog. Aşa cum nu putem dialoga cu civilizaţia maiaşă, de exemplu. O putem doar analiza şi, eventual, asocia cu un semnal venit din acelaşi timp. Înţelegeţi? Practic există doar mesaje de fiecare parte.
Sar peste sumedenie de date (acesta nu e un rezumat, sper doar să vă incite/invite la citit) pentru a vă spune despre CETI.
CETI ( „Communication with Extraterrestrial Intelligence”) vrea comunicarea cu fiinţele de aiurea. Şi ce zice?
Gesturi. Nu. Comunicarea nu va putea exista prin gest. Exemplul meu (scuzaţi îndrăzneala): Bulgarii mişcă capul invers decât noi. Sus-jos e DA pentru noi, e NU pentru ei.
Sunet. Nu. Comunicarea nu va putea exista prin sunet. Ce spun cei de la CETI? Viteza sunetului, pe orice planetă, e determinată de densitatea atmosferei, de compoziţia geologică, de temperatură şi de alţi factori. Ca să nu spunem că noi, pământenii, avem un set restrâns de frecvenţe pe care urechea le percepe. Alte fiinţe sunt mai dotate. Inclusiv cele din mediul acvatic unde sunetele sunt altfel. Nu auzim nimic cât să putem recunoaşte. Poate nici Ei.
Semne. Greşit. Sunt definite trei tipuri de semne: indicatori (index), iconuri si simboluri.
Scurt, superficial şi prin exemple.
Fumul e un indicator. Fumul e un indicator al focului. Dar legătura empirică trebuie cunoscută şi de cel care primeşte informaţia nu numai de cel care o transmite.
Icon-urile descriu obiecte prin caracteristici ale acestora. O figură umană făcută din dreptunghiuri o putem înţelege doar noi, oamenii. Se propune ca iconul să fie însoţit de substantivul care denumeşte, de adjectivele care caracterizează şi de verbele care definesc acţiunile posibile. Mi se pare complicat şi interesant doar pentru schimbul de date între culturile pământene. Ca un fel de manual de conversaţie între români, de exemplu, şi japonezi. Zic eu.
Cat despre simboluri acestea sunt doar particulare unei culturi şi degeaba citim „dog” că simbolul nu are şi o reprezentare a semnificaţiei. Nimic nu ne aminteşte de un câine. Şi iar mă bag: de unde să ştie un străin ce înseamnă pentru un român educat cuvintele: „trandafir”, „cheie”, „golan”, „portocaliu”, „băsist” şi altele. Acum ne dăm seama cu toţii cât de greu au fost descifrate vechile scrieri, dacă au fost. Ştim de piatra Rosetta cu texte în trei limbi descifrată, târziu,  prin compararea textelor. Stim de pietre de peste tot cum ar fi cele din Doddington Moor, Northumbria, England – atribuite estratereştrilor şi netraduse încă (vezi poza). Ştim de Manuscrisul Voynich   şi ne minunăm degeaba.
Mesaje. Nici o şansă. De exemplu, americanii au blocat după al doilea război toate cărţile poştale cu răspunsuri însemnând mutări de şah de frica unor criptări periculoase. Mesajele au o lume a lor în care destinatarul şi expeditorul au convenit reguli comune.
Se pare că rămân doar imaginile, dar numai dacă universul îndepărtat se supune aceloraşi legi ale fizicii ca al nostru.
Trebuie să spunem extratereştrilor că ceea ce recepţionează nu e un simplu zgomot. Cum? Viitorul o va decide.
Vă adaug nişte chestii drăgălaşe. A apărut prin 2010 „Paul Davies’s The Eerie Silence: Are We Alone in the Universe?„. Omul a interogat netul şi a selectat cele mai bune 5000 de texte (fiecare limitat la 40 cuvinte) destinate extratereştrilor. Două exemple din carte care mie nu-mi prea plac „Credeaţi că VOI sunteţi singuri în univers?” şi „Noi nu muşcăm, voi?”
Cu speranţa că aţi aflat idei noi şi scuzându-mă pentru superficialitate, căci cartea conţine reflexii antropologice ale diferitelor culturi de ieri şi de azi, plus date serioase despre SETI şi CETI,
ajung să vă întreb: voi ce mesaj aţi trimite în univers? Ori ce imagine?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Aiureli, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Suntem pământeni.

 1. Drugwash zice:

  Cu vreo… foarte mulţi ani în urmă am avut şi eu instalat pe computerul de atunci – cred că era acel Pentium MMX @ 200MHz – aplicaţia SETI. Naiba ştie ce făcea – probabil doar consuma resursele maşinii (CPU, RAM) şi dădea utilizatorului un fals sentiment că ar fi o parte importantă dintr-un „ceva” măreţ. Bullshit! Am văzut între timp cine e america şi ce vrea, cîţi viruşi spion a instalat în computerele „inamicilor”, adică a lumii întregi.

  Un lucru binecunoscut şi la mintea oricui: NAS nu ar pune niciodată la îndemîna publicului larg informaţii reale şi posibil vitale cum ar fi o încercare de comunicare extraterestră. I-ar împiedica în primul rînd orgoliul, apoi perspectiva de a pierde oarece avantaje (materiale ori de altă natură) dacă nu ar avea întîietatea stabilirii unui contact. Dar oare… acest contact nu s-a produs deja, cu mult timp în urmă…? 🙄

  Comunicarea reală nu poate exista decît la nivel energetic prin schimbul direct de informaţii în formă de energie pură. O civilizaţie nu poate decît cel mult spera să atragă atenţia asupra existenţei sale, iar asta se poate numai modificînd într-un mod specific mediul înconjurător perceptibil al altor civilizaţii astfel încît acestea să înţeleagă fără urmă de dubiu că modificările au fost făcute în mod intenţionat şi inteligent (dovada raţiunii) şi de către o civilizaţie alta decît cea proprie (dovada autenticităţii).

  Ceea ce mi se pare straniu de coincidental este faptul că azi-noapte am visat printre altele o secvenţă scurtă în care mi se spunea că urmează o invazie extraterestră şi că Pămîntul trebuie pregătit pentru asta. Ciudat este că anul presupusului eveniment era… 2009, iar eu imediat reacţionasem că aşa ceva e imposibil, avînd în vedere că sîntem deja în 2014!

  În ceea ce mă priveşte, am convingerea fermă că „ei” sînt deja aici de mult, foarte mult timp. Şi că, de fapt, „ei”… sîntem (şi) noi!

  • vax-albina zice:

   Ar fi interesantă o comunicare la nivel energetic. Ar însemna că „ceilalţi” sunt mai inteligenţi ca noi. La ce le-ar folosi „educarea” noastră?

   • Drugwash zice:

    Cred că telepatia e o dovadă a comunicării la nivel energetic. Desigur, mă refer la cazurile reale, trăite pe viu de persoane de încredere. Asemenea tip de comunicare nu necesită „traducere”, deci nu apare problema unei bariere lingvistice.

    În ce priveşte motivul contactului, aici s-ar putea specula mult şi bine. Poate că sînt pur şi simplu prietenoşi şi curioşi, poate au nevoie de sclavi, poate au nevoie de „gazde” (vezi Goa’uld în seria ‘Stargate’) sau poate au nevoie de… hrană (vezi Wraith şi ale lor ‘feeding grounds’ în aceeaşi serie ‘Stargate’). Nevoia de comunicare într-un fel sau altul e necesară în toate cazurile de mai sus. Educarea însă (în sens pozitiv, benefic) ar fi valabilă numai în primul caz, în rest e de ajuns ceea ce se întîmplă deja: legi, reguli, directive, ordine de îndeplinit, sub ameninţarea unor pedepse în caz contrar.

    Mie unul mi-e uşor să presupun că am fost deja invadaţi şi sîntem dominaţi. Nici nu mai contează de către cine şi de ce.

    Între timp mă roade o imensă tristeţe cînd mă gîndesc că au trecut două zile de cînd un „extraterestru” genial şi simpatic numit cîndva ‘Mork’ a plecat definitiv dintre noi. Oamenii îl chemau, pe limba lor, Robin Williams. Fie-i sufletul împăcat acolo, printre stele…!

 2. Distanța mare care există între planetele cu șanse de a menține viața și a facilita dezvoltarea unei civilizații poate să fie mai mult un avantaj decât o piedică în evoluție. În felul acesta, timpul necesar unor invenții în domeniul deplasării rapide, de mii de ani lumină, e benefic și pentru civilizarea și conștientizarea speciei, atenuându-i tendințele agresive și expansioniste. Dacă două civilizații diferite ar fi apropiate în spațiu, ar exista pericolul să se elimine una pe alta, așa cum a făcut omul pe planeta sa.
  Eu cred că nu suntem pregătiți încă pentru a intra în dialog cu extratereștrii, dar s-ar putea să fim demult sub observația lor.

 3. abisurile zice:

  M-ai pus pe ganduri.

 4. brod zice:

  ce imagini aş trimite?!…hmmm… poate harta româniei, cu comentariul „ţări în curs de lichidare”.
  sau un montaj de 3 fotografii: constantin brâncuşi – maria tănase – florin salam, cu întrebarea: „voi pe cine alegeţi”?

  • vax-albina zice:

   Mulţumesc pentru răspunsul la întebările mele. Va fi lung drumul mesajului. Poate nici pământul nu va rezista la atâta răutate. Doar poza României undeva în spaţiu. Cât despre cei trei – ce-ar fi ca ţiganii să fi ajuns deja pe-acolo, cum ei sunt mereu primii. Şi Salam să fie zeul lor, al plecaţilor. Brrr.

 5. Aliosa zice:

  Buna dimineata !

  pentru vizita si like ! 🙂
  O zi frumoasa ! 🙂
  Aliosa.

 6. A. zice:

  Foarte interesant. Ma fascineaza sa vad cum reusim sa evoluam de la moment la moment. Insa, acel lucru ma si sperie putin. Presimt ca vor veni vremuri incontrolabile.
  Ce imagini as trimite in Univers?… Cred ca as face o selectie cu poze care sa arate partea urata a planetei noastre: vulcani ce scuipa lava, gunoaiele din mare, etc. Poate asa speriem extraterestrii si nu ne vor face o vizita prea curand. :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s