Povestire despre Apanova.

Aș fi vrut să citesc mai departe pentru clubul Roxanei. Aici. Tema va fi  cartea „Cum să ucizi o pasăre cântătoare”. Nu iese ce vreau. Trebuie să fac pauză.
Recunosc. Sunt babă. Sunt cicălitoare. Cel puțin așa zic ceva neamuri vecini persoane complexate. Și?
Priviți poza din stânga. Mă reprezintă total.
Vă povestesc ca să nu tac deși, cu uimire, unele semnale de pe blog au ajuns unde trebuie și au stopat oarece atitudini. Continui, deci. Am speranțe.

Povestire despre monopolul Apanova.
Se făcea că exista o casă in București. Locuită de oameni ca toți oamenii. Care plăteau la timp consumul imens de apă. V-ați speria dacă ați afla câte sute de metri cubi se contorizau. Doar dacă erau amfibii s-ar fi putut explica acel consum. Unii plăteau prin bancă, alții prin automate sau la casieria instituției. Cu o singură excepție. Din cei sub zece oameni era unul care nu plătea. Promitea și nu plătea. Nici nu avea de unde căci nu muncea. Mergea de dimineață la magazinul cu terasă din zonă unde începea cu o cafea, continua cu o bere și apoi se alipea grupulețelor de băutori ca „specialist constructor”. Se alegea cu băutura free. Vorba știută: mâncarea e fudulie, băutura – temelie. Datorii peste tot și noroc că apartamentul lui avea două ieșiri: băteau datornicii la o ușă, ieșea pe cealaltă. Destul.
Povestirea continuă cu o atenționare Apanova că va tăia apa intregului imobil doar pentru restanțele acelei persoane (sub 1500 lei). No. S-au încercat explicații la unicul număr prin care ai acces la structura Apanova. Un call center care are răspunsuri limitate. Ca_consecință (sic) o tinerică din casă, plină de avânt și de idealuri, s-a dus personal cu notificarea spre a explica situația. A fost și mai rău. Singurul lucru reținut de slujbași: contractul era făcut pe numele mamei individului cu restanțe, mamă decedată între timp. Deci singurul efect a fost acela că Apanova a anulat cumva contractul și obligă beneficiarii din imobil să facă unul nou prin care să delege un locatar ca să fie reprezentant autorizat al tuturor. Acum aveau și motiv de oprire a apei, nu? Dar ups. Era un dar. In noul contract persoana desemnată trebuia să semneze ceva de genul declarației din poză. Adică se obliga să plătească restanțele acumulate. Vezi mai jos.
contract apanovaBăi Apanova. Scuze pentru personalizare. Nu pentru adresare. Dacă titularul de contract și toți semnatarii sunt responsabili pentru restanțe de ce nu acționați fiul, căci el e vinovatul, în judecată? De ce impuneți celorlalți să plătească banii datorați de individ și să îl acționeze ei in judecată? De ce nu sunteți ca Enel sau Distrigaz? De ce doar cereți fără a oferi nicio siguranță? De ce vă permiteți să vă bateți joc de oamenii corecți? De ce amenințați repetat cu oprirea apei atunci când cunoașteți situația?
Adaug că au fost trimise sesizări pentru a cere ajutor. Ori să i se oprească individului apa, ori să fie acționat în instanță de onor Apanova.
Poliția locală a răspuns că nu e de competența ei să taie apa și a zis că ea intervine doar în caz de scandal. Trebuia să apară conflict clar înainte ca ei să intervină. Adică se bazau pe locatari ca provocatori de zarvă.
Poliția comunitară a spus că polițistul de proximitate e în concediu pentru trei săptămâni și nimeni nu i-a preluat atribuțiile.
ANPC a casat sesizarea căci a găsit că datele sunt incomplete (nu erau). A dat ceva articole de legi pentru justificare și s-a spălat pe cap.
ANRSC care supraveghează serviciile de utilități a zis la telefon că nu are ce să facă și că degeaba primește sesizare scrisă.
Primăria sectorului 3 a fost singura care a dat un răspuns util teoretic – un articol din lege care ar putea impune Apanova să ia măsuri. Degeaba.
Reproduc din legea 230 din 2007 pentru cei care sunt în aceeași situație:
Art 28
(2)Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilitati, furnizorul serviciului va actiona impotriva proprietarilor restantieri.
Bleah.
Apanova a răspuns la sesizare (care menționa și articolul de lege) că nu se bagă după branșamentul de la stradă. Legea le convine. Iau banul ușor. Vedeți sumedenie de exemple similare pe net.
Singura care nu a raspuns încă la întrebările locatarilor e PMB – primăria municipiului București. Care, ca acționar Apanova, ar avea multe de explicat și de remediat.
Ei, ce ziceți?  Mai avem instituții normale în sprijinul cetățenilor?
Accept și transmit sfaturile voastre. Mulțumesc.
Update: Luna mai, 12. S-a trimis o scrisoare domnului senator Haralambie Vochiţoiu, unul dintre iniţiatorii modificării articolului de lege (apă şi canal) prin care doar cei care nu plătesc vor fi pedepsiţi. A şi răspuns. Tot respectul. Îi găsiţi adresa de mail pe senat.ro. Inclusiv telefonul de la cabinetul dumnealui unde vă va răspunde doamna Laura Marc. Mulţumiri, doamnă.
Trimiteţi şi voi memorii pentru urgentarea aprobării de către deputaţi a unor chestii care vor deranja Apa nova, dar vor fi utile celor cinstiţi. Să fie bine
.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Povestire despre Apanova.

 1. Foarte familliară mi-e povestea. La noi nici n-a fost vorba de cineva restanţier din blocul nostru, erau câţiva în asociaţia lărgită, pe la alte blocuri. În fiecare an aveam aceleaşi probleme. Ne tăiau căldura (că eram pe vremea aceea la comun), ne tăiau apa şi degeaba. Noi tot cu banii daţi şi fără facilităţi eram. Până la urmă ne-am făcut asociaţie pe bloc, ne-am pus toţi din bloc centrale de apartament şi de-atunci nu mai avem acest gen de probleme. În plus, asociaţia nou creată a stabilit să se constituie un fond de rulment, de unde, în cazuri excepţionale să se poată plăti reparaţii sau eventuale întârzieri de plată. Toată lumea a fost de acord pentru că nimănui nu i-a convenit ce s-a întâmplat anterior. Dar stress-ul cu amenintările celor de la APAProd sau cum le era numele – a durat ani de zile. În plus, în fiecare toamnă – parcă era făcut – când să meargă copiii la şcoală – se lua apa de n-aveai cum să-i trimiţi curaţi la şcoală. Bătaie de joc. Şi noi am spus că ar trebui să se poată închide apa din apartamentul celui care nu plăteşte, nu la tot blocul. Deşi mie îmi place lozinca scrisă de Dumas – „unul pentru toţi şi toţi pentru unu” – aş vrea să se aplice atunci când este vorba de într-ajutorare, nu de pedeapsă.

  • vax-albina zice:

   Vai de voi. Înțeleg perfect stresul.
   La casa de care vorbesc nu sunt suficiente apartamente pentru o asociație. Plus că un administrator tre să aibă oarece cursuri de pregătire și trebuie plătit. Nu sunt cheltuieli comune în afara apei. Apanova nu a admis să se tragă branșament separat (e posibil doar în corpuri distincte de clădire). Deci abuz prin monopol.
   Mă bucur că mi-ai amintit de Dumas. Oare ai avut discul vinil cu povestea celor 3 muschetari?
   Încă știu versurile:
   „noi suntem cei trei muschetari
   și nu știm ce e frica
   în viață ne-am facut un țel
   ori totul, ori nimica
   onoarea ne e lege
   și scut prietenia
   cu spa-da-n lume ne vom apăra”
   Mă apuc să cânt ca să-mi revin. Oricum nu știu ce aș putea să fac.
   Mulțumesc.

   • :)) Am avut discul, într-adevăr! Problema aceasta cu necesitatea de-a avea 20 de apartamente într-o asociaţie am discutat-o recent cu un fost vecin. El a fost recent să se intereseze cum ar putea şi care e legislaţia. Este greu să poţi face orice când nu ai suficienţi oameni – un alt slogan „Puterea stă în număr” – în cazul vostru aş putea adăuga – din păcate 😦

  • vax-albina zice:

   Revin. Promit să reiau cititul cărții propuse ca lectură.

 2. brod zice:

  chestie tipic românească. adică ţigănească.

 3. Poate că rândurile tale vor avea un ecou la unul din cei competenți să intervină pentru rezolvarea situației. Deși mi-e greu să cred că în hățișul nostru de legi incomplete și contradictorii, se va deranja cineva să-și asume responsabilitatea.

  • vax-albina zice:

   Speranța e la PMB. Incă nu au răspuns la sesizare deși a trecut ceva vreme. Culmea e că dacă se va tăia apa pentru cei 1500 lei, reconectarea va costa încă 1500 lei. Avantaj Apanova.

 4. Drugwash zice:

  Reziliaţi contractul, trageţi branşament cu contor separat de la vecini şi separaţi-vă interior astfel încît „inculpatul” să nu aibă acces. Plătiţi pe factura vecinilor, după consumul contorului general. Sau cum o fi.

  Utopic, desigur. Eu mi-aş săpa fîntînă, al naibii să fiu de te mint! Începuseră să-mi pună cîte 20mc lunar pe timp de iarnă, cînd nici măcar pe ochi nu mă spăl, doar ce trag apa la budă. Le-am scris pe formularul online că reziliez contractul şi-i dau şi-n judecată, iar dedesubt am scris indexul curent al contorului, pe care nemernicul lor de angajat nu a venit să-l citească (a văzut că-i casa în spate şi „m-a sărit”) – parcă am şi scris despre asta, da’ mi-e lene să verific. Păi de ce să plătesc 20mc dacă abia de consum 1mc lunar?!

  • vax-albina zice:

   Te înțeleg. O vecină singură plătește 5 mc lunar. E rău când sunt mai multe familii în imobil. Deși, acum, doar unul e vinovatul. Chiar sunt curioasă dacă mai există instituții care să reacționeze.

   • Drugwash zice:

    Eu mă întreb cum ar putea consuma atît încît să ajungă la asemenea sumă restanţă. La un consum mediu de 5mc/lunar ar fi trebuti să fie restant vreo opt ani, cred. Las-o naibii de treabă! Ori e vreo spărtură pe reţea, ori e contorul dat peste cap. Sau poate individul e… Omul din Atlantis?!?

    • vax-albina zice:

     Dragă,
     Atunci când i s-a tăiat lumina am sărit să-i duc niște brichetuțe cu laser ca să-i lumineze prin casă. Robinetul lui curgea într-o veselie. Dar consumul se împarte la toți, c-așa-i în tenis. Știu că la ultima factură (pentru două luni) costul pe persoană a fost de 208 lei.

     • Drugwash zice:

      Poate era mai bine să-i duci o cheie franceză şi un pumn de garnituri. E 50 de bani una, parcă.

      Acu’ pe bune, ni se pare mai „uman” şi mai „ieftin” să dăm şuturi în cur unor amărîţi, în loc să-i ajutăm cu puţin pentru a ne ajuta pe noi înşine ferindu-ne de cheltuieli mult mai mari (şi nu mă refer doar la cele materiale dar şi la cele morale).

      Pe cînd locuiam la bloc, erau dese şedinţele unde se tot propuneau metode de debranşare şi pedepsire a vecinilor de lîngă mine, unde amărîta e bolnavă psihic şi viaţa lor e un calvar continuu. Nimeni n-ar fi dat un leu ca să-i ajute la reparaţii, apoi săreau la beregată din cauza consumului. Ce-a mai rămas din umanitate: doar denumirea rasei…?

 5. arakelian zice:

  sunt curioasa, cat va costa sa trageti apa separat, si pus contoare. Pt ca ping-pongul asta va costa de va rupe… si e clar ca betivul lasa apa deschisa deja din rea vointa.

  • vax-albina zice:

   Costa intre 2 si 3 mii de euro. Dar Apanova nu admite separarea. Cica o casa=un bransament. O doare in cot si lumea se imbolnaveste de nervi. E clar ca legile sunt facute ca Apanova sa detina controlul total. De asta am scris. Ca sa se stie.

 6. danaiana zice:

  De câte ori am păţit-o… şi nu numai cu Apanova. Toate utilităţile pe care le consumăm sunt deţinute în regim de monopol de câte o firmă. Firmă care face ce vrea, fiindcă ştie prea bine că nu există alternativă: joci cum cântă ei sau te deconectează!
  La casa bunicilor la un moment dat am făcut un branşament la gaze. Totul cu plată, cu chitanţe etc… Vina mea – casa nu este locuită, deci consumul este 0. După şase luni au venit şi mi-au ridicat contorul pentru verificări. Ridicarea s-a făcut în lipsa mea, iar mie nu mi-au lăsat nici măcar o înştiinţare. Au trecut 4 ani şi contorul n-a revenit la locul lui. Am reclamat, dar parcă am vorbit cu „duşii de pe lume”.
  In imobilul în care stau acum avem 2 contracte pentru alimentarea cu gaz (sunt 2 corpuri de casă, fiecare cu branşament propriu). Unul din corpuri a suferit o reparaţie capitală, nefinalizată – adică am terminat construcţia, dar nu am montat instalaţia de încălzire că n-am de ce să mai plătesc şi acolo nişte utilităţi de care nu am nevoie. Ce mi-a spus un deştept de la gaze? Să mai deschid robinetul o dată pe lună, ca să consum vreun metru cub de gaz, că altfel vin şi-mi ridică contorul. Am uitat să fac asta vreo 3 luni şi au venit repede şi l-au ridicat. Din fericire, pe ăsta mi l-au adus înapoi!
  Mi se pare foarte ciudat că în optica furnizorilor de utilităţi nu ai voie să ai branşament şi să nu consumi!
  Chestia asta am păţit-o şi cu Electrica…

 7. vax-albina zice:

  Veşti proaspete. Se pare că modificarea legii 241 din 2006 privind alimentarea cu apă a trecut de Senat. Ea prevede ca utilizatorii casnici să poată face contract individual cu Apanova, pe bază de apometre de apartament, precum Enel sau GdfSuez. Hai că se poate!
  Dacă ştiţi amănunte m-ar bucura să le aflu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s