Doar 12% vă vor plăti pensia?

Gata cu politica. Sau nu?
Am aflat din presă despre testele PISA. Ete, mi-am zis. Ce-or fi alea? Şi m-am documentat un pic.
Pe scurt:
1. PISA= Programme for International Student Assessment
2. Testează şi evaluează tinerii sub 15 ani din întreaga lume. În 2012 au participat aproximativ 510.000 de elevi din 65 de ţări, reprezentând circa 28 de milioane de tineri.
3. Testele şi evaluările au loc la fiecare 3 ani. Următoarele vor fi în 2015 pe cel puţin 70 de ţări care şi-au anunţat intenţia de a participa.
Ideea este, deci, că tinerii lumii sunt testaţi. E de bine.
Doar că ale noastre odrasle, mai mici de 15 ani, au rezolvat problemele puse (doar) în proporţie de 12%. Printre ultimele ţări.
Să vociferez? Să dau vina pe sistem? Să dau vina pe profesori? Să dau vina pe elevi? Să dau vina pe jocurile de pe calculator şi pe TV?
Poate pe toate la un loc. Combinate.
Şi, ca să mă verific că am depăşit 15 ani, am răspuns la un exemplu de test. Vedeţi şi voi, ca să ştiţi ce şi cum. Aici http://www.oecd.org/pisa/test/
Pe site-ul indicat veţi găsi teoria PISA şi produsele oferite. Inclusiv nişte PDF-uri cu testele la matematică în engleză şi în franceză din 2012.
Vă copiez mai jos o întrebare:

test pisa

Vi se pare dificilă? Sper că aţi împlinit cei 15 ani.  Vă dau indiciile: 60, 180, 240 sau 720?

E ca la filme. Ce nu trebuie să vedem, să ştim, nu ne doare…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Doar 12% vă vor plăti pensia?

 1. Dan zice:

  2 x 3 x 4 x 30 = 720

  • vax-albina zice:

   Correct. Ai 15 ani confirmaţi.

   • Dan zice:

    Am fost olimpic la matematică dar fără rezultate notabile în fazele superioare. Genul acesta de problemă, deși ar fi fost cel mai ușor din cele ce s-ar fi dat la o olimpiadă îmi creau și cele mai multe necazuri. Aș fi stat minute bune să încerc să îmi dau seama de ce a vrut autorul să specifice morțiș diametrul de 200 de centimetri. În mintea mea, obișnuită să gândească complicat, nu se putea ca date ale problemei să fie introduse în enunț fără să aibă și o relevanță. 😛

    • vax-albina zice:

     Dar chiar… De ce 200 cm? Pe vremea mea, la matematică, aveam probleme corect formulate. La fizică, nu. De aia am făcut, fata si eu, matematica, iar fiul fizica. Noi eram riguroase, el mai indulgent.

 2. Dan zice:

  Apăruse și un banc :
  Din cele 28 de ţări UE, doar Bulgaria şi Ciprul stau mai prost decât noi la matematică.
  Iuhuuuu…, suntem pe locul 19!

 3. Dan zice:

  Când îţi spun că e jale… Dar o jale temeinică, după programă.

  • vax-albina zice:

   Probabil că tinerii de azi nu mai acumulează cunoştinţe. Nu folosesc nici memoria, nici logica. Se bazează pe tehnologie şi pe ştiinţa altora, nu pe cea proprie. Vai de pensia voastră.

 4. Drugwash zice:

  Zău că n-ai înţeles nimic! Ăia 12% (tehnic, mult mai puţin de atît, dar să nu intrăm în detalii) reprezintă viitorul americii. Doar nu-ţi închipui că tinerii inteligenţi care au asimilat cunoştinţe şi au talent, vor rămîne în ţară! Testele astea sînt de fapt prospecţiuni ale pieţei de creiere, iar multe dintre creierele astea sînt arvunite deja de-acum.

  Acolo, în testul ăla aparent simplu, se ascunde nu o problemă de matematică ci un test de psihologie. Îi interesează de fapt să departajeze (citeşte ‘elimine’) elevii cu probleme de concentrare, de logică, de focalizare.

  Ei ştiu că în nemăsuratul lor orgoliu imbecil, toate ţările vor scoate la înaintare ceea ce au mai bun, „produsele” lor de elită şi prin testele astea îşi asigură deja propriul lor viitor, alegîndu-şi cu maximă atenţie viitorii constructori ai Lumii Noi.

  Aşadar să ne bucurăm, fiindcă pensiile noastre vor fi plătite de restul de 88% (plus cei „decartaţi” datorită rezultatelor nesatisfăcătoare la teste) care vor rămîne în ţară fiindcă nimeni nu-i va vrea în afară. Desigur, de aici vom scădea căpşunarii, traficaţii de diverse, tîrfele şi restul „exporturilor” temporare sau definitive pe care totuşi le va face minunata noastră ţărişoară. Dar vor rămîne destui care să ne asigure un trai pe vătrai la bătrîneţe. Nu-i aşa…?

  • vax-albina zice:

   Aşa-i. Eşti mai paranoic decât mine.
   Şi mi-ai adus aminte de „loteria vizelor”, făcută tot cu scopul de a surprinde interesul indivizilor pentru America. Că doar nu de dragul nostru…

   • Drugwash zice:

    Da, sînt paranoic. Ai văzut ce se întîmplă cînd paranoia se dovedeşte realitate. Oare n-ai auzit pînă acum de talent-scouts?

    Ţări ca a noastră ar trebui să predea încă de la grădiniţă o lecţie importantă:
    „Fereşte-te de omul îmbrăcat impecabil, care vine întins la tine zîmbind larg!”

    Nu ne pasă nouă de noi şi de ai noştri, cum ar putea cineva în toate facultăţile mintale să gîndească – măcar pentru o clipă – că vreun străin reprezentînd o (mare) afacere sau un întreg stat, vine să-i dea pomană din pură milă umanitară?!

    • vax-albina zice:

     Când ai timp (te rog) să citeşti linkul dat de Sultana. Pentru mine a fost ca o gură de oxigen în lumea asta poluată.

     • Drugwash zice:

      L-am citit deja. Ştiam că te gîndeşti la mine. 🙂
      Într-una din serile astea tocmai scrisesem printre hîrtiile mele ceva relativ tangent la subiect. Înţelegerea la nivel superior e obositoare şi frustrantă, mai ales cînd n-ai mijloace să rezolvi problemele cînd te loveşti de ele – cam tot ce spune omul acolo e adevărat. Nu sînt sigur 100% de intenţiile reale şi mai ales de rezultat, dincolo de ele.

 5. Dan zice:

  Uită-te pe subiectele astea. Sunt de anul trecut, de final de clasa a VIII-a. Şi spune-mi ce gust îţi lasă subiectul cu numărul 6.
  http://www.opiniatimisoarei.ro/subiecte-matematica-la-examenul-de-evaluare-nationala-2013-vezi-ce-a-picat-la-mate-la-evaluarea-nationala-si-baremul-de-corectare/27/06/2013/

  • vax-albina zice:

   Mda. Nu sunt sigură că am dreptate. Zic şi eu, nu dau cu parul. Statul trebuie să scape de elevii de a 8-a. Cu examene uşoare. Doar opt clase sunt obligatorii şi copiii trebuie scoşi din sistemul învăţământului gratuit. Dar liceele ar trebui să reintroducă examenele de admitere. Cu subiecte dificile sau nu, în funcţie de criteriile de performanţă ale şcolii. Oricum, ciurucurile cu bani vor absolvi tot ce trebuie unui CV de şmecher. Aici şi aiurea. Unii vor ajunge cercetători, medici sau jurnalişti. Dovada: am găsit un text reprodus de mai multe reviste „Doua galbenusuri de ou contin de doua ori mai multi antioxidanti decat un mar. Aceasta este ipoteza sustinuta de cercetatorii de la Universitatea din Alberta (Canada), citata de MedDaily.Sursa. Logica mea defectă s-a blocat. De ce să spui două gălbenuşuri … de două ori …un măr? De ce să nu spui că …un gălbenuş = un măr. Înţelegi ce vreau să explic? Amplificăm cu doi ca să sune mai şocant?

 6. Sultana zice:

  exista si profesori de genul acesta (din pacate majoritatea pensionari) si exista si elevi buni care nu pleaca
  http://www.dela0.ro/matematicianul-florian-colceag-pot-demonstra-ca-dumnezeu-exista-si-actioneaza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s