Jandarmul Cain și țăranul Abel

L-am descoperit şi merită a fi citit. Dacă vă pasă.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Politică de baltă, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Jandarmul Cain și țăranul Abel

 1. Drugwash zice:

  D’apoi văd că nici tu n-ai frînă. 😉
  Articolul e foarte frumos, sensibil, cu sufletul în plamă. Dar uită un singur aspect: cine ajunge acolo, în rîndurile „oficiale”, nu are pic de conştiinţă civică, darămite naţională. Ăia nu-s oameni de suflet, oameni de înţeles, cu care să poţi duce o discuţie raţională. Ăia-s cozi de topor, nimic mai mult.

  Eu m-am întîlnit acum cîţiva ani în cartierul vechi cu un fost coleg de clasă din liceu, pe care nu-l mai văzusem de peste douăzeci de ani. Eu încercam să arunc nişte gunoaie, el cît pe ce să-mi dea amendă fiindcă erau electronice care trebuiau chipurile duse la un centru de recuperare (pe banii cui, mînca-ţi-aş?!) Să fim serioşi! Cu prostu’ nu te pui, că are mintea odihnită! Iar îndoctrinarea e puternică.

 2. albescu zice:

  Mă bag și eu cu câteva întrebări.
  1. Știți că în România fracturarea hidraulică, ce-i drept pentru petrol, se practică dinainte de 1989? Desigur, în multe cazuri de Gazprom! Menționez că pentru petrol agresivitatea metodei nu este la nivelul proceduriii pentru gazele de șist.
  2.Știții că toate locațiile de fracturare hidraulică Gazprom nu se bucură de atenția organizațiilor ecologiste?
  3. Știți că la Pungești autorizarea de lucru este pentru sondaje clasice fără nici un risc. Adică foraje ca pentru analiza oricărui zăcămînt, iinclusiv mineral. Se fac mii de sondaje de acest fel în România, cu mențiunea că nu toate sunt de Gazprom. Iar ca să afli ce ai trebuie să cercetezi!
  4. Știți ce e Gazprom? Principala armă politică a lui Putin în Europa! Credeți că la noi ea e inofensivă?
  5. Credeți că un câștig nu este dublat de un anume risc? (vezi Caritas) Însă toate tehnologiile care comportă risc îl minimizează până lla limita de anulare. Știți care este riscul de a consuma un iaurt în condițiile în care tehnologia nu este stric respectată? Enorm!!!! Mai mare ca cianurarea de la Roșia Montană.
  6. Credeți că în România, țara a cărei deviză este „Merge și așa!” se pot aplica tehnologii sofisticate purtatoare de risc????

  • vax-albina zice:

   Nu mă devia (de la subiect) că ameţesc. Nu înţeleg de ce trebuie să critic doar relele ălora şi nu relele ăstora. Vreau să fie mai bine şi nu mai puţin rău.
   Comparaţia dintre gazele de şist şi iaurt e în lista lui Chomsky?

  • vax-albina zice:

   Iartă-mă dacă am părut ţâfnoasă. Totuşi, să nu le amestecăm. Avem copii şi nepoţi. Dacă Gazprom e companie de stat, bravo pentru Putin. Protejează interesele ţării lui. Nu ca ai noştri conducători care vor doar să vândă.

   • Sorin zice:

    Elementul cheie sesizat de Albescu este, cred eu, faptul că trăim în ţara lui „merge şi aşa”. Aurul scos prin cianurare în Noua Zeelandă nu afectează mediul, în timp ce în Peru a generat un dezastru ecologic.
    Din păcate, neglijenţa poate fi periculoasă şi în cazul fracturării hidraulice pentru gazele de şist. Există chiar şi state importante din SUA (New York, de exemplu) care preferă să nu rişte şi interzic procedeul.

    În ceea ce îl priveşte pe Putin, arma Gazprom nu pare să servească bunăstarea ruşilor ci interesele unei clase politice care visează renaşterea puterii unei Rusii dominatoare în lume.

    • vax-albina zice:

     Il ştiu pe Albescu de mulţi ani. Are el, pe site, pe gazetă, un articol în care se leagă de acel „merge şi-aşa”. A fost postat acum câţiva ani şi se pare că se potriveşte şi azi. Păcat că nu e datată postarea.
     Cum judec doar prin comparaţii, neavând informaţiile necesare, îndrăznesc să te întreb: e mai rău Putin decât coabitacii Băsescu&Ponta? Pentru popoarele pe care le conduc, vreau să zic. Nu pentru mine personal.

     • albescu zice:

      Ai căzut în cea mai perfidă capcană! Comparațiile tale sunt între dictatură și democrație măsurate cu instrumentul eficacității. . Ceaușescu, spre exemplu, a fost mult mai eficient decât orice democrație în perioada lui de acaparare a puterii. În perioada lui de maximă potență intelectuală. Asta a fost prin anii 65 când a venit la putere până prin ani 73. Atunci s-a construit o Românie cu foarte multe caracteristici modcerne. Prețul pe care l-am plătit pentru această perioadă a fost enorm pentru că după ce Ceaușescu a simțit că totul e sub controlul său, a început o epocă în care totul era canalizat ca să-i facă plăcere.și tot ce am acumulat s-a distrus. Poate acum Putin poate fi socotit eficient, dar desigur mai târziu va face praf tot ceea ce a făurit pentru Rusia. Un alt exemplu este șahinșahul Pahlavi al Iranului. A fost un om care a vrut să modernizeze Iranul și rezultatul a fost că Iranul a plonjat în cea mai neagră ipostază a sa.
      Diferența dintre democrație și dictatură, de regulă e că democrația atunci când merge în sensul corect, are rezultate perene pentru că poporul, sau populația merge în direcția corectă. Totul depinde de mase, de prostime. Și totul depinde ca prostimea să fie mai deșteaptă.
      În concdluzie prefer așa zisa coabitare Ponta Băsescu decât o dictatură Băsescu sau Putin.

   • albescu zice:

    Îmi cer scuze pentru ca nici eu n-am fost prea diplomat. Am vrut să transmit două idei, poate cam confuz! Prima a explicat-o foarte bine Sorin, căruia îi mulţumesc. A doua pleacă de la cuvintele tale …”bravo pentru Putin. Protejează interesele ţării lui.” cu menţiunea că nu e vorba de interesele Rusiei ci de ale lui Putin. Putin, un dictator prin vocaţie consideră că Rusia e proprietatea lui. Foloseşte Gazprom ca pe o armă, dublându-i eficacitatea prin serviciile KGB. (mai nou se numeşte altfel, dar stilul a rămas neatins) Recent, Ucraina a schimbat macazul datorită acestui tip de şantaj combinat cu superofertă în preajma iernii. Ca acestă armă să fie eficace trebuie să nu apară alte surse de gaze în zonă. Polonia, care este definitiv pierdută pentru Putin, a hotărât să exploateze această sursă asumându-şi toate riscurile. La un moment dat şi Ucraina a anunţat acelaşi lucru pe vremea când vroia în UE, dar probabil în noua ipostază va renunţa. Cred că la ora actuală serviciilor speciale ale lui Putin sunt focalizate spre noi. Ceea ce ni se pare nouă că ar fi o mişcare civică în zona Pungeşti mai mult ca sigur este o acţiune KGB făcută cu maximum de profesionalism.
    Ironia sorţii e că luând în considerare prima idee descifrată de Sorin, KGB ne face un serviciu, într-un fel…. măcar pentru un timp până când se va instaura şi la noi seriozitatea profesională, dacă se va instaura vreodată…
    PS Chestia cu iaurtul constă în faptul că tehnologia modernă foloseşte pentru fabricarea iaurtului dioxină, ca şi catalizator, un agent mutagen extrem de puternic. Orice scăpare a acestui catalizator este catastrofală. După războiul SUA din Vietnam, au apărut niste avortoni oribili în zonă, datorită efectului dioxinei scăpată în exfoliantele aruncate peste păduri de armata americană, ca urmare a unor neglijenţe tehnologice. Mai ieri, Danone anunţa retragerea a câtorva zeci de mii de iaurturi de pe piaţă deoarece erau „susceptibile” de scăpări de dioxină. Dar de ce să ne temen de riscurile tehnologiilor moderne când ne confruntăm cu situaţii mult mai banale şi mai periculoase cum ar fi introducerea pe piaţă prin supermarketuri „serioase” a cărnii stricate.
    PS2 În această lume isterizată şi fără scrupule, mi se pare din ce în ce mai actuală zicerea biblică „fericiţi cei săraci cu duhul…” nu neapărat în împărăţia cerurilor, ci aici şi acum, în eterna şi fascinanta noastră Românie de azi!

    • vax-albina zice:

     Să încep uşor. Pentru nepoţică e grozav şi simplu să faci iaurtul în casă. Nu depinzi de nimeni. Totuşi, dacă vaca bea apă infectată prin tehnologiile de extragere a gazelor de şist, s-ar putea ca laptele să fie toxic.
     Depinde de noi şi nu de KGB, Mossad, unguri să NE protejăm resursele până când tehnica va fi sigură. Nu e grabă.
     PS. Citeşte linkul prin care îi răspund lui Arakelian, o tânără departe de ţară şi de bârfa locală, căci argumentele din articol, şi comentariile, mi se par foarte interesante.

     • albescu zice:

      Îmi pare rău că trebuie să te contrazic. Este o iluzie să crezi că nu depinzi de nimeni! Ceea ce trebuie să facem e să depindem de oameni din ce în ce mai competenți și mai onești. Am o căsuță în zona Gruiu. Apa din fântână conține azot peste orice limită. Nu e de la gazele de șist, e de la grădinăritul făcut după ureche, cu supramăsură în îngrășăminte de azot. Tot ce nu a absobit leguma absorb eu! Eu am făcut analza apei și îi dau fetiței apă plată, dar mi-e fric să fac analiza apei plate… Cîte astfel de primejdii ne pasc pentru că lăcomia unora și ignoranța altora nu au limite…

 3. arakelian zice:

  brrr, e trist ce se intampla.
  In Bruxelles, incercam sa ne unim cu francezii, sa interzicem in toata europa exploatarile prin fracturare, pana cand tehnologia va deveni suficient de testata (nu pe romani) si matura ( peste 100,200 ani…).

 4. Dan zice:

  Morala cred că e alta. Nu contează dacă tehnologiile sunt sigure sau nu, dacă beneficiile sunt reale sau nu. Contează că ne-am reîntors în epoca în care câţiva „aleşi” (mereu aceiaşi), iau şi îşi impun deciziile politico-economice prin intermediul unui aparat represiv care nu a ştiut ce înseamnă criza. Vă reamintiţi că în perioada în care Boc rădea 25% din salarii, se majorau bugetele jandarmeriei şi „serviciilor” (salut SRI, despre tine vorbeam, da.), pentru a face faţă unor posibile mişcări de protest de amploare? Chiar şi acum, la ultima rectificare, Ponta a tăiat de la Sănătate ca să dea la „servicii”.

  „Statul” nu mai sunt cetăţenii, ci gaşca care s-a căţărat la putere şi aparatul birocratic prin intermediul căruia se menţine la butoane. Contractul social nu numai că e rupt, dar au tras şi apa peste el după ce cârmuitorii l-au folosit pe poponeţele lor grase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s