Invitaţie la sinceritate.

Henrik-Klausen-Peer-Gynt-1876Ştiţi deja. A răspunde prin blog e felul meu de a vă indica articolele pe care le urmăresc. Am citit-o pe Cuvânta şi aici: http://cuvanta.wordpress.com/2013/11/08/adio-domnule-bou/ V-o recomand cu drag. O tânără absolut specială cum nu e alta pe net.
Mi-a trezit amintiri literare. Şi, cum nu găseam cartea, au trecut câteva zile înainte de a-i răspunde.
Are dreptate. Legăturile forţate sunt primejdioase. O întreb pe Cuvânta şi pe cei care o sau citesc: dacă este iertată o însoţire între o babă şi un tânăr, dacă e admisă o relaţie între un bătrân şi o jună, ce putem spune în situaţia descrisă mai jos? Că iubirea femeii  rezistă peste toate? Că femeile sunt fraiere?  Sau ce?
Vreau să vă reamintesc o piesă de teatru scrisă de Ibsen. Cea numită Peer Gynt. O găsiţi pe ro.scribd şi se citeşte foarte uşor. http://www.scribd.com/doc/120996121/Henrik-Ibsen-Peer-Gynt.
Versiunea în engleză, (deşi piesa a fost scrisă în dialect norvegian) cu ilustraţii, o găsiţi aici: https://archive.org/stream/peergyntdramatic00ibseuoft#page/17/mode/2up  
E o  creaţie bazată pe folclor, pe legendă şi pe ficţiune. Dar care reuşeşte să coboare în realitate.
Povestire în varianta proprie.
Peer Gynt e un fiu mincinos, un leneş, un petrecăreţ şi un beţiv care-şi trece viaţa distrându-se şi călătorind aiurea. Pe Peer Gynt  îl credeam un super bărbat în tinereţea mea romantică, fiind convinsă că a făcut ceea ce a vrut şi că e de admirat. Avea talentul vorbelor şi al justificărilor credibile.
Acum, că am îmbătrânit, reconsider.
Pe lângă că îşi minte mama care îl apără mereu, că o abandonează pe fata care îl iubea – Ingrid şi că o amăgeşte pe fata pe care o iubeşte – Solveig (părăsind-o, dar lăsându-i un nasture de argint), nu e nimic altceva de capul lui. Nici o remuşcare, nici o dorinţă de a îndrepta cele comise, de a-şi asuma defecte. Îşi duce viaţa călătorind departe de griji şi dispreţuind toate regulile. Cu multe vorbe care mi-au plăcut odată. Cu un pic de nebunie care m-a fascinat odinioară. Cu treceri prin întâmplări ciudate. Mereu asaltat de femei. Cu pricolici, vârcolaci şi spriduşi prin preajmă. Cu topitorul de nasturi cel important, cu uscăţilă şi cu alte personaje aiuritoare. Sau doar cu o imaginaţie bogată, dată de băutură.
O iau pe scurt ca o feministă ce mă dau cu această ocazie. Sau ca anti, nu sunt sigură.
Concret: istoria  unui ratat. Egoist şi leneş. Ori doar neînţeles…
Omul şi-a văzut de viaţă şi de plăcerile ei iar ea, inocenta, adică Solveig, l-a aşteptat. Şi l-a reprimit după 60 de ani. Bătrân, uzat, bolnav, dat dracului la propriu. Iubita din tinereţe s-a bucurat de întâlnire, l-a legănat şi i-a cântat. Nu ştiu care e morala.
Scuzaţi-mi consternarea.
Eu mă revolt mai mult decât Cuvânta în postarea ei. Şi nu înţeleg femeile, o dată în plus. Poate e din cauza vârstei. Zic. Voi?
Adaug un fragment din Grieg, cel care a transpus în muzică poemul dramatic al lui Ibsen. Sunt sigură că veţi recunoaşte melodia.

Pe cei care nu iubesc muzica îi rog să viziteze parcul sculpturilor din Oslo, parcul poveştii lui Peer Gynt: http://peergynt.selvaag.no/skulpturene/
Dacă veţi fi interesaţi veţi vedea că Peer Gynt e, încă, în atenţia lumii citite. Sunt site-uri, sunt filme, sunt muzici, desene, expoziţii. Parcă nu mă mai simt aşa nebună văzând că suntem mai mulţi. Doar că s-ar putea ca părerile despre personaj să fie diferite.
Scuzaţi relatarea-mi, poate, deformată. Reţineţi: Henrik Ibsen (1828 – 1906) şi Edvard Grieg (1843-1907). Plus  Peer Gynt cel superficial în contrast cu buna (?) Solveig, cea statornică in iubire.
PS Sunt invitaţi şi bărbaţii la comentariile care privesc docilitatea femeilor, cele care se abandonează pentru o iluzorie fericire. Vouă vă plac?
Doar suntem in virtual şi toţi avem părerile formate. Vă invit la sinceritate.

Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Invitaţie la sinceritate.

 1. 9 zice:

  Nu, nu sunt o femeie docilă. Si ma gandesc la cele care sunt, de ce le-as condamna? Fiecare vede fericirea altfel. Unele vad umilinta la fel ca ascultarea intr-o manastire. Eu o vad doar…umilinta si atat. Dar dupa cum spuneam suntem atat de diferiti…

 2. Drugwash zice:

  Eu cred că iubirea pură poate rezista o eternitate. Depinde de entitatea care-o poartă, dac-o poate accepta astfel sau decide s-o sfîrşească. Nu avem dreptul de a judeca lucruri la înălţimea cărora nu ne putem ridica. Şi spun asta fără să fi citit sau auzit măcar de Peer Gynt. Doar din trăirile proprii.

  • vax-albina zice:

   Vorbim despre un individ de poveste. Cred că ţi-ar plăcea filozofia lui Peer Gynt. Se simte liber. Sunt sigură că iubirea adevărată există şi rezistă.

   • Drugwash zice:

    Tot o poveste e şi iubirea pură, eternă, după cum spuneam la Sonia. Oricît ar fi de puternică, poate fi distrusă într-o zbatere de gene.

    Dar şi poveştile pot avea echivalent real. Vorbind de un personaj putem vorbi de oricine din viaţa noastră pe care acel personaj l-ar încăpea.

    Omul e singura vietate care se autoflagelează creîndu-şi legi artificiale şi supunîndu-se lor. Însă supunerea e doar la suprafaţă, e o minciună sfruntată care din ce în ce mai des a început să iasă la iveală. Poate Peer Gynt e un personaj de poveste, dar dacă fac ochii roată văd peste tot actori care-i joacă rolul cu succes. Căci pînă la urmă, viaţa noastră a tuturor e doar o poveste…

 3. Dan zice:

  Nu am absolut nicio problemă în a scotoci, a-mi băga nasul şi a emite păreri şi opinii despre cam tot ce mişcă în jurul meu. O singură restricţie, autoimpusă, am : evit cu obstinaţie să judec relaţia de iubire dintre doi oameni. Niciodată nu poţi avea toate datele, în nicio circumstanţă nu te poţi „substitui” uneia dintre părţi. O poveste de iubire este apanajul strict al celor doi „actori”, o poveste asupra căreia doar ei au drepturi de autor. Există femei care sunt victimele unor destine mult mai tragice. Soţii le mor, de tineri şi aleg să nu se mai recăsătorească. Nici acest lucru nu-l „aprob” cum nu „aprob” nici o conduită cum este cea din povestea expusă. Numai că astfel de poveşti există, sunt părţi ale peisajului poveştilor de dragoste şi, indiferent de „aprobarea” sau revolta mea sau a altora, au existat, există şi vor exista.

 4. Cuvânta zice:

  Multumesc pt cuvintele de apreciere!
  Poate sunt atat de pornita pe acest soi de individ pentru ca intr-o astfel de poveste sufera nu doar femeia, ci si copiii acesteia, prietenii care o vad degradandu-se (dupa parerea lor), familia care si-ar dori ca fetita lor sa fie respectata si iubita, nu folosita.
  Nu putem judeca o relatie, are dreptate Dan, dar inevitabil ne doare cand balanta e dezechilibrata, indiferent care sunt cauzele!

 5. Sultana zice:

  Iubire, casatorie, familie..De la Penelopa la Sita (din cultura Indiana), femeile fidele si docile au fost apreciate de cei care doreau o familie. Pentru o aventura erau bune cele fasnete, moderne, fara inhibitii. Subiectul e prea serios si cum eu n-am dispozitie pentru lucruri serioase acum, va spun un banc vechi dar simpatic:
  la 20 de ani barbatul e indemnat sa se casatoreasca cu o unguroaica pentru ca este focoasa, pasionala, etc.
  la 40 cu o frantuzoaica versata, sofisticata
  la 60 cu o nemtoaica, gospodina, harnica, ordonata
  iar la 70 cu o romanca pentru ca face niste parastase…

 6. Niciodată nu vom găsi un echilibru într-o relație, chiar dacă, uneori, s-ar părea că există. Dragostea îmbracă multe forme și e de multe ori de neînțeles. Dar pentru protagoniști poate să fie benefică, altfel ar renunța de bunăvoie.

 7. Pingback: “Nepotul meu”, Dan. | Jurnal de fraieră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s