Aveţi o pilă la Smurd?

andreiAm o verişoară. Printre puţinele neamuri pe care le am. Munceşte din greu ca să crească copilul licean, ca să susţină soţul bolnăvior, ca să-şi îngrijească tatăl de 88 de ani, imobilizat la pat. Vorbim rar căci costă. Nu se plânge. Pentru mine are doar un defect: crede că Dumnezeu o va ajuta. Dumnezeul meu nu ajută. Te lasă liber, dar mi-a fost jenă să-i spun.
Acum am nevoie de ajutorul vostru. Nu ca să-i demonstrez că am dreptate. Doar ca s-o susţin.
Soţul verişoarei (care mâine, pe 28.10 împlineşte 58 de ani) a căzut ieri, venind la vale cu bicicleta. El, care era om de munte. El care făcea şi cunoştea crestele munţilor din tinereţe.
Acum zace cu fractură cervicală. Nu are voie să se mişte. E conştient.
Acum e la neurologie Sibiu, acolo unde doctorii din 95 mi-au omorât mama. Am mai scris şi nu am puterea să revin.
Verişoarei i s-a spus să se ducă mâine la Cluj ca să vorbească cu doctorul de acolo şi să afle ce şuruburi trebuie să cumpere pentru operaţie. WTF. Urmând ca bolnavul să fie dus cu ambulanţa. Hei, doamnă doctor! Vreţi să-l omorâţi mai repede? Pe drumurile noastre a transporta un om cu fractură de coloană înseamnă moarte curată.
Ştiu că verişoara nu a ieşit cu banii. Ştiu şi că au promis nişte neamuri şi nişte oameni ca să-i ajute. Dar banii se trimit şi se primesc greu. Doamnă doctor, puteţi avea un pic de răbdare?
Cum nu se ştie de unde se iveşte ajutorul vă întreb şi pe voi: aveţi, cumva, o pilă la Smurd care să îl ducă cu elicopterul de la Sibiu la Cluj? Ştiţi, cumva, ce trebuie făcut?

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Aveţi o pilă la Smurd?

 1. luciastroila zice:

  Aşa cum ţi-am zis, sunt momente în care chiar îmi pare rău că nu cultiv un sistem din ăsta, de pile. Am postat mesajul tău pe facebook. Îţi dau pagina doctorului Arafat, scrie-i! Poate ai succes. Multă sănătate soţului verişoarei tale!

 2. Mirela zice:

  Habar n-am. Dar cred că e un protocol anume în cazuri ca ăsta, nu face doctorița ce vrea ea…. și de fapt e de bun simț să nu-l trimită cu mașina în starea în care e, asta o știe și un copil deja. Sau poate nu e chiar fractură ? Sau poate n-a înțeles cineva ceva bine, în emoția creată ? Poate ar trebui să intri pe un site al SMURD Cluj (sau orice SMURD), trebuie să găsești așa ceva și sa trimiți un mail acolo, urgent. Iar verișoara ta să nu-și dea consimțământul, cred că e posibil așa. Doar să fie sigur că a înțeles toată lumea bine care e situația.

 3. Sonia zice:

  Din păcate nu pot fi de ajutor, Dar îi urez însănătoșire grabnică și să treacă pete toate repede și cu bine. Sănătate și ție!

 4. Drugwash zice:

  Eu n-am pile nici la medicul de familie, văr primar cu maică-mea, care la unicul apel în… zeci de ani de cînd sîntem rude mi-a spus „să nu mă mai chemi dacă nu-ţi faci asigurare (de sănătate)”. Nu l-am mai chemat şi n-o voi mai face niciodată.

  Aşadar cu sinceră părere de rău nu pot ajuta, dar cu gîndul sînt alături şi îi doresc omului însănătoşire grabnică. Sper ca SMURD să facă ceea ce ştie a face: să ajute la salvarea vieţilor.

  • vax-albina zice:

   Sper şi eu. Ştii că eu nici nu am doctor de familie deşi sunt asigurată? Ghici de ce?

   • Drugwash zice:

    Cred că orice răspuns ar lăsa un gust amar. Cu toţii sîntem „expendable”, după socoteala unora… Pînă în ziua cînd ei înşişi vor fi socotiţi „expendable” de către cei mulţi!

   • Mirela zice:

    Ruxandra, nu trebuie decat sa iti alegi un medic si sa-i dai niste date personale, e foarte simplu. Poti sa intrebi vecinii la cine sunt ei inscrisi si sa=ti alegi unul cu referinte bune. Vor veni vremuri cand vei avea poate nevoie luna de luna de medicamente, iar in felul asta le iei compensate si se cunoaste serios la plata. Nu mai amana, te inscrii si il apelezi doar cand ai nevoie, plus ca ai dreptul la analize gratuite an de an. Iar pentru asta te trage medicul de maneca, crede-ma ca stiu ce spun. Trebuia demult sa faci asta, du-te mai bine inainte sa ai nevoie pentru ceva important.

    • vax-albina zice:

     Nu m-ai înţeles. Eu nu vreau să am medic de familie. O să mă sperie cu tot felul de boli care mă ameninţă. Voi intra în panică şi chiar voi face acele boli. Plus că mă vor lua la rost pentru fumat. Până aici.

    • Dan zice:

     Eu am avut medic de familie, dar s-a pensionat şi fără să ne anunţe şi-a vândut lista de pacienţi unui alt doctor, complet necunoscut, cu noi cu tot. Ce referinţe? Ce preferinţe? Suntem nişte numere.

     • Mirela zice:

      Da, dar e bine sa-l ai chiar si asa, altfel nu beneficiezi de avantajele care sunt conform legii si dreptului tău de asigurat. Si daca Doamne fereste e nevoie de spital, nu te duci sa platesti ”cazarea” , destul ca oricum te costa… altfel. Trebuie sa-l ai, chiar daca nu te cunoaste si nu-l vezi prea des.

 5. B. zice:

  Of! Pile de-astea n-am, bine măcar c-am trimis ăia 2%pentru SMURD, de mai multe ori, ceea ce recomand şi altora, ca răspuns indirect la întrebarea ”Ştiţi, cumva, ce trebuie făcut?”

 6. alma nahe zice:

  Sănătate! Și transport sigur! 🙂

 7. arakelian zice:

  insanatosire grabnica. Si putere familiei.
  Sper ca nu e atat de grav.

 8. abisurile zice:

  Nu pot decat sa te sustin cu inima si gandul … Din pacate …

 9. Pingback: Duzini de „D”-uri dedicate | Hipertensiv

 10. Bursucel zice:

  Mi-ar plăcea să cred că s-a rezolvat până la urmă cazul transportului și fără pile… Și că medicul a luat decizia de a apela la SMURD…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s