Politică şi literatură. Subiectiv.

cine ne vrea bineleÎntrebare: ruşii sau americanii?
Răspunsul meu: ruşii. Sunt ortodocşi, sunt vecini, sunt inteligenţi, sensibili şi umani.
Cu ce sunt mai buni americanii?  Dacă mă gândesc doar la literatură, Hemingway al lor a trăit în Europa. Americanul mediu e plin de replici şablon, de incultură şi de superficialitate. Că doar n-or fi Brown-ea cu siroapele şi Brown-el cu acel cod dovezi de cultură. Exagerez. Tac prin omisiune. Sunt mulţi scriitori americani despre care sper că vă voi povesti cândva, dar ei nu sunt amestecaţi în troaca majorităţii. Nu am nimic cu cei mulţi. O am cu cei care îi conduc. Să fie la ei, acolo. Singurul lucru pe care americanii îl fac bine: cumpără şi valorifică specialiştii altora. Cumpără oameni ieftin, cumpără politicieni scump. Două categorii compet separate.
Cine oare i-or fi aşteptat, că aşa zice vorba? Şi ca să ce? Ca să schimbe terenurile fabricilor şi uzinelor în mall-uri? Cu ce e mai bun capitalismul adus de americani faţă de socialismul impus odinioară de ruşi? Dictatura străină e dictatură indiferent de orientare.
Refuz ideea de a prefera americanii ruşilor. Nimeni nu mă bagă în seamă.
Intrebare: Chevron sau Gazprom?
Raspunsul meu: niciunii.  Exploatările de resurse trebuie să aducă beneficii românilor. Nu doar obligaţii.  Poate peste câţiva ani ne vom permite să fim stăpânii firmelor care vor extrage (în condiţii sigure) gaze, aur şi altele şi le vom vinde noi altora. Cu respect pentru români şi cu onestitate pentru străini. De ce să ne grăbim?
Vorbind despre ruşi vreau doar să vă povestesc despre Puşkin. Acum. Care e splendid descris aici, pe un site de cultură adevărată, pe care mi-e un pic jenă să-l semnalez printre părerile mele de mahala:  http://bibliodevafiliala3.wordpress.com/2012/07/25/puskin-cel-mai-mare-poet-rus-un-adevarat-don-juan/. Merită să-l citiţi. Are informaţii, are versuri, are muzică, are comentarii de calitate.
Eu, având copilăria în anii 50, am crescut cu melodiile ruseşti. Vi le-aş putea fredona chiar dacă (din păcate) nu înţeleg cuvintele. Le ascultam la difuzoarele montate pe străzi pe vremea când puţini aveam aparat de radio. Tot la difuzoare erau relatate meciurile (habar nu am care) şi oamenii se strângeau în jurul stâlpilor ca să asculte şi ca să comenteze. Ştiaţi sau iar am trăit prea mult?
Doar în prima mea tabără la mare (inainte de ’55) am dat de ruşii reali. Stăteam seara toate fetiţele în cerdacul căsuţei şi îi ascultam cântând la acordeon. Îmi plăceau teribil şi îi urmăream cum treceau. Suflete de copii. Şi ei, şi noi. Nimeni nu mi-a povestit despre atrocităţile (cică) provocate de ruşi. Nu le-am simţit. Îmi amintesc însă de cărţile traduse din rusă pentru copiii mici. Cea cu „Casa pisicilor” pe care încă o caut. Cea cu ursuleţi. Cea cu Habarnam sau cu Vitea Maleev. Cele cu eroi ca Alexei Maresiev, cu Svetlana, cu Zoia si Saşa, chiar cu Volodea şi cu mulţi alţi copii deosebiţi. Mi-a plăcut să cred în ei şi în valorile lor. Dacă m-am păcălit, problema mea. Nu-mi cereţi amănunte. Literatura rusă e imensă şi eu am continuat să o citesc.
Îmi amintesc şi de filmele ruseşti cu oameni buni care luptau împotriva ofensivei şi ocupaţiei fasciste. Filme în care binele acelor timpuri invingea. Deşi acum se tot scuză ba unii, ba alţii, de morţii căzuţi pentru o idee, rămaşi în urmă şi uitaţi. (Ticăloşi au existat de ambele tabere în război. Eroi asemenea.)
Revenind la Puşkin. Primul film de care îmi amintesc este Ruslan şi Ludmila pe textul lui Puşkin. Un film vechi din 44 şi din care nu am mai găsit imagini.
Şi mai am o amintire. Aproape de casa în care locuiam era o anexă a SMT-ului. Acolo, în două cămăruţe, locuiau nişte muncitori cu un băieţel – tovarăş de joacă. Iar părinţii aveau o carte splendidă, cartonată. Evgheni Oneghin al lui Puşkin. Nu voiau să mi-o dea împrumut. Aşa încât, ori de câte ori reuşeam să scap de acasă, mergeam să citesc acea carte. Singura lor carte, pe care o ţineau acolo sus, pe bufetul din bucătărie. O citeam ziua şi visam noaptea. Acum sunt filme si opere dupa acel text. Eu doar mi le-am imaginat.

P. S. Privind primele propoziţii m-aş bucura să mă contraziceţi. Cu argumente. De ce sunt îndobitociţi tinerii de azi cu ideea că americanii sunt mai buni ca ruşii? Ruşii ne-au fost impuşi cu sprijinul americanilor. Nu viţăversa.
Eu, de exemplu, vreau „doar”ca noi să avem coloană vertebrală şi conducători capabili  ca să ne putem descurca singuri, fără a fi colonia cuiva.
Nu pot să vă conving că am dreptate. E imposibil. Vreau, însă, să insist în a vă spune că literatura rusă merită a fi citită. Pornind de la Puşkin. Pentru a înţelege sufletul slav.
Ştiaţi, oare, că primul poet liric modern în literatura rusă e românul nostru Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir?

P.P.S. Ca să vă demonstrez că nu am nimic împotriva americanilor adevăraţi vă pun un link la o melodie grozavă a Gloriei Gaynor (idee furată de la Bendis). Link, căci puteţi vizualiza şi versurile. Mă recunosc în cele cântate. Voi?
Ascultaţi: I am what I amhttp://www.youtube.com/watch?v=xcr62rSv9xY

Sper să vă placă (măcar) linkurile.  Să vă tihnească sfârşitul de săptămână.

Acest articol a fost publicat în Literatură, Muzică, Politică de baltă, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Politică şi literatură. Subiectiv.

 1. Dan zice:

  Te contrazic eu, poftim: J.D. Salinger, John Steinbeck, Edgar Allan Poe, Herman Melville, chiar şi Jack London sau Mark Twain. Şi am omis poeţii şi dramaturgii. Asta ca să nu-i ma pomenim pe romancierii cei noi. Nu-i pot omite însă pe Ray Bradbury, Frank Herbert, Philip K. Dick şi Isaac Asimov, cel din urmă (de origine rusă) ca o punte între Marele Licurici şi Marele Vecin de la Răsărit.

  În rest sunt însă de acord cu ce ai spus: simpatia faţă de (scriitorii şi artiştii) americani, nu ar trebui s-o excludă pe cea faţă de omologii lor ruşi. De evitat este însă servilismul atât faţă de unii, cât şi faţă de ceilalţi.

 2. Dan zice:

  Eu nu am să te contrazic pentru că răspunsul meu la întrebarea „Rușii sau americani ?” este : nemții. Din păcate însă, la aceeași întrebare, răspunsul pe care îl impune mersul evenimentelor e altul, „Rușii sau americanii ?” Răspuns corect : c) chinezii !

  • vax-albina zice:

   S-ar putea sa ai dreptate.

  • vax-albina zice:

   Am o curiozitate… De ce nemţii? Deşi te înţeleg. Am crescut printre saşi. Erau oameni de cuvânt. Nu ştiu dacă mai sunt cum erau. Interesul politic primează. Nici noi nu mai suntem cum credeam. Cât de mare trebuie să fie compromisul? Care e preţul lui?
   PS Tu trebuie să citeşti linkul la Puşkin. Măcar pentru cel mic şi drag.

   • Dan zice:

    Este unul dintre lucrurile inoculate, cred subliminal, în copilărie. Prin satul bunicii au trecut și s-au cantonat întâi nemții, apoi rușii. Cred că nu e cazul să dezvolt în ce direcție mergeau amintirile bunicii despre vremurile alea. Oricum, e mult de discutat pe tema asta. Ce s-a schimbat între timp la nivel de mentalitate colectivă și individuală, unde se situează unii și unde alții, prin comparație, care e zestrea culturală și cum e ea păstrată, transmisă și onorată de contemporani… Multe, multe de spus pentru un singur comentariu. Și m-aș încumeta dar nu stau chiar foarte bine cu timpul. Să mă ierți, te rog…

 3. Nici unii nici altii. De ce trebuie sa cautam in alta parte si nu acasa?

 4. Noi romanii ne-am cautat permanent „modele” de urmat ba in est, ba in vest. Literatura buna nu gasesti doar la americani sau rusi si atunci de ce sa alegi si de ce sa excluzi? Intrebarea de inceput putea sa fie: ce autori iti plac? De politica nu mai vorbesc pentru ca mi-e lehamite.

 5. Fiecare națiune își are tarele și calitățile ei, dar ceea ce contează cel mai mult este apropierea geografică. De cele mai multe ori un vecin face mai mult decât o rudă care locuiește departe.

 6. Drugwash zice:

  Problemele noastre nu-s oamenii de rînd, indiferent din ce ţară ar fi ei. Problemele noastre şi-ale lumii întregi sînt CURVELE – pardon: politicienii. Javra asta de Dumnezeu în care se încred toţi fraierii nu are nici cea mai mică intenţie de a ne scăpa de curve. NOI trebuie să scăpăm de ei, să-i distrugem.

  Mi-aduc aminte de Huckleberry Finn şi Tom Sawyer la fel cum mi-aduc aminte de o cazemată de zăpadă şi o poveste rusă pe care din păcate n-o mai găsesc printre cărţile copilăriei. Şi mi-aduc aminte de un rus care mi-a ascultat doleanţele şi a făcut tot posibilul să mă ajute (cu Miranda IM) la fel cum un american din Newark Delaware mi-a trimis un HDD şi un DVD-RW printr-un prieten. Greşim enorm judecînd poporul prin prisma CURVELOR de politicieni. Am cunoscut oameni din lumea întreagă şi poate că ei au fost excepţiile… sau poate nu… dar politica e o CURVĂ şi politicienii sînt CRIMINALI. Blestemată fie politica, blestemaţi fie TOŢI politicienii! Amin!!!

  • vax-albina zice:

   Din ce în ce mai mulţi ajung la părerea ta. Chiar acum am văzut la teveu o demonstraţie a americanilor împotriva politicienilor şi a ascultării telefoanelor. Totuşi, nici anarhia nu mi se pare o soluţie. Şi nici revenirea la comunităţi mici precum triburile de odinioară. Ai vreo propunere?

   • Drugwash zice:

    Însăşi natura omului, moştenirea sa genetică, face ca soluţia corectă să nu fie posibilă. Nu pe termen lung, cel puţin. Un singur măr stricat în coş şi… ştii ce se întîmplă.

    Anarhia aduce în scurt timp o nouă serie de conducători şi vor fi tot din cei nepotriviţi: răi, avari, egoişti, egocentrişti, dornici de putere absolută. Roata se întoarce ca de atîtea ori de-a lungul istoriei. Ce-am rezolva? Schimbarea schimbării ambalajului, atît.

    Comunităţile mici şi foarte mici sînt viabile doar pe plan local şi nu în orice zonă, unde poate exista exces de resurse în detrimentul altora. Sigur, un sistem de troc-liber la nivel mondial (vreau să spun, un sistem fără nici un fel de echivalenţă a valorii) ar echilibra relativ rapid nivelul de trai şi ar linişti anumite tensiuni, însă – din nou – natura umană îşi va arăta faţa hidoasă şi vor apărea elementele nedorite.

    Îmi pare rău – fără descoperirea şi anihilarea genei răutăţii în TOŢI oamenii, nu există soluţie. 😦

 7. Libra zice:

  „Les amis de ma amie sont mes amis”

  Iata prieteni „radacinile” natiei noastre ! Radacini adanci, popor de limba si cultura veche, mic dar la nevoie voinic Zguduitor album datorat unui neamt, nu rus si nici american!
  Lucrarea lui Kurt Hielscher despre Romania este cel mai complex si profesionist album fotografic realizat despre tara noastr a acelor timpuri.
  Merita sa-l revedeti! In plus, constituie argumentul meu final:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.191179444300576.500
  Albumul a fost publicat in 1933 pe cand Romania Mare era exportatorul de grane #1 din Europa.
  In acelasi an, in America inca se mai vanau bastinasii, de distractie, caci pamantul si subsolul erau deja impartite, oamenii nu aveau de lucru (ca si acum de altfel) iar $-ul era complet devalorizat.
  Drept care s-au salvat pregatindu-se pentru inca un razboi (ca-i cea mai rentabila afacere).
  Al 2-lea, care ne-a aruncat cu 100 de ani in urma si pe pe mina rusilor.
  Dintotdeauna asta este tot ce au facut: au terminat America Latina si dupa ce au golit-o de bogatii s-au indreptat spre petrolul musulman, iar acum saliveaza si la altele… Surpriza! La ultima venire Acasa: magazinele cu firme bilinguale, iar la telefon ti se da optiunea romana/engleza.
  Ce mai limba latrata… iata un exemplu:
  (Bold marcheaza unde se pune accentul)
  – He killed the dog (saracul caine) dar*:( sad
  – He kiied the man (bine i-a facut) *:) happy
  Deci prima varianta cade,
  Putin are spinarea dreapta, fiind singurul care i-a pus la punct pe tufisii 1+2+ a.s.o., doar papusi trase de sforile Complexe -militaro-industrial.
  Dar asta nu e un motiv suficient.
  Nimic de ales, asa ca trebuie sa ne bazam doar pe noi, avem de toate daca ne scuturam de puricii de politruci cu press-titutea lor.
  Se poate, ca de exemplu, America a functionat si fara guvern cateva saptamani!
  „Cum nu vii to Tepes Doamne, ca punand mana pe ei,
  Sa-I imparti in doua cete:de smintiti si de misei,
  Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
  Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!

 8. Mulţumesc mult de trimitere şi de cuvintele deosebite care-o însoţesc. Mă simt onorată! Pe de altă parte, n-aş putea să aleg între literatura rusă şi cea americană, dacă vorbim de literatură de calitate. Ştiu doar că a fost în puterea celor două state să ne influenţeze negativ destinele în politică. Nu mă pricep la politică, dar încep să-i dau dreptate lui Dragoş. Poate că avem nevoie de-un nou cos cu mere, să dureze ceva până se strică primul. Totuşi sunt de părere că orice fel de conducere e mai bună decât anarhia. Avem istoria şi literatura rusă drept dovadă.

 9. arakelian zice:

  La literatura, sunt atatea carti, pt mine scriitorii nu depind de o singura tara, sunt universali.
  La exploatarea resurselor, diferenta o fac banii. Adica nu orice poate exploata cu metoda X: plateste licenta, plateste instalatii, plateste specialisti etc
  P.S. eu aici am o problema crunta cu rusii, care controleaza piata de gaze in Romania, desi romania cam 80% din consum vine din exploatarile interne. Cu un bun management, ar trebui ca noi pretul gazului in Romania sa nu depinda de cursul international. Dar interesele/spagile … uite, de ex. rosii au declarat ca vine iarna cea mai geroasa. Unii meteorologi spun ca rusii mint. Ghici ce au facut rusii? Au marit pretul gazului.

 10. Vladen zice:

  Postul asta m-a uns pe suflet! E ciudat si grozav de placut sa citesc asa ceva in blogosfera romaneasca! Un contra-curent foarte placut inimii mele. Ce e drept, comentatorii pe care ii am pe blog (nu ma refer la trolli nationalisti romani care vin sa ma injure, pe aceia nu-i mai aprob de mult sau cand ii aprob sunt beat) au fost mereu foarte draguti si chiar daca au avut ceva cu mama Rusie nu mi-au comunicat-o altfel decat foarte politicos (sau au evitat subiectul de cele mai multe ori). Dar posturi placute (nu comentarii, posturi) si frumoase despre noi eu numai la tine am citit! Poate mai sunt, dar n-am descoperit. De fapt acum am descoperit cu linkul din postul de mai sus, dar eu ma refeream inainte de postul asta. Sunt ce-i drept posturi haioase si scrise cu simpatie, dar majoritatea sunt cam catranit-suparate. Pe buna dreptate de multe ori, nu zic nu.
  De raspuns la intrebare eu nu prea pot ca n-as avea o parere obiectiva. Ca-s produs rus :D.
  Ce voiam insa sa precizez este ca in ochii multor romani e o confuzie intre rus, cetatean rus si Federatia Rusa (sau fostul URSS). Asta fiindca Romania nu e foarte constient plurietnica. Insa in Federatie exista o gramada de etnii. Rusii-rusi sunt doar una din vreo suta alte etnii (supra-estimata crunt in statisticile oficiale, pe motive lesne de inteles). Toate etniile din teritoriu sunt insa cetateni rusi. Niste cetateni rusi foarte diferiti. Cu culturi nationale FOARTE diferite. La fel de diferiti cum sunt romanii diferiti de tigani sau de secui sau de sasi. Un sas e cetatean roman, dar etnic..e germanic. Si exista diferente socio-culturale clare comparativ cu un etnic roman. In ideea asta, eu nu cred ca sunt multi romani care au cunoscut rusi-rusi. Adica etnic rus cu cetatenie rusa. Asadar confunda „stilul” cu ukrainienii (care nu-s rusi nici ca fire nici ca aspect), caucazienii (f. diferiti), etc. E la fel de mare si gresita ca si confuzia pe care o fac occidentalii intre tigani si romani. Ambii sunt cetateni romani, dar de etnii diferite si…comportamente diferite. De exemplu in al doilea razboi mondial majoritatea celor care au fost in romania erau siberieni. De aia mi-e frica pana si mie! :D. Si nu, aia nu-s rusi. Sunt cetateni rusi, dar nu-s etnici rusi. Si-s mai departe genetic de mine decat as fi eu de un roman. Sa nu se inteleaga din asta ca zic ca rusii (etnia) am fi niste mielusei blanzi. Doar ca sa fim tratati toti ca o apa si un pamant e de multe ori deranjant si categoric contra-productiv pentru cel care face confuzia :). La fel cum nu suntem toti petrolisti nesimtiti cu curva blonda si fenotip caucazian. E chiar pacat ca toate traditiile si culturile diferite dintr-un teritoriu imens ca al rusiei sa fie puse in acelasi cazan. E pacat si pentru siberieni, si pentru caucazieni si pentru ukrainieni si pentru noi. Dar insist sa spun ca mie mi se pare ca ideile preconcepute romanesti pornesc de la confuzia cu ukrainieni (pe motiv de vecinatate) si cu siberienii (din al doilea razboi mondial). Trupele ruse (etnic) au fost mai degraba trimise spre Berlin ca dadeau bine la propaganda sa fie unul blond si inalt. Oricum a fost selectati cu mare grija cei ce s-au urcat pe Reichstag cu drapelul :D.
  Cat priveste alesul nemtilor ca model de urmat: pai eu zic ca romanii n-au nici o sansa. E ca si cum mi-as alege eu ca model o balerina sau un pitic de gradina. Trebuie sa fie si compatibil cu spiritul national, ori romanii nu prea-s nemti din fire, zau asa. Deci ar fi o imitatie tare slab calitativ. Tare mi-e teama ca mai degraba tot cu „noi” semanati (as zice ca dintre etnii ukrainienii sunt cei mai similari). Sau hai, un model compatibil de urmat ar fi francezii! :D. Dar nemtii in nici un caz. Asta poate sa fie asa un vis la fel de realist ca al Ekaterinei a-II-a cu Bosfor si Dardanele.
  Imi cer scuze ca am scris atat si mai ales pe langa subiect. Dar in subiect, cum ziceam, eu nu pot sa-mi dau cu parerea ca n-are valoare. Sper ca e scris cat de cat corect fiindca n-am cum sa-l mai verific, asa ca imi cer scuze anticipat pentru potentialele greseli. Sunt convins ca sunt.

  • vax-albina zice:

   Idem: răspunsul tău e pe sufletul meu. Şi să ştii că greşeşti. Mulţi gândesc ca mine. Doar că le e frică. Exclud interesaţii şi nostalgicii. Mergi pe link dacă ai timp şi vei descoperi o iubitoare a literaturii ruse (ultima postare este despre Anna Karenina). Vei găsi comentatori citiţi şi informaţi. Mulţumesc pentru lămuriri. Erau necesare. Comunicarea a devenit din ce în ce mai importantă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s