Vânzarea.

Hai s-o iau uşor să nu mă enervez prea repede.
Ştiţi poezia lui Anton Pann,  nu?

Un țăran la tîrg plecase.
Și de vînzare luase
Un lup, un ied și o varză.
Nevrînd nici una să piarză
Și nefiind nici călare,
Vrea să treacă un rîu mare,
Care era să-l înoate
Și să le treacă pe toate.
Stînd în loc, se socotește
Și întru sine șoptește,
Cum și în ce chip să facă
Cîte una să le treacă,
Că fiind apa prea lată,
Nu putea două dodată.
„Să trec întîi lupul, zice,
Capra varza o să-mi strice,
Să trec varza, ș-așa încă,
Lupul capra îmi mănîncă.”

Şi stau eu şi mă întreb: Ce suntem noi (adică cei care mai credem în valorile şi viitorul acestui neam)? .
Nu mai suntem mioriţe laie, laie, bucălaie?
Suntem capre la discreţia individului cu barca (variantă)?
Suntem lăsaţi pradă lupului în loc să fim lăsaţi să ne mâncăm varza asta de viaţă in linişte?
Lupul e corporatist?
Cine ne apără interesele?
Cum va fi viitorul copiilor şi al nepoţilor?

Vă pun mai jos filmuleţele care m-au „inspirat”. Le-am salvat pentru mine, ca să ţin minte. Le-am pus şi pentru voi, cei care veţi apuca viitorul aşa cum îl construiţi acum.
Ştiu că e un moment nepotrivit. Vă pregătiţi de excursii şi de concedii şi speraţi că veţi scăpa cu bine, prin iubire şi prin atitudine pozitivă. Hm.
Ieşiţi din vise şi din pasivitate. Deşteptarea.

Nu cred ca poţi fi caprovarzist, să împaci şi capra şi varza şi să scapi de lup.
E doar o poezie care ne-a păcălit prin soluţia ei precum pe unii i-a păcălit si blândeţea Mioriţei.


PS. Citind poezia ne gândim cu toţii cum să salvăm personajele. Greşită abordare. De fapt, ţăranul vrea să le vândă (al doilea vers). Că tot se poartă vânzarea.
Atât.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Aiureli, Politică de baltă, Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Vânzarea.

 1. sultana zice:

  Interesul e altul. Acolo sunt si minele de uraniu din cel mai pur care nu trebuie imbogatit. Am fost acolo, haldele de steril duc la lipsa vegetatiei timp de zeci de ani, inclusiv mierea de albine din zona e iradiata, etc. E jale. A incercat un inginer, Golosie Mircea, sa prezinte la tv. ce dezastru e in zona, dar n-a fost lasat decat la o televiziune locala. Miza e prea mare si interese multe. As putea spune mai multe, dar fara efect, caci minunatii guvernanti vanzatori au alte planuri.

  • Drugwash zice:

   Nu e numai uraniu dar şi wolfram şi alte metale rare. Aurul e o abureală, un leit-motiv, nimic mai mult. Am văzut un filmuleţ mai demult pe tema asta, poate chiar cel despre care vorbeşti – omul fusese director acolo sau cam aşa ceva…

 2. Drugwash zice:

  Ştii care-i problema, de fapt? Noi, cei mulţi – şi nu mă refer doar la români, ci la cei mulţi din lumea largă – sîntem varză. La figurat, desigur. Şi ce-i mai important: sîntem expendable fiindcă sîntem prea mulţi. Mulţi şi proşti. Sistemul e o consecinţă.

  • alma nahe zice:

   Suntem şi capra, varză ce suntem!
   Şi ştiu că cititnd ori comentând, nu mai salvăm nimic. Mulţi, oricum, vor alege să danseze cu lupul.

   • Drugwash zice:

    O lume de Kevin Costneri? Pfuahahahahaha!!! Nu: unii vor fi mîncaţi de lup, alţii vor deveni ei înşişi lupi. Care, pînă la urmă, se vor mînca între ei, fiindcă nu vor mai fi nici capre nici verze.
    Şi toate astea fiindcă Scufiţa Roşie a ajuns o tîrfă ordinară şi în loc să cheme vînătorul, se distrează în club cu „băieţii de băieţi”. End of story!

 3. Mirela zice:

  Nu cred ca mai e ceva de făcut, oricum deciziile se pare că se iau undeva, de cineva, indiferent de dorința sau voința celor mulți. Și indiferent dacă e corect sau nu. Nu doar la noi, ci oriunde. Pe mine mă mai interesează doar să-mi fac fiecare zi cât mai plăcută posibil, cu ce am. Adevărat că eu nici nu las în urma mea vreun copil, poate că dacă eram părinte aș fi gândit altfel. Oricum, lumea se reglează din mers, poate că dacă se vor depăși niște limite, peste măsură, or să răbufnească spiritele. Sigur așa va fi, sper cel puțin.

  • Drugwash zice:

   Fii cu ochii pe Turcia. Ei sînt acum, în iunie 2013, ceea ce a fost România în ’89. Ei au exemplul nostru din trecut, iar noi avem ocazia de a urmări o evoluţie alternativă. Un fel de „what if…”, „ce-ar fi ajuns România dacă…”

   Totul e planificat. Nimic nu e în interesul maselor. Noi sîntem mijloacele, nu scopul – acela nici măcar nu ne priveşte.

   • Mirela zice:

    Am auzit de curând păreri cum că și comunismul a fost un experiment atent gândit, iar după ce concluziile au fost trase, cu cobaii precum noi, s-a decis renunțarea la el, mai ales că inclusiv România putea să devină o piață de desfacere pentru Vest și de aceea era nevoie de ”deschidere”. Nu m-ar mira, chestia e că nu ai cum să știi dedesubturile, că ție îți sunt servite informațiile ”necesare” și suficiente și sforile se trag cine știe unde și de cine. În fine… privim și intervenim, sau nu, acolo unde putem. Te apucă furia, dar asta e.

    • Drugwash zice:

     Asta e, alta va fi. Că dacă rămînem la prima parte, atunci ne merităm soarta şi damnarea.

     • Mirela zice:

      Eu mai ies in strada cand am cu cine sa protestez, dar cam fara efect :). Societate civila slab reprezentata pe la noi, ca sa nu spun inexistenta.

      • Drugwash zice:

       Ieşirea în stradă e inutilă. După cum am argumentat în comentariile de la Zorin (link-urile de mai sus), orice mişcare de stradă va fi – după interesele momentului – fie înăbuşită rapid, fie lăsată să degenereze pentru a fi preluată şi manipulată în direcţia dorită de către cei ce se ocupă cu aşa ceva în mod profesional. În oricare dintre cazuri, rezultatul va fi în defavoarea protestatarilor. Iar media – aservită, bineînţeles – va avea grijă să „picteze” tabloul în culorile dorite de către „cumpărător(i)”. NOM va fi instaurată cu forţa, fie că ne place sau nu – şi-au creat mijloacele necesare şi operaţiunea se desfăşoară as we speak.

   • albescu zice:

    Întâmplător, am urmărit o emisiune la Tv, nu îi mai rețin nici numele nici invitații, toți mă plictisesc! La un moment dat mediatorul, îmi pare rău că nu i-am reținut numele, a întrebat; Nu cumva Turcia este victima unei agresiuni pentru faptul că nu mai are datorii externe ??? Dintr-o dată s-a declanșat o avalanșă de proteste/indignări din partea
    „analiștilor”! Atunci mi-am dat seama că ăsta e adevărul!!!! Trist e că o mulțime de tineri cad pradă acestor manevre care aduc numai rău țării din care fac parte! În numele unor principii care in fond poate sunt corecte! În concluzie, lumea este condusă de marea finanță, care își exercitează puterea prin condițiile inpuse în acordarea unor împrumuturi. O țară ca nu are împrumuturi, este o țară suverană! Toate celelalalte situații sunt de state vasale! Ceea ce mă doare nu este faptul că avem o datorie uriașă, deși Ceaușescu ne-a lăsar o datorie zero! Ceea ce mă doare este că nu avem o industrie de prelucrare a materialelor prime prin care să vindem plus valoare. Fără acest suport vom vinde materiale brute ceea ce echivalează cu ne vindem țara!!!! Asta în situația în care ne vindem forța de muncă calificată, deci inteligența, la un preț de nimic!!!! Căci nu e nimic mai trist să formăm pe banii noștrii medici competenți, sau informaticieni de valoare de care să profite SUA, Franța sau Germania!

    • Drugwash zice:

     Noua Ordine Mondială nu are nici o legătură cu suveranitatea; ea nici nu trebuie să mai existe. Producţia a fost deja desemnată Chinei în cea mai mare parte, restul statelor încă existente (care vor fi dezmembrate, la un moment dat) sînt exclusiv consumatori. Pe teritoriul acelor state însă, funcţionează unităţi de producţie, însă nu le aparţin, fiindcă au fost „vîndute” (citeşte ‘luate cu forţa’ de) către marile corporaţii, care suplimentează ceea ce nu poate produce China. Ideea e să nu mai existe producători independenţi care ar putea ameninţa viitorul NOM. De aceea orice economie care nu se „aliniază” la noile standarde, va fi distrusă.

     Nu numai tineretul e uşor de manipulat, ci orice categorie de vîrstă. În primul rînd, prin mizeriile televizate, apoi prin legile aşa-zis naţionale dar care de fapt vin comandate „de la centru” şi apoi prin activiştii infiltraţi în orice organizaţie şi orice mişcare. Că tot vorbeam de Turcia: acolo a pornit de la distrugerea unui simplu parc, o decizie care a fost luată probabil la sfatul unui activist NOM şi împotriva căreia s-au găsit cîţiva naivi idealişti să protesteze, însă curînd s-au infiltrat activiştii şi totul a luat o turnură politico-socială de nivel naţional, foarte similară evenimentului (că mi-ar fi scîrbă să-i zic ‘revoluţie’) din România noastră a anului 1989.

     După cum spuneam, totul e planificat, aşa cum a fost atunci cînd au picat ca piesele de domino toate societăţile comuniste din Europa de Est. Ia uite:

 4. Lotus zice:

  Da, frumos. Din fericire, nu mor caii când vor câinii. Dacă există ceva care ne-a făcut să dăinuim ca neam, atunci acel ceva nu stă în guvernanți și diversele interese economice. Iar dacă stă în așa ceva, atunci degeaba ne mai punem problema…

 5. Pingback: Poem în cheia sol(itudinii) | Cu capul în nori...

 6. Sorin zice:

  Remarcabil filmul neamţului Fabian Daub despre oamenii de la Roşia Montană. Echilibrat, realist, uneori emoţionant. Oamenii îşi expun părerile sincer, interesant, în ciuda opiniilor divizate.
  Majoritatea mesajelor româneşti pe această temă sunt pline de acuze, de trâmbiţări patriotarde, de ipoteze conspiraţioniste şi de chemări la luptă sau, de cealaltă parte, de promisiuni de îmbogăţire şi de asigurări destul de superficiale că nu există pericole de poluare şi de îmbolnăviri.
  Proiectul minier nu poate demara, zice regizorul, indiferent de presiunile politice şi de sprijinului mediatic de care beneficiază corporaţia miniera, atâta timp cât localnicii nu-şi vând terenurile.
  O fi valabilă şi la noi logica nemţească?

  • vax-albina zice:

   Filmul era cel mai important lucru in aceasta postare. Ma bucur ca l-ati remarcat. Nu stiu daca logica va functiona la noi. Am inteles ca se pregateste o lege a exproprierilor. Oare ce ce?

 7. Pingback: 1.570 LINK-URI ORTODOXE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s