În prag de 2013. Prietenilor.

La începutul anului 2012 nu credeam că îmi voi face atâţia prieteni. Care mă citesc, mă susţin sau mă critică. Lor mă adresez. Lor le mulţumesc. Ştiu despre ei doar ceea ce mă lasă să ştiu şi îmi e suficient. Mă bucură bucuriile lor şi mă întristează necazurile care străbat prin postări şi mesaje. Le sunt alături şi îi simt alături.
Acum, la sfârşit de an (abordare pesimistă) sau la început de an (păcăleală optimistă), vă voi scrie câteva rânduri despre cel care, alături de alţii (altădată), a fost foarte important pentru mine. Jorge Luis Borges: bibliotecarul orb, poetul fanteziei şi al nemuririi, scriitorul cărţii de nisip, mereu cu alte file, o carte fără început sau sfârşit precum visele noastre. Cel care mi-a descris biblioteca infinită şi paradisul ca bibliotecă. Borges nu poate fi povestit. Nu de mine.
Aşa că vreau doar să vă dedic o poezie citită de el însuşi. O poezie despre jocul de şah în care jucăm sau suntem prizonieri fără ca să ştim, despre jocul în care unii suntem pioni, alţii nebuni sau cavaleri. Un joc infinit în care şi piesele dar şi jucătorii sunt parte şi sunt şi ei dirijaţi de un jucător şi mai mare care, la rândul lui s-ar putea să fie condus… . Un joc al celor două culori opuse, care se înfruntă, dar care ne dau zilele albe şi nopţile negre.

Aveţi aici textul poeziei atât în spaniolă cât şi în engleză: http://southerncrossreview.org/64/borges-chess.htm


Vă urez  joc plăcut în singura lume despre care am aflat câte ceva. Un joc fără sfârşit, cu reguli pe care nu le ştim. Să ne bucurăm că existăm.
Iertaţi-mi neîndemânarea cuvintelor.
Un nou an bun, cu multă poezie şi cu puţin Borges.

Acest articol a fost publicat în Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la În prag de 2013. Prietenilor.

 1. Mirela zice:

  Iti doresc tot binele din lume, sa ai parte de un an frumos cu sanatate si bucurii, de revedere cu cei dragi si momente placute alaturi de ei, sa-ti fie animalutele bine, sa ai belsug, liniste si intelegere in jur si sa fii inspirata ca si pana acum in postarile de pe blog ! La multi ani ! 🙂 :*

 2. Pingback: LA MULŢI ANI!!! « bibliodevafiliala3

 3. Întotdeauna mi-a plăcut cum scrii. Acest articol nu face excepţie. Îţi doresc inspiraţie la scris şi putere de muncă. Fie să te bucuri de tot ceea ce ai, de toţi cei dragi, de tot ceea ce realizezi. Un an bun, mai bun ca acesta care a trecut. La mulţi ani şi la cât mai multe postări frumoase.

  • vax-albina zice:

   Aprecierea ta ma onoreaza dat fiind ca eu am facut matematica. Eu scriu doar ce am patit sau citit. De la tine am mari asteptari. Iti doresc un an bun si o viata plina de oameni deosebiti si de carti de calitate.

   • Mulţumesc, dar eu consider că oamenii care fac matematică pot face orice 🙂 Eu eram un antitalent la această materie şi de aceea am o stimă deosebită pentru toţi cei pricepuţi în acest domeniu. Iar Ion Barbu / Dan Barbilian – este un exemplu de matematician care a fost incredibil în încifrarea cuvintelor. Oricum, mă voi strădui să fac faţă. Iar urarea de final – asta îmi doresc şi eu – oameni şi cărţi de calitate. Mulţumesc!

 4. Am primit un mesaj de la un director de editură cu o poezioară în acrostih. Mi-a plăcut şi fiindcă cuprinde cam tot ce vreau eu să-ţi urez, o transcriu cu drag, aici pentru tine:
  Liniste si sanatate,
  Anul spornic, bun la toate,
  Multa, multa veselie,
  Un car de noroc sa fie,
  Lungi clipe de fericire,
  Tinerete in simtire,
  Inima buna, curata!

  Amintiri pentru-altadata,
  Nici o clipa de tristete,
  Inimi foarte iubarete

 5. oindivida zice:

  La multi ani fericiti iti doresc !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s