Pe vremea mea. Continuare.

Când omul nu are ce face, îşi caută de lucru. Mă agit şi eu deşi cei care au trăit acele vremuri deja ştiu despre ce vorbesc şi nu-i mai interesează, iar cei tineri chiar că pot trăi şi fără a şti.
Am citit o istorie de după 90 a calculatoarelor şi sistemelor de operare din România: (http://programatinromania.wordpress.com/2012/04/17/istoria-partea-1-zorii-1990-1996/?year=2012&monthnum=04&day=17&like=1&_wpnonce=dd72361d0f&wpl_rand=5af0a43124).
Cum m-am folosit de ele, vă povestesc ce-mi mai amintesc.
Înainte de 1990 am lucrat pe tot felul de calculatoare. Unele speciale. Altele comune ca IBM 360, Felix C-256, Felix C-32, PDP 8, PDP 11, CORAL (copie româneasca a PDP 11 sau VAX)  , INDEPENDENT 100 , TPD sau TDF cu microprocesoare 8080.
După 90 am cumpărat de la FEPER, pentru acasă,  în rate, un PC-XT  zis Junior. (30.000 lei avans şi 70.000 în rate, în leii de atunci). Mai am contractul din februarie 92. Foloseam DOS 5.0 şi următoarele. Foloseam dischete de 360k si 1.44M vezi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Floppy_disk . Abia apoi a apărut WIN 3.0, Win 3.1 cu sistemul de operare pe 4 dischete şi nu vorbim despre sistemele de operare apărute după Win 98.
Veneau colegii de la birou ca să vadă cum e un PC căci instituţiile renunţau mai greu la sculele şi programele vechi şi cu care se obişnuiseră şefii. Abia după ce m-am certat la instituţia la care mă mutasem pe post de şef  şi argumentasem ca CP/M e depăşit şi că DBASE nu face faţă (exageram), am reuşit sa lucrez cu PC X 286,  apoi 386, apoi 486 şi tot aşa. Învăţam din mers.
Acasă foloseam programe ca News (foarte ciudat), ca Ventura (http://en.wikipedia.org/wiki/Corel_Ventura). Şi prietenul nostru basarabean, căruia i-am facut buletin de Bucuresti în acei ani, a scris teza de doctorat folosind la imprimare  Ventura,  program modest faţă de cele de azi. Acum e în America, doctor de succes.
Exista PCtools (http://en.wikipedia.org/wiki/PC_Tools_%28Central_Point_Software%29) şi ceva cu Gold care te lăsa să schimbi chiar data pozei sau a programului.
Baiatul meu îşi scria diploma de licenţă în Mathematica apărut în 1988 : (http://en.wikipedia.org/wiki/Mathematica) sau în MATLAB apărut în 1984  (http://en.wikipedia.org/wiki/MATLAB).
Fetiţa era captivată de calculator şi a dovedit-o ulterior devenind specialistă IT, undeva în Europa.
Colegii şi copiii jucau jocuri ca  Prince, Digger, Lemmings, Snake, Space invaders şi altele.  Se jucau Pacman şi Tetris  îmbunătăţite, căci se puteau juca şi pe Independent / Coral. Inclusiv tot feluri de jocuri de şah, cu piesele în două sau trei dimensiuni. Toate jocuri sub DOS.
Nu le-am avut-o cu jocurile. Nu sunt rapidă în reacţii. Programarea era jocul meu. Dar mă uitam cum joacă ceilalţi. Şi îmi amintesc cu plăcere de un joc rusesc cu broscuţe care trebuiau să sară de pe o frunză pe alta în timp ce frunzele se micşorau şi te obligau să sari sau să te îneci.  La sfârşit de nivel, jocul cânta un fel de „cha cha cha” şi îmi auzeam colegii cântand din când în când.
Era vremea în care oamenii deţineau controlul programelor şi serviciile inutile puteau fi blocate uşor.
Astăzi am impresia că jocul cu PC-urile scapă utilizatorilor obişnuiţi de sub control. Sau ajung sub controlul securiştilor de modă nouă. Istoria se repetă. Mediul de control (azi – telefon, computer)  s-a schimbat. Tehnologia face diferenţa. În rău.

Of. Cei care ştiu mai multe despre computerele anilor 90-95, ajutaţi-mă. Văd ca netul e cam sec cu amintirile despre calculatoarele acelor vremuri din România. Mă obligă să -mi caut cărţile strânse. Doar dacă nu vă plictisesc.

Acest articol a fost publicat în Pe vremea mea, Vorbe, vorbe, vorbe.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Pe vremea mea. Continuare.

 1. Dana zice:

  Eu imi aduc aminte de vremurile cand lipeam la COBRA prin camin. Nefiind deloc dibace m-am lasat pagubasa si nici n-am mai incercat. Am lasat genul asta de job „hard” colegilor de genul masculin – multi dintre ei si-au inceput cariera vanzand calculatoare construite din bucati. Eu m-am orientat spre „soft” , pe atunci „secvential” . Am fost placut impresionata de descoperirea LISP-ului , o alt fel de a vedea lumea.

 2. Ovidiu zice:

  O singura precizare, postul de pe Programat in Romania pe care il mentionezi face doar o istorie high level a business-ului de IT din acea perioada, nu a calculatoarelor şi sistemelor de operare din România. In acei ani (1990-1995) eu apreciam (MS-)DOS-ul pentru usurinta cu care puteam porni un Norton Commander sau BASIC, nu utilizasem decat 286 si 486 (la scoala), asa ca istoria calculatoarelor şi sistemelor de operare mi-ar fi fost imposibil sa o fac, chiar daca as fi vrut. Vad insa ca tie iti iese bine 😉

 3. Pingback: Istoria IT in Romania. Partea 1. Zorii (1990-1996) « Programat in Romania

 4. radu zice:

  frumos articolul, ne aminteste de vremurile de atunci. mai aveti juniorul ? as dori sa restaurez unul dar nu mai gasesc. stima

 5. radu zice:

  Pe internet am gasit extrem de putine informatii vis a vis e aceste modele, iar povestiri de la oamenii care le-au folosit – doar articolul dvs.
  Ce nu prea se cunoaste si e pacat ca nu ne mandrim destul: România a fost cea de a 8-a țară din lume care a reușit proiectarea și realizarea unui calculator electronic. Cu ani buni inainte de aselenizare !

  Si eu va multumesc mult si m-as bucura enorm sa gasiti calculatorul, in orice stare ar fi.
  Nr meu: 0727733016

  Paste fericit !

 6. radu zice:

  buna, am vazut despre ce este vorba.
  si da sunt interesat de el 🙂
  aveti nr meu de tel mai sus, astept un semn va rog.

  stima.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s