Pitagora despre prietenie

A venit toamna şi m-am apucat să coc vinete ca să fac, iarna, zacuscă. Cum nu puteam sta chiar degeaba pe lângă aragaz, mi-am luat la frunzărit cărţile Floricăi Câmpan, o personalitate deosebită a lumii matematice româneşti, cu harul de a explica tuturor noţiuni complicate. Dar nu vreau să vă stresez. Matematica este un joc perfect logic şi  închegat, nu ţine de politica momentului, şi doar părintii care nu au înţeles-o de la profesorii lor, o transmit copiilor de azi cu texte precum: „matematica e grea” sau „matematica e urâtă”. Greşit. E doar vina lor că nu au putut vedea frumuseţea matematicii. Măcar de s-ar abţine de la comentarii, poate copiii lor vor avea o altă şansă. Vezi copiii mei.
Şi recitind Florica Câmpan mi-am reamintit ce spunea Pitagora (500 i.e.n cf BBC) că înseamnă prietenii:  cei care sunt ca  numerele 220 si 284 fiindcă ele sunt astfel alcătuite încât fiecare este format din suma părţilor celuilalt. De atunci, douã numere, care posedã proprietatea cã suma divizorilor unuia sã fie egalã cu suma divizorilor altuia, se numesc numere prietene.
Nu vă spune nimic nici această afirmaţie? Hai s-o dezlegăm împreună.
220 are ca divizori (adică se împarte la)  1,2,4,5,10,20,11,22,44,55,110, care numere adunate 1+2+4+5+10+20+11+22+44+55+110 = 284
284 are ca divizori (adică se împarte la) 1,2,4,71,142  care numere adunate 1+2+4+71+142 = 220
Ce frumoasă e prietenia numerelor. Căutati şi alte numere prietene. Vreţi formula? E pe google.
Aş vrea să vă pomenesc si despre numerele perfecte, acele numere care sunt egale cu suma divizorilor. De exemplu: 6=1+2+3 sau 28 = 1+2+4+7+14.
Puţine numere din infinitatea numerelor sunt perfecte şi puţine numere sunt prietene. Dar ele există şi vor exista în veci, iar asta e o consolare. Trebuie sa căutam şi în lumea oamenilor atât perfecţiunea cât şi prietenia, căci sigur există. (Text de fraieră în care cred).

PS. Interesantă e şi ideea că, potrivit părerii adepţilor lui Pitagora, toatã lumea a fost construitã pe primele patru numere pare şi impare, de aceea cel mai groaznic jurãmânt se consideră jurãmântul cu numãrul 36 unde (2+4+6+8) + (1+3+5+7) = 36. Promit să caut  prin bibliotecă cartea iniţiatilor şi să văd ce mai aflu. V-am trezit interesul? Dar cu asta ieşim din matematică şi nimic nu mai e sigur.
P.P.S. Vinetele s-au copt, pauza s-a terminat, trebuie să curăţ aragazul. C-aşa-i în viaţă. Nimic bun nu durează.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Aiureli, Vorbe, vorbe, vorbe... și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Pitagora despre prietenie

 1. ik zice:

  De ce nu pui niste staniol, atunci nu tre sa mai cureti aragazul si poti citi alte carti care sa te inspire sa scrii posturi asa frumoase? Ms mult, mi-a luminat seara asta de duminca. Pupici

 2. Dan Mihu zice:

  Micul Prinţ ar fi fost încântat de articolul ăsta… 🙂

 3. vax-albina zice:

  Vă mulţumesc pentru vizite şi pentru încurajări.

 4. Madman zice:

  Eh, nu am inteles. Juramantul cu numarul 36??
  In „lumea oamenilor” nu exista perfectiune. Si cred ca nici prietenie.

  • vax-albina zice:

   Jurământul îl descifrăm mai la iarnă când voi sta la gura sobei cu cartea in mână. In „lumea cărţilor” există perfecţiunea. Recomand cu căldură „Toamna” lui Adalbert Stifter.

 5. arakelian zice:

  Pitagora si zacusca. Oare a mancat Pitagora vreodata zacusca?

 6. Pingback: Despre Corina si despre prietenie. | Jurnal de fraieră

 7. bogdan zice:

  ei, dacă vinetele de astă toamnă s-au copt în mai… ești sigură că nu erau cireșe?:)) altfel, pitagora și numerele sale sunt demne de luat în seamă! și de admirat…

 8. qwykx zice:

  bravo, imi place teribil paralela pe care ai facut-o, si cand zici ca o sa cauti in biblioteca? astept cu nerabdare sa-mi spui unde daca deja ai cautat 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s